נבחרת אייס
ממשלה חדשה, כוונות חדשות? האתגר האמיתי של סמוטריץ' וברקת | פרופ' ירון זליכה
שרי האוצר והכלכלה החדשים, בצלאל סמוטריץ' וניר ברקת, אמנם התחילו בתנופה רעננה, אך כוונות טובות לא מספיקות ומולם עומדים שחקנים מתוחכמים שינסו לסכל את מהלכיהם
דומה, כי שרי האוצר והכלכלה החדשים, השרים בצלאל סמוטריץ' וניר ברקת, נכנסו בתנופה רעננה למשרדיהם. עדיין מוקדם לברך על המוגמר אך בהחלט ניכרת רוח רעננה במשרדים. הקבינט הכלכלי המצומצם בו חברים שני השרים יחד עם ראש הממשלה נתניהו, החליט על הקפאה חלקית של מחירי התשומות שבאחריות הממשלה לתקופה הקרובה (חשמל, מים, ארנונה ודלק). החלטה חשובה שנתנה קריאת כיוון טובה לנחישותה של הממשלה החדשה להילחם באינפלציה. בניגוד לקודמתה שרק דרבנה ועודדה אותה. והנה, בשבוע האחרון התפרסם כי שני השרים שוקלים ברצינות להילחם בכוחם של היבואנים הבלעדיים על מנת לייצר את התנאים הדרושים להפחתת יוקר המחיה. במסגרת זו, בוחנים שני השרים לאמץ המלצה ישנה של הוועדה להגברת התחרותיות בשוק הרכב בראשותי ולהגביל יבואנים בלעדיים לייצג יותר ממותג אחד או לכל הפחות יותר מתחום פעילות אחד ולא רק ברכב אלא גם בתחומי המזון , הפארם ואולי גם בתחומים נוספים. כוונה זו מבורכת ויש לקוות כי הבחינה של השרים ומשרדיהם גם תסתיים בהצלחה ותבוצע בהקדם ובנחישות.
עוד נודע כי אין בכוונתם ראש הממשלה ושני שריו הבכירים לממש את מלוא ההסכמים הקואליציוניים היקרים שהמימון להם נדרש כעת למאבק ביוקר המחיה ולחידוש הצמיחה. כוונות אלה מבורכות ויש לקוות כי אכן גם יתממשו.
עם זאת, אבקש לנצל במה זו כדי לעודד את השרים לא להסתפק בצעדים אלה חשובים ונכונים ככל שיהיו. חוסר התחרותיות המאפיין את ישראל הוא כה קיצוני עד שכל הגבל עסקי אינו מכסה באופן בלעדי פעילות עסקית חופשית אלא מצטרף לשורה של הגבלים המכסים את אותה הפעילות. במילים אחרות, היבואנים הבלעדיים והמונופולים השכילו לאורך השנים, באוזלת יד ממשלתית משוועת (שלא לומר בחסות הממשלה ובעידודה) לקשור את הפעילות העסקית החופשית גם בחגורה וגם בכבלים וגם בשלייקס וגם באזיקים. תסיר אחד ותישאר עם שלושה אחרים. על כן, נדרש ריכוז מאמצים ממשלתיים לאורך ולרוחב הפעילות העסקית וכמה שיותר מקיף כך מוטב. החשש שלי הוא שאם לא נגיע למאסה קריטית של צעדים נמצא עצמנו עמוסי כוונות טובות אך נשארים עם אותו יוקר מחיה שאכל פה כל חלקה טובה.
קונקרטית, נדרשים צעדים נוספים ולהלן פירוט העיקריים בהם: ראשית, הכרזה על היבואנים הבלעדיים כמונופולים. ראשת רשות התחרות הנוכחית שמונתה על ידי ממשלת ההון שלטון הקודמת מתנגדת להכרזה זו. כדאי מאוד לאכוף עליה את ההכרזה ואם נדרש בחוק או להחליף אותה. אין טעם בחוקים שרשות הממונה על אכיפתם מסרבת לאוכפם או מסרבת להכיר במי שפוגע בתחרות כמי שפוגע בתחרות.
שנית, היועץ המשפטי לממשלה ורשות התחרות הודיעו לבית המשפט העליון בשנה שעברה כי לשיטתם החוק האוסר על מונופולים לגבות מחירים מופרזים לא צריך להיאכף אלה במקרים כה מנקרים את העין עד שהם בעצמם לא הצליחו למצוא ולו דוגמא רלוונטית בישראל. כלומר אפילו בישראל אשר יוקר המחיה בה מרקיע שחקים לא הצליחה המערכת המשפטית הנכבדה (והמקצועית כביכול) של הממשלה למצוא תקדים כלשהוא בעוד שבאירופה שם נאכף החוק הזה הצליחו גם הצליחו הן למצוא תקדימים והן לאכוף אותם בבתי המשפט. מה הטעם בחוקי תחרות המתאימים למתקדמות במדינות המערב כאשר רשות האכיפה היא הגרועה במערב וסבורה כי עליה לשמור על המונופולים מפנינו במקום לשמור עלינו מפניהם? ואילו היועץ המשפטי לממשלה מגבה את רשות האכיפה הכושלת הזו בעמדה משפטית הזויה. נדרש כי שני השרים יבואו בדברים במהרה עם שר המשפטים והלה ימהר ויודיע לבית המשפט העליון כי מדיניות הממשלה השתנתה וכי יש לאכוף את החוק בהתאם לסטנדרט האירופי. לא יותר ולא פחות.
שלישית, יש לבטל ביטול גורף (לטעמי ביטול מלא ומוחלט) של מכסים, מכסות יבוא ועדיפות של תקינה ישראלית על פני אירופאית או אמריקאית. זאת, כדי לאפשר יבוא חופשי מאירופה ומארה"ב ללא מעצורים ביורוקרטיים או חסמי מכסים ולסגור את פערי המחירים בנינו לבין אירופה. לא מיותר לציין כי יש לעבור למשטר של תמיכה ישירה בחקלאים במקום משטר המכסים, המכסות ומועצות הייצור השונות והמשונות.
רביעית, יש לאסור על מונופולים מקומיים של ייצור לעסוק ביבוא שנועד להתחרות בהם. אחרת הם ישתלטו גם על היבוא שיפתח לתחרות אף מעבר למה שהם כבר ממילא השתלטו.
חמישית, על רקע שליטתם של יבואנים במכלול ערוצי היבוא ועד אשר תתבסס תחרות טובה במשק שלנו יש לבטל את מגבלת הפטור ממע"מ על יבוא אישי הנתונה כיום על 75 דולר. לדעתי יש הוציא את עם ישראל לחופשי ולשחרר אותנו לייבא בעצמנו בלי להיות תלויים באף יבואן שיחסום את השוק ויעשוק אותנו. כנגד זאת, וכדי לסייע לעסקים הקטנים, כדאי להפחית את המע"מ ל-15% ולהמשיך בהפחתה של חצי אחוז מדי שנה עד שנתבסס על 12%. הפחתות אלה יסייעו גם לצמיחה במשק וזו לעצמה תסייע לבלימת מחירי הדיור. כמובן שיש למצוא מקור מימון מלא להפחתות אלה והצעתי הישנה עומדת ותלויה: לבטל את חוק עידוד השקעות הון ולהשתמש בכסף זה כדי לממן הפחתות המע"מ והמכסים וכן להגביר את השליטה והבקרה על תקציב המדינה.
השרים סמוטריץ' וברקת התחילו בתנופה רעננה, אולם, כוונות טובות אין בהם די ומולם עומדים שחקנים מתוחכמים שינסו לסכל את מהלכיהם. זה לא משחק של קפצונים ובטח שלא משחק שבו כמה מהלומות יספיקו. חומת חוסר התחרותיות ויוקר המחיה מחייבים מאסה קריטית של מהלכים לאורך זמן. ההצלחה שלהם היא ההצלחה של כולנו.
עוד ב-
הכותב הוא ראש ביה"ס לחשבונאות, כלכלה וניהול כספים בקריה האקדמית אונו ויו"ר המפלגה הכלכלית
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(2):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
2.מי הליצן שרשם את זה?מנחם 01/2023/29הגב לתגובה זו4 1בניגוד לקודמתה שרק עודדה אינפלציה? הורידו מס על הפחם כדי לעצור עליית מחירי חשמל, הורידו שקל על הדלק (בניגוד ל13 אגורות של סמוטריץ) והם אלה שעודדו אינפלציה? שכותבים מתוך פוזיציה ומתכחשים לעובדות מאבדים אמינות ידידי הלץ.סגור
-
1.זליכה איזה גאון אתה חבל שאתה לא שר האוצר רק אתה הית מטפדליה 01/2023/29הגב לתגובה זו0 1ירון זליכה איזה גאון אתה חבל שאתה לא שר האוצר רק אתה מסוגל לטפל במונופולים שעושקים אותנוסגור