בריאות

מחקר חדש חושף: מדוע גברים גבוהים יותר מנשים?

מחקר חדש חושף את ההבדלים שחלו בין המינים לאורך ההיסטוריה. בין היתר, נמצא שבעולם גברים גבהו פי שניים יותר מנשים במהלך מאה השנים האחרונות. מה עומד מאחורי הגידול המהיר הזה? | כל הפרטים
מערכת ice | 
מחקר מדעי-אילוסטרציה (צילום vecteezy)
במהלך המאה האחרונה, גברים ברחבי העולם חוו גידול פי שניים בגובה ובמשקל לעומת נשים, כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Biology Letters. מחקר זה מספק תובנות מרתקות על האופן שבו הברירה המינית והתנאים הסביבתיים עיצבו את הבדל הגודל בין המינים לאורך השנים.
החוקרים, בראשות פרופ' לואיס האלזי מאוניברסיטת רוהמפטון בבריטניה, גילו כי הגידול בגובה ובמשקל אצל גברים היה מהיר ומרשים הרבה יותר מאשר אצל נשים. לדברי פרופ' האלזי, שיפור תנאי הסביבה, כולל תזונה משופרת וירידה במחלות, שיחרר את בני האדם מהמגבלות שהיו עליהם בעבר, וחשף את ההשפעה של הברירה המינית על ההתפתחות הפיזית.
המחקר, שהתבסס על נתונים מ-69 מדינות, מצא כי גברים רשמו גדילה מהירה יותר של גופם בהשוואה לקצב הגדילה של נשים. עבור כל עלייה של 0.2 במדד הפיתוח האנושי (HDI), נשים גדלו בממוצע ב-1.7 ס"מ וב-2.7 ק"ג, בעוד שגברים גדלו ב-4 ס"מ וב-6.5 ק"ג – פי שניים.
הממצאים מראים גם על מגמה ברורה במדינות מפותחות, בעוד שבמדינות מתפתחות ההבדלים היו פחות בולטים. בבריטניה, לדוגמה, ממדי הגובה של גברים עלו ב-4% בשנות המאה ה-20, לעומת 1.9% בלבד עבור נשים. שינוי זה מתרחש במקביל לשיפור בתנאי החיים, מה שמעיד על קשר ישיר בין בריאות הציבור לבין שינויים פיזיים.
הממצאים מעלים שאלות לגבי האוריינטציה החברתית וההיבטים הפיזיולוגיים של ברירה מינית. יתכן שנשים נמשכות יותר לגברים גבוהים, בשל הערכים האסתטיים והבריאותיים שמזוהים עם גובהם.
אך יחד עם זאת, גובה כזה יכול להיות גם חרב פיפיות: אנשים גבוהים נוטים להימצא בסיכון גבוה יותר למחלות, בעיקר בגלל מספר התאים הגדול בגופם. המחקר מצביע על חשיבותו של הסביבה בעיצוב ההתפתחות האנושית, וממחיש כיצד שיפור בתנאי החיים משפיע על תהליכים ביולוגיים שנראו פעם בלתי ניתנים לשינוי.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה