חדשות

השר מיכאל ביטון: "ממשלה עם ליכודניקים וחרדים בלי נתניהו"

השר מיכאל ביטון בריאיון ל-ice. על גנץ: "מחזיק בחצי השלטון, נתניהו פוחד שתתממש הרוטציה". על העברת הסמכויות לרשויות המקומיות: "בישראל נותנים לך סמכויות ואומרים לך תחפש את הכסף". על השותפים: "בושה וחרפה שהם נאבקים בנו ולא בביבי"
אביחי דלאל |  2
מיכאל ביטון (צילום נועם רבקין פנטון פלאש 90)
השר לנושאים אסטרטגיים והשר לנושאים אזרחיים במשרד הביטחון, מיכאל ביטון ממפלגת כחול לבן מתכונן למערכת הרביעית שלו בשנתיים האחרונות וכמועמד חדש יחסית לכנסת. ביטון נולד וגדל בירוחם שם גדל בבית של עולים ממרוקו כשהוא הקטן מתוך תשעה אחים. 
בשנת 2012 כשהיה ראש המועצה בירוחם, ביטון הודיע כי הוא מצטרף למפלגת העבודה והיה ברשימה הארצית במקום ה-105. בשנת 2018  הקים את מפלגת אחי ישראל ולא התמודד לבחירות המקומיות ולאחר מכן פירק אותה והצטרף לרשימת "חוסן ישראל" עם בני גנץ שהתאחדה עם יש עתיד לכחול לבן. אחרי שלוש כנסות שבאחרונה מביניהן התפטר בשל החוק הנורווגי הוא מתמודד לכנסת ה-24 במקום הרביעי ברשימת כחול לבן.
בריאיון ל-ice ביטון פותח הכל על קמפיין כחול לבן, החלפת השלטון, השותפים, העברת הסמכויות לשלטון המקומית והגבלת השלטון.
אני רוצה לדבר איתך על קמפיין כחול-לבן בוא אתם קוראים למאוכזבי העבודה.
"אנחנו לא קוראים להם הם באים לבד. הם מרגישים בנוח אצלנו. אני חושב שכחול-לבן מביאה הרבה מהערכים ההיסטוריים של תנועת העבודה שהקימה את המדינה, לקחה אחריות כוללת והייתה מלאה באנשי מעשה שרצו להקים פה מדינה, יהודית, ציונית ודמוקרטית. אומרים את כל הערכים בגאונות, שלושת הערכים האלה נמצאים בכחול-לבן עם אנשים שהם בוגרי מפלגת העבודה. כמו אלון שוסטר, חילי טרופר ויעל רון ורבים אחרים שמרגישים אצלנו בבית ולכן הם באים אלינו".
אם כבר נגעת בשר החקלאות אלון שוסטר, מה התגובה שלך לאמירה שלו "לבחון הגבלת ילודה" כבן למשפחה מרובת ילדים?
"הוא לא אמר את זה, אני בדקתי מה הוא אמר והלכתי לדבר איתו. הוא אמר שהילודה בישראל גבוהה וצריך להתייחס לזה  בהיבטים של תכנון ובנייה וצריך להיערך. הוא גם אמר בעצמו שהוא רוצה הרבה נכדים, בן אדם שרוצה הרבה נכדים צריך שיהיה לו הרבה ילדים. אבל אני גם בא ממשפחה של תשעה ילדים ויש לי בעצמי חמישה ילדים אז אי אפשר לחשוד בי שילדים זה לא ברכה. סתם מנסים להוציא דברים מהקשרם. שוסטר אחד האנשים הרגישים, המוסריים והטובים שיש למדינה הזאת".
 
בוא נדבר על התפקיד שלך, השר לנושאים אסטרטגיים והשר לנושאים אזרחיים במשרד הביטחון, אתה יכול להסביר קצת על התפקידים האלה, למה הם חשובים?
"במשרד הביטחון זה חשוב באופן דרמטי ומהפכני, המשרד לנושאים אסטרטגיים, העיסוקים שלו חשובים והוא משרד קטן, בהחלט אפשר לבחון שהוא יהיה כפוף למשרד אחר. המשרד לנושאים אסטרטגיים צריך לבחון למזג אותו עם משרד אחר. אבל העיסוקים שלו והמאבק לדה לגיטימציה למצוא טרוריסטים בחליפות שממומנים מטרור ומתומכי טרור שעושים BDS ודה לגיטימציה לישראל הם החלקים השליליים ובצד החיובי אנחנו בונים קשר בין אנשים, ראינו קשר בין מנהיגים צעירים בארץ לבין מנהיגים צעירים בדובאי ובמרוקו. העיסוקים האלה יוצרים קשר של שלום חם, עיסוקים טובים של המשרד. לגבי משרד הביטחון, חובה שיהיה פה בכל השנים שר נוסף שעוסק בנושאים אזרחיים. המשרד הזה מפעיל מעל ל-10 מיליארד שקל שמכוונים לאזרחים, לנכי צה"ל, למשפחות שכולות, לחיילים משוחררים, לגיוס משמעותי לצה"ל, למיגון העורף. העובדה שאני כאן שר איפשרה לי להזיז 700 מיליון שקל למען האזרחים, 150 מיליון שקל למען חיילים משוחררים בקורונה, 100 מיליון שקל למיגון הצפון שהיו תקועים במשך שלוש שנים, 100 מיליון שקל לטיפול בפוסט טראומה ושיפור הטיפול הרפואי בנכי צה"ל, 140 מיליון שקל למרכיבי ביטחון כמו כיתות כוננות ומרכיבי העורף, 40 מיליון שקל לעוטף עזה להכנת היישובים להסלמה עתידית. כל זה נעשה כי יש פה שר שנאבק לטובת האזרחים וצריך שיהיה פה שר שיהיו לו תקציבים מיועדים כי משרד הביטחון משפיע על כל אזרח. בין אם הוא מתגייס ובין אם  הוא מגיע בשירות אזרחי ומקבל את הזכאויות שלו אחר כך כבן אדם משוחרר".
בוא נדבר קצת על הביקורות. בסופו של דבר כחול-לבן הסתמנה כאלטרנטיבה שלטונית, הייתה חבירה לראש הממשלה נתניהו לאחר קמפיין שלם שאמר אחרת, אתם חלק מממשלה עם הרבה שרים. יש נקודות דימיון ליש עתיד ואולי העבודה. המפלגה בסקרים קרובה לאחוז החסימה ואמון ציבור הבוחרים נפגע לאחר החבירה לראש הממשלה.
"זה גדולה של מנהיג. בני גנץ מחליט לחבור לבנימין נתניהו לא כי הוא אוהב אותו אלא כי הוא רואה קורונה. הוא רואה מאבק, מלחמה על החיים. הוא מוכן לשלם מחיר בשביל מנדטים תמורת עבודה. הוא הלך לעבוד, הוא לקח חצי מהממשלה. הוא לקח את הביטחון, פיקוד העורף, הביא לכל עיר תרופות, מזון, הסעות ואת אנשי חיים ואת הבדיקות, אלה דברים שעשינו. הוא גם זה שמנע מבנימין נתניהו סיפוח. הוא מנע מבנימין נתניהו חוקים, חוקים אישיים, פסקת התגברות, חוק צרפתי, פגיעה במנדלבליט. הוא מנע ממנו לשים עלינו סגרים מיותרים. הוא פתח את התיירות, את המסחר, את הגנים והתו הירוק. אלה דברים שכחול-לבן עשתה כל שבוע ותעשה. למה זה חשוב? במה אנחנו שונים? אנחנו לא מפלגת שמאל.  שמאל קיצוני יש מספיק, שאתה מנסה להסתכל על ההבדל בין מפלגת העבודה למרצ אתה רואה הרבה דמיון. ולא סתם מרצ לא עוברת את אחוז החסימה, כי זה דומה לעבודה. אז זה שתיים שהן אותו דבר. מי שרוצה מרכז, אחראי, ממלכתי, שמחוייב לכל המדינה, מאמין בימין מתון ושמאל מתון, מרגיש בבית בכחול-לבן. יש לנו את הרשימה הכי טובה, אנשי מעשה. כל אחד מאיתנו ניהל מערכות. ראשי ערים כמוני, כמו איתן גינזבורג. חילי טרופר מנהיג חינוכי שעשה מהפכות בחינוך. פנינה תמנו-שטה בת העלייה האתיופית, הראשונה שנהייתה שרה, שרת הקליטה הראשונה שהביאה עולים מאתיופיה בשנים האחרונות. האיכויות של הרשימה עם העובדה שאנחנו ממלאכתיים וישרים. כן, לקחנו החלטה קשה ואיכזבנו הרבה בוחרים אבל חלקם חוזרים אלינו, עברנו את אחוז החסימה ולדעתי נהיה שישה מנדטים ומעלה ונשארו רק עוד שבועיים לדעת את זה".
 
אתה חושב שהחבירה של כחול-לבן לנתניהו בבחירות האחרונות, גרמה לכך שמפלגות יתבצרו בעמדתן?
"בוודאי. אף אחד לא ילך לעשות הסכמים קואליציונים עם נתניהו בקלות. בנט ירוץ לקואליציה איתו אבל הוא מסוגל לדרוש ממנו רוטציה או הסכמים וחוקי יסוד. קשה להאמין לבנימין נתניהו. מעט מאוד מאמינים למחויבות שלו בממשלה וזה אחד הדברים החשובים שעשינו. לקחנו לו חצי שלטון, הוא לא יכול לעלות דברים מהותיים בלעדינו, גם אם תהיה פה ממשלת מעבר שנה או שנה וחצי ושלושה סבבי בחירות, אנחנו כל שבוע נהיה בממשלה ונמנע ממנו. אבל חייבים להיות חזקים, אם לא יהיו לנו מנדטים הוא יישאר לבד והוא ימנה שר משפטים לצרכיו ולנהל את העניינים מחדש כמו שזה היה".
ואם זה יוביל לבחירות חמישיות?
"אנחנו או שנקים ממשלה עם הגופים האחראיים והרצינים שרוצים להביא פה ממשלה ישרה או שותפות עם לפיד, בנט, סער, העבודה ונשתף פעולה עם כל מי שיהיה ממלאכתי, ציוני ויהיה מוכן לעבוד למען האינטרס הכללי של המדינה ויהיה קשה מאוד לבנות ממשלה כזו וכאן אנחנו המקף המחבר, אנחנו המרכזיים, אנחנו יודעים לעבוד עם מפלגת העבודה ועם סער ולכן יש חשיבות שנהיה שם. אבל אם לא נצליח להקים ממשלה חליפית לבנימין נתניהו, נמנע ממנו לנהל את העניינים לבד ונמשיך להכריע את הסוגיה".
 
ולשבת איתו שוב?
"בשום פנים ואופן. אנחנו המצולקים, אנחנו האחרונים שנתנו לו הזדמנות. ראינו מה בני גנץ עשה ואיזה מחיר הוא שילם. נראה לכם שנשב שוב עם נתניהו?"
בוא נדבר על הקשר שלך עם בני גנץ, אחרי עשר שנים כראש מועצת ירוחם נכנסת איתו לשליטה הארצית.
"הקשר נולד הרבה לפני הממשלה והכנסת. גנץ מיד שסיים את תפקיד הרמטכ"ל הגיע לירוחם וביקש ללמוד את הסוגיות של חברה, של קהילה, של  הרשויות המקומיות ושל חינוך. הוא בא אליי וחילי טרופר היה מנהל אגף חינוך שלי. בנינו קשר, הוא גייס המון כסף למען ירוחם לחינוך. וידענו שהוא יחליט להוביל את ההנהגה במדינה אנחנו נצטרף אליו. הוא אחד האנשים הערכיים שבא בצניעות ואומר 'בהיבטים הביטחוניים והמדיניים אני מומחה, אבל אני צריך להביא אנשי חינוך וקהילה ורשויות' ופה אנחנו משלימים אותו. כן קרה לי להיות לידו פה במשרד הביטחון כדי לטפל בנכים, בחיילים הבודדים שנתנו להם מענקים ובחיילים המשוחררים ולהוריד את בסיסי אמ"ן לנגב. אלו משימות אזרחיות, אז במובן האזרחי, אני מביא את הידע שלי מירוחם ואת הידע שלי מיזמות חברתית ובמובן הביטחוני אני לומד את מערכות הביטחון ועובר סטאז' יפה מאוד בסוגיות הכי חשובות של המדינה".
אתה אופטימי לקראת הבחירות?
״אני חושב שנהיה שישה מנדטים, היה לנו חודש קשה לצערי השותפים שלנו נאבקים בנו. במקום להיאבק בביבי וזאת בושה וחרפה. אבל הציבור שלנו לא ממצמץ, הוא יכל ללכת לזליכה, חולדאי בזמנו, וניסנקורן. ציבור של 200 אלף איש אמר ׳לא, בני גנץ תישאר, ניתן לך גב, אנחנו מבינים את ההחלטה שלך, מבינים שחצי מהשלטון ביד שלך, אנחנו יודעים שאתה מונע מבנימין נתניהו שלטון יחיד. ובמובן הזה למרות ההחלטה שעוד לא ניצחנו, אתה עושה שירות גדול, אתה ישר והגון ואנחנו איתך׳״.
 
קיימת פנטזיה שבקונסטלציה מסויימת, בני גנץ יממש את הרוטציה ויהיה ראש ממשלת ישראל?
״כל עוד לא תהיה פה הכרעה בבחירות הללו, סביר להניח שהבחירות הבאות יהיו בספטמבר ואז לוקח חודשיים להקים ממשלה. אם אין ממשלה, בנובמבר על פי חוק בני גנץ מחליף את בנימין נתניהו ויהיה ראש הממשלה. בנימין נתניהו פוחד מהאופציה הזאת ולכן, הוא רוצה להעלים את גנץ כבר עכשיו. ולצערי השותפים שלנו במרכז- שמאל משתפים איתו פעולה ובמקום להיאבק בנתניהו הם נאבקים בנו. אנחנו מתמידים, נחושים ו-200 אלף איש מתמידים איתנו וזה נותן לנו את הכוח לקום כל בוקר״.
מי יהיה ראש הממשלה הבא של ישראל?
״אי אפשר לדעת. יש שלושה שטוענים לכתר, המספרים לא ברורים. בנט, סער ולפיד, מי שידע להציג לנו 61 מנדטים של חברי כנסת הגונים וישרים שיכולים להחליף את בנימין נתניהו, אנחנו ניתן לו גב״.
איך היית רוצה לראות את הרכבת הממשלה הבאה?
״ממשלת אחדות רחבה מאוד, כולל ליכודניקים בלי בנימין נתניהו וכולל חרדים כי העם הזה צריך אחדות. העיקר שנפסיק שלטון יחיד של אדם שעומד למשפט ולקח מדינת שלמה כבת ערובה, לא אישר תקציב, דואג לעצמו ולא דואג לאזרחים. אנחנו נתנו לו את ההזדמנות האחרונה וההזדמנות הזאת נגמרה. הגיע סוף לשלטונו ועל זה נעבוד כולנו ביחד״.
בוא נדבר קצת על הפעילויות בנגב ובגליל.
״נולדתי בירוחם וראיתי עיר אהובה עם אנשים נפלאים שסבלה ממנהיגות והחלפה, והיעדר תקציב, גירעונות והגירה שלילית. עבדנו שמונה שנים והבאנו אותה לצמיחה גיאוגרפית עם הייטק ותיירות ואמרתי לסגנית הצעירה שלי שהיתה בת 26 שבעוד שמונה שנים היא תחליף אותי והיא החליפה אותי, טל אוחנה. קבעתי לעצמי כלל שאחרי שמונה שנים אני אעבור לרמה הארצית ואהיה עשר שנים חבר כנסת ואחר כך שר. הקדוש ברוך הוא זיכה אותי בחודשיים סוערים להיות חבר כנסת ושר אבל לצערי גם להיות בארבע מערכות בחירות. מעולם לא היה דבר כזה למועמדים חדשים שבשנתיים הראשונות הם עושים ארבע מערכות בחירות. אבל אנחנו מתמידים, השליחות שלי היא לשרת את כלל אזרחי ישראל. להביא רוח חדשה של שליחות, אחדות, פתרונות והזדמנות שווה. של השקעה בנגב ובגליל. יצירת חוסן קהילתי, חברתי וביטחוני. הגנה על העורף ומיגון העורף. חוסן ביטחוני, מקימים שני מרכזי חוסן בגליל והשבוע פותחים אותם. בונים תכנית למהנדסים מבריקים ברמת הגולן".
"תכניות עצומות הובלנו ויזמנו במשרד הזה וזה רק בחצי שנה. כל הפעילות שהזכרתי בפתח הדברים אנחנו מאוד מאוד גאים וכל זה נעשה בראש ובראשונה כי אני הבן של מסעודה ואליהו ביטון שעלו ממרוקו, קיבל הזדמנות והיו לו קשיים, נהיה קצין בגולני, שלקח קהילה בקשיים והזיז אותה. הדבר מוכיח לי שאם עובדים נכון, כל בעיה קהילתית אפשר לעבור עם מנהיגות ויזמות, מחשבה רעננה וכל הכלים האלה מובאים אצלנו למדינה ולעשייה הארצית״.
כאחד שהיה ראש עיר, הרבה מפלגות מעלות את האפשרות של העברת סמכויות לשלטון המקומי. כאחד שהיה במקום הזה, אתה ממליץ?
״הרעיון הזה הוא מעולה ומאוד מאוד חשוב. אני כראש עיר לא חיכיתי שיתנו לי סמכויות אלא לקחתי אותם וקיבלתי החלטות ומיקסמתי את האוטונומיה שלנו להנהיג ולגרום לממשלה להצטרף. רק מה צריך להיזהר: יש ערים עניות וערים עשירות ולא בגלל התושבים, תושבי ירוחם משלמים ארנונה כמו כולם. פשוט אין מסחר וכלכלה ואין ארנונה לעירייה. עיר עשירה עושה חינוך טוב ורווחה טובה ועיר ענייה מתקשה כי אין לה מאיפה להביא כסף. לכן אתה רוצה לתת סמכויות לערים ולתת לראשי ערים לפעול כי הם יודעים הכי טוב מה טוב לאזרחים. אסור להפקיר אותם וצריך להעביר תקציבים לערים האלה כדי שיהיה שוויון הזדמנויות״.
עם הסמכויות לא יבואו גם תקציבים?
״בישראל זורקים עליך אחריות ואומרים לך ללכת לחפש את הכסף. ככה ערים כמו ירוחם מגיעות לקריסה כלכלית. זרקו עליה אתגרים חברתיים ורווחתיים ועל הנייר השאירו אותה בלי מפעלים ובלי ארנונה ובלי תשתיות. היה צריך להיאבק והבאנו החלטת ממשלה על ירוחם עם 300 מיליון שקל. צריך לתת לרשויות תקציבים לעבוד וסמכויות לעבוד ולחזק את הרשויות החלשות שיוכלו להגיע לרף תפקודי ואיכות השירות כמו בעירייה חזקה בארנונה ולא באשמת התושבים. באשמת היעדר הכנסות ארנונה שלא ממגורים. משרד התעשייה, בסיסי צבא ומשרדי ממשלה. זה מה שנותן לעירייה עושר מוניציפלי וזה מה שנותן לה בסיס טוב יותר ואסור לשכוח את הערים שאין להם עושר מוניציפלי. יש 269 רשויות מקומיות מתוכם 20 עשירות מאוד, 40 פרווה והשאר נאבקות על הקיום. רוצים להעניק להם סמכויות, תעניקו משאבים שיוכלו לעבוד״.
רעיון נוסף שעולה הוא הגבלת השלטון.
״אני בעד. בשלטון מקומי להגביל לשלוש קדנציות כי בשלטון מקומי יש אסטרטגיה, תכניות עבודה ותכניות בינוי ומתאר שלוקח לקיים אותם 5-15 שנה ואחרי 15 שנה כל אחד צריך לסיים את תפקידו. אני החלטתי לסיים אחרי שתי קדנציות ויש רבים כמוני לאחרונה שעוזבים מרצון שמצאו עבודה טובה. כמו אייל בלום, אלון שוסטר והרבה הרבה טובים שעוזבים ומורישים את זה לבא בתור בתיאום״.
אני מדבר גם על הממשלה.
״בוודאי, ראש ממשלה או שתי קדנציות או עשר שנים. לפעמים קדנציה יכולה להיות שנה בגלל ממשלות מתחלפות אבל אחרי עשר שנים לסיים את התפקיד. אי אפשר להיות יותר מדי זמן בתפקיד וחייב להגביל את זה״.
אני רוצה לסיים באופטימיות, איך נמנעים מבחירות חמישיות? זה תסריט הגיוני.
״משתפים פעולה על הדברים שאנחנו מסכימים בהם כמו הקורונה, הביטחון, החינוך, הבריאות ושמים בצד מחלוקות של דת ומדינה וסוגיות של הסכמי שלום עתידיים ועושים שלום בתוכנו ומרכיבים 61 מנדטים שיודעים לעבוד ביחד בלי שנאה והסתה. זה הדרך להקים ממשלה יציבה״.
אבל למדנו שיש אגו.
״בוודאי, איפה אין אגו? אבל יש גם דבר כזה ניהול אגו. בן אדם צריך לנהל את האגו של עצמו ולהירגע וגם לנהל את האגו של האחרים ולעשות מה שטוב למדינה. ולא טוב לעצמו. זה מה שעשה בני גנץ. מחל על הכבוד ועל האגו שלו, לכלך את הידיים בקורונה, דאג לאזרחים, הביא ביטחון מדהים למדינה, לא היה שקט כזה שנים רבות בכל הגבולות. הוא עושה את זה בצניעות רבה ואהבה והאגו שלו קטן יותר משל אחרים וזה מה שאיפשר לו לקחת החלטה קשה להיכנס לממשלה, הוא שילם מחיר והוא שלם איתו״.
תגובות לכתבה(2):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    עוד יהירולא חכם בלשטן עדימה.
    מישהו 03/2021/15
    הגב לתגובה זו
    0 0
    מי אתה בכלל? איפה אתה ואחפה נתניהו? המפלגה שלך לא עוברת את אחוז החסימה.ואתה תקבע מי יעמוד בראש הליכוד?
    סגור
  • 1.
    אנחנו מחליטים לא אתה : רק BB (ל"ת)
    אנחנו מחליטים 03/2021/15
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור