בריאות
מחקר: האם חשיפה לזיהום בחיפה מסכנת את העובר?
דו"ח מבקר המדינה הזהיר בשנת 2019 כי שיעור התחלואה באזור מפרץ חיפה במחלות מסוימות גבוה מהממוצע הארצי – וגורר מגוון מדאיג של סכנות, בהן: תחלואה עודפת של מבוגרים בסרטן, במחלות לב ובמחלות נשימה וכן, החמרה של אסתמה אצל ילדים.
כעת, מחקר חדש מטעם המשרד להגנת הסביבה, בביצוע מרכז רפואי רמב"ם, מרכז רפואי שמיר (אסף הרופא) ואוניברסיטת בן-גוריון בנגב, בדק אוכלוסייה נוספת שעלולה להיפגע מפעילות בז"ן בנמל העיר – נשים הרות והילודים שלהם.
במחקר נמצא, כי רמות של חלק מן המתכות וחלק ממרכיבי ה-BTEX (תרכובות בנזן, טולואן, אתילבנזן וקסילן) בשתן גבוהים משמעותית בדגימותיהן של אימהות ממפרץ חיפה בהשוואה לאימהות ממרכז הארץ. (ההשוואה נערכה בין 826 זוגות של אימהות וילודים, כמחציתן מחיפה וכמחציתן ממרכז הארץ, בין השנים 2016 ל-2019) יחד עם זאת, הרמות אשר נמדדו במחקר במפרץ חיפה נמוכות לאין שיעור מרמות שדווחו באזורים מזוהמים בעולם, ונמוכות מהרמות המוגדרות כמזיקות על-ידי ארגון הבריאות העולמי.
בהתאם, לא נמצאו הבדלים מובהקים בהיקפי הראש בין הקבוצות. המחקר כן מצא כי בבנים שנולדו באזור מפרץ חיפה נולדו במשקל גבוה יותר מבנים בקבוצת הביקורת, אך החוקרים ציינו כי לנתון זה אין חשיבות קלינית שכן מדובר בעשרות בודדות של גרמים.
הבדל שנרשם בין הילודים עליו הצביעו החוקרים ככזה שעשוי להיות בעל משמעות, ומצריך בדיקה נוספת, הוא פער במרחק האינטגרלי (המרחק הנמדד מקצה הפין או הדגדגן ועד פי הטבעת) בין תינוקות שאימהותיהן מתגוררות בחיפה לעומת מרכז הארץ.
בשבוע שעבר, קיימה ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת דיון בעניין פעילות האכיפה נגד זיהום מפרץ חיפה על ידי קבוצת בז"ן. ד"ר איזבלה קרקיס, מנהלת המחלקה לאפידמיולוגיה סביבתית במשרד הבריאות, דיווחה כי על פי סקר שערך משרד הבריאות וטרם פורסם, נמצאו באזור מפרץ חיפה נתוני תחלואת סרטן גבוהים ביותר ביחס לממוצע הארצי. "לדעתנו ההשפעה הסביבתית של מפעלי בז"ן היא משמעותית מאוד. במשך תקופה ארוכה הממצא הזה לא משתנה", אמרה. למרות הממצאים המדאיגים קבוצת בז"ן לא נענתה להזמנה לדיון, ולא שלחה נציגים כמקובל.
עוד ב-
הכתבות החמות
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה