נבחרת אייס

ועדת חקירה ממלכתית שתזכה לאמון של כולם - האם אפשרי?

על רקע השיח להקמת ועדת חקירה ממלכתית, לא נרשמה עד כה הסכמה על הרכבתה. בעוד שמרבית הציבור תומך בהקמתה של ועדת החקירה הממלכתית, נציגי הקואליציה מביעים חוסר אמון מוחלט בנשיא בפועל של בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית. המתווה המוצע כאן יזכה לאמון של כל הצדדים

בנימין נתניהו, יהודה שפר (צילום pexels, פלאש 90/ אייל מרגולין, חיים גולדברג)
המוצא לפלונטר שאליו נקלענו הוא להקים בשלבים מבוקרים ועדת חקירה ממלכתית על פי הוראות החוק. רק כך יובטח אמון הציבור בהרכב הועדה, הן מצד תומכי הממשלה והן מצד מתנגדיה.
על פי ההצעה, תוקם בשלב ראשון ועדת חקירה, עם מנדט מוגבל, רק לבירור הטענות בעניין ביצוע פשעי מלחמה על ידי ישראל, ועדה שתסייע לנו בהאג ורק לאחר שוועדה זו והרכבה יזכו לאמון הממשלה, יורחב המנדט שלה לבירור כל השאלות הקשורות למחדל 7/10.
כיצד זה יעבוד בפועל?
מצד אחד הקמתה של ועדת חקירה ממלכתית היא צורך קיומי חיוני, מצד שני אין הסכמה על הרכבה של ועדה זו. לכאורה אנו נמצאים בדרך ללא מוצא אך אם אכן הקואליציה באמת מעוניינת בחקירה ניתן להגיע לפתרון שיפיג את חששות כל הצדדים. 
חוק ועדות חקירה קובע כי הממשלה רשאית להחליט על הקמת ועדת חקירה שתחקור בעניין שהוא בעל חשיבות ציבורית חיונית אותה שעה הטעון בירור ותמסור לה דין וחשבון. מי שקובע את נושא החקירה היא הממשלה, אך היא רשאית להבהיר להרחיב או לצמצם את נושא החקירה על פי פניית ועדת החקירה הממלכתית. משהחליטה הממשלה על הקמת ועדת חקירה, מי שממנה את יו"ר הועדה שיהיה שופט ואת יתר חבריה הוא נשיא בית המשפט העליון.
כאן שורש הבעיה. למרות שבכל סקר ישנו רוב עצום בציבור התומך בהקמתה של ועדת חקירה ממלכתית, נציגי הקואליציה מביעים חוסר אמון מוחלט בנשיא בפועל של בית המשפט העליון השופט יצחק עמית, ולדבריהם הם חוששים שימנה הרכב מוטה ולא מאוזן ששל ועדת חקירה שתוצאותיה ידועה מראש – האשמת הממשלה והעומד בראשה במחדל.
ההתנגדות של הקואליציה לוועדת חקירה מההיבט הזה (הרכב ועדה שיזכה ללגיטימציה) אינה מבוססת, ואין שום מניעה שתוקם ועדה לפי חוק ועדות חקירה בראשות שופט, ושההרכב של חברי הוועדה יהיה מאוזן, מגוון עם האנשים הכי רציניים (לא בהכרח שופטים).
כזה שיזכה לאמון ציבורי, ונראה שמדובר בתירוצים של מי שאינם רוצים בחקירה אמיתית. אין גם לקבל את ההצעות השונות המועלות לוועדה שהרכה יקבע בהסכמה בין הקואליציה לאופוזיציה שכן זו תהא ועדה פוליטית בה הנחקרים מינו את החוקרים, ועל כן לא זכה לשום אמון.
אך אם החשש מוצדק, המתווה המוצע יפיג חששות אלה לחלוטין. בשלב ראשון תמונה ועדה רק לצורך בחינת הטענות בדבר ביצוע פשעי מלחמה, ואת הרכבה של ועדה זו יקבע השופט עמית.
ועדה זו תברר את הטענות המופרכות כנגד ישראל בדבר ביצוע של ג'נוסייד ופשעי מלחמה אחרים, ותסייע, כך ממליצים היועצת המשפטית לממשלה וצוות המשפטנים המופקדים על ניהול הלוחמה המשפטית של ישראל בעולם, בביסוס טענת המשלימות לדחיית התביעות נגד ישראל בהאג, שכן יש ערכאה ישראלית עצמאית ומקצועית המבררת הטענות, ועל כן לא קמה סמכות בינלאומית. אפילו התובע בהאג, שיש חשד סביר שהוא מונע מאנטישמיות ושנאת ישראל, הצהיר שאם אכן יוקם מנגנון עצמאי לבירור הטענות יהיה מקום לביטול הצווים נגד נתניהו וגלנט. 
הקמת ועדת חקירה מצמצמת ומוגבלת זו, לא רק שתועיל לישראל במישור הבינלאומי אלא תהווה את הפתרון למשבר האמון שנוצר והמונע את הקמתה של ועדת חקירה ממלכתית לחקירת מחדל 7/10.
לאחר שהנשיא עמית יקבע את הרכבה של הועדה המצמצמת, ויכללו בה אנשים, כך יש לקוות, שיהיו לא רק מומחים בתחומם אלא כאלה הנהנים מאמון ציבורי רחב, רק אז תוכל הממשלה, ורק אם תרצה בכך, להרחיב את המנדט של ועדת החקירה ולקבוע שתחקור את מחדל 7.10 על כל היבטיו.
זעקתן של משפחות התצפיתניות ומשפחות שכולות רבות קורעת את הלב ומחדדות את הצורך הדחוף בהקמתה של ועדת חקירת ממלכתית על פי חוק. ‏חובה להשיב את האמון במדינה ובמערכת הביטחון בין היתר באמצעות חקירה ולמידה עמוקה של המחדל והאסון הנורא של שבעה באוקטובר באופן מהימן ובלתי תלוי, שיביא להפקת לקחים לאומית, ללקיחת אחריות, להסקת מסקנות, ולבניית אמון בין האזרחים למדינת ישראל. 
אין זה מקרי שמאז חקיקת חוק ועדות חקירה ב-1968 מונו 16 ועדות חקירה ממלכתיות על ידי ממשלות ישראל, ואף אחת מהן לא מונתה על ידי ממשלה בראשות נתניהו, למרות שממשלות אלה כיהנו משך 17 שנים. המתווה המוצע כאן מאפשר הקמתה של ועדת חקירה ממלכתית שתזכה לאמון מלא של קואליציה ואופוזיציה כאחד, ולא תאפשר עוד תירוצים למניעת החקירה של המחדל הגדול בתולדות המדינה.
הכותב: עו"ד יהודה שפר, לשעבר משנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    שום סיכוי! בג״צ בהחלטותיו קשור ואחראי למחדלים
    אכיפה בררנית 12/2024/26
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ולא ייתכן שיחקור את עצמו כפי שכבר עושה הרמטכ״ל שדחה ועיכב את בדיקת מבקר המדינה. אתם אלופים בהחלקות ולא ניתן לכם להכניס רגל בדלת.
    סגור