בריאות

יש תרופה לסרטן? החברה הישראלית עושה היסטוריה: "תוצאות פורצות דרך"

התרופה הבוטנית של קנבוטק בלמה את התפתחות המחלה הממארת במודל חיה במתן אוראלי. החברה צפויה להציג ל-FDA את תוצאות הניסוי בכדי לקבל אישור למסלול פיתוח מקוצר ולחבור לחברת פארמה גדולה אשר תוביל איתה את שלב הפיתוח הקליני. הערכה: נוכח תוצאות הניסוי המבטיחות, התחלת ניסויים קליניים בבני אדם צפויה עוד בשנה הקרובה. המנכ"ל אלחנן שקד: "התוצאות יאפשרו לנו לעמוד בהגדרות הרגולציה"
מערכת ice | 
בדיקות סרטן (צילום pexels)
קנבוטק, חברת ביוטכנולוגיה העוסקת בין היתר בפיתוח תרופה בוטנית המבוססת על מיצוי מפטריית Cyathus striatus ומיצוי קנבנואידים מצמח הקנאביס, מדווחת הבוקר (רביעי) כי התרופה אותה מפתחת החברה בלמה צמיחת גידול סרטני גם בניסוי מעבדה בחיה במתן אוראלי. התוצאות הראשוניות האלו הושגו בניסוי בחיות שנעשה כהשלמה לסדרת ניסויים אותם ערכה  קנבוטק במבחנה להוכחת יעילות ובטיחות התרופה הבוטנית שלה לטיפול בסרטן הלבלב. 
בכלל הניסויים, התרופה של קנבוטק הוכיחה יעילות והרג תאים סרטניים ב-4 סוגים שונים של סרטן הלבלב. במסגרת ניסויי המבחנה האחרונים נצפה אפקט סינרגטי משמעותי בתאי סרטן אלימים במיוחד, המשפר את הטיפול בין מיצוי הפטרייה במינון נמוך עם הרכב קנבנואידים ייעודי. להערכת קנבוטק אפקט זה יאפשר להפחית את המינון למטופל עם ההתקדמות בטיפול ולהקטין משמעותית את האפשרות להתפתחות תופעות לוואי. 
 
אלחנן שקד, מנכ"ל קנבוטק מסר: "זהו הניסוי הראשון בו ניתנת התרופה הבוטנית של קנבוטק לחיות בצורה אוראלית (דרך הפה) במינון מדויק שהוכח כבטוח. התוצאות החיוביות מחזקות את התוצאות הקודמות בהן ניתנה הפטרייה במתן בהזרקה. הניסוי נמצא בשלבי ולידציה אחרונים ואנו מצפים לתוצאות נוספות במהלך החודשיים הקרובים". 
"תוצאות אלו יאפשרו לקנבוטק לעמוד בהגדרות הרגולציה של מסלול התרופה הבוטנית ולקדם מתן אוראלי אותו מעדיפים מרבית החולים על פני מתן בהזרקה. התוצאות מהוות פריצת דרך מבטיחה אשר תומכת בקונספט הבוטני המשולב אותו קנבוטק מובילה: שימוש במספר חומרים פעילים ומנגנוני פעולה שונים התומכים ומחזקים זה את פעילותו של זה. החברה מעריכה שתסיים את סדרת הניסויים המעבדתיים על סרטן הלבלב בחודשים הקרובים".

(צילום: קובי גדעון/ פלאש 90)
בניסויים האחרונים שערכה החברה נבחנה השפעת הקנבנואידים והפטרייה על ארבעה סוגים של סרטן הלבלב אשר נחשבים לאלימים במיוחד, ובהם סוג הסרטן המוגדר כ-Poorly Differentiated. כיוון שסרטן הלבלב ידוע כאחד הסרטנים האלימים ביותר עם אחוזי שרידות נמוכים מאוד והוא מהווה את אחד מגורמי התמותה המשמעותיים בעולם המערבי, ה-FDA נוטה לתת לחברות הקלות משמעותיות בתהליכי פיתוח תרופות לאינדיקציה זו. קבלת אישור שכזה מה-FDA, תקל מאוד על קנבוטק לחבור לחברת פארמה גדולה אשר תעזור במימון והובלת תהליך הפיתוח הקליני.

את פיתוח התרופה הבוטנית מובילים פרופ' פואד פארס מאוניברסיטת חיפה אשר גילה את יעילותה האנטי סרטני של הפטרייה וחקר אותה בעשור האחרון, ודר' באסם פארס, דירקטור מחקר ופיתוח בחברת קנבוטק, בשיתוף פעולה עם יועצי החברה: דר' יצחק אנג'ל, פארמקולוג בכיר המומחה בפיתוח תרופות ודר' אלכס ויסמן, המומחה לתהליכים כימיים וייצור חומרים פעילים.
פרופ' פואד פארס, חוקר סרטן בכיר באוניברסיטת חיפה מסר: "אני שמח ששיתוף הפעולה עם קנבוטק מביא לתוצאות פורצות דרך, כאשר שילוב המיצוי הפטרייתי עם קנבנואידים מחזקות את המחקר שערכנו באוניברסיטת חיפה בשנים האחרונות ומתמקד בפיתוח תרופה בוטנית יעילה ובטוחה לטיפול בסרטן. העובדה שהתוצאות המרשימות חזרו על עצמם בארבעה סוגי תאי סרטן שונים ובמודל החיה במתן אורלי הינה מעודדת מאוד".
ד"ר יצחק אנג'ל, היועץ הפרמקולוגי של קנבוטק מסר: "פיתוח תרופה בוטנית הוא תהליך מאתגר והתוצאות שהשגנו נותנות קצה חוט אמיתי להאמין שהמיצויים הינם יעילים ובטוחים לשימוש כטיפול אנטי סרטני לסרטן הלבלב שהינו אחד מסוגי הסרטן האלימים ביותר. עם סיום הניסויים נוכל לפנות ל-FDA בשאיפה לקבל אישור למתווה פיתוח מקוצר".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה