השוק

אשרא סיפקה ביטוחים בהיקף של 13 מיליארד שקל: היצוא הישראלי מדשדש?

החברה הממשלתית לביטוח סיכוני סחר חוץ, נתנה את הביטוחים בערבות מדינה. מרבית האישורים העקרוניים ניתנו עבור עסקאות ייצוא בתחומי המים, חקלאות, תקשורת, טכנולוגיות בתחום החינוך ועסקאות ביטחוניות למדינות דרום מזרח אסיה, סין ואפריקה. המנכ"ל דודי קליין: "ככל שהמלחמה תמשך ובעקבותיה ההאטה במשק, חברות רבות, ובמיוחד בתחום התעשיות המסורתיות, יחפשו שווקים חדשים בחו"ל"
מערכת ice | 
ייצוא וייבוא סחורות (צילום pixabay)
בשנה החולפת העניקה חברת אשרא ליצואנים הישראלים אישורים עקרוניים לביטוח עסקאות ייצוא בערבות מדינה בהיקף של למעלה מ-13 מיליארד שקל. כך עולה מסיכום נתוני 2023 שפורסם הבוקר (שני) שערכה החברה הישראלית לביטוח סיכוני סחר חוץ. באשרא מעריכים כי על רקע ההאטה בפעילות במשק המקומי, בשנה הקרובה צפוי גידול בהיקף הייצוא הישראלי, וכתוצאה מכך גידול בביקושים לביטוח האשראי של היצואנים.
על מנת לקבל את הביטוח והמימון, הרכיב הישראלי, כחול-לבן, בעסקת הייצוא חייב להיות לפחות 30% מהיקף הפרוייקט. אשרא פועלת לקידום היקפי הייצוא הישראלי באמצעות מתן שירותי ביטוח אשראי והעמדת אשראי למימון עסקאות יצוא גדולות של חברות ישראליות, בעיקר מול מדינות זרות, ולטווחי זמן ארוכים יחסית של עד 15 שנים. ביטוח האשראי מגן על היצואן או על הבנק נותן האשראי מפני אי קבלת תשלום מהלקוח כתוצאה מקשיים כלכליים או מאירוע פוליטי.
בנוסף, ביטוח האשראי של אשרא מאפשר לבנקים להעמיד קו אשראי לעסקאות כאשר פוליסת הביטוח, המגובה בערבות המדינה שמעמיד החשב הכללי במשרד האוצר, מהווה בטוחה למימון ומאפשרת ליצואן לקבל את התשלום מייד עם ביצוע האספקות.  בהתאם למדיניות שר הכלכלה ניר ברקת ולפיה "מה שטוב לאירופה טוב לישראל", אשרא פועלת כחברה ממשלתית יעודית לביטוח סיכוני סחר חוץ במתכונת דומה לכ-30 חברות מקבילות באירופה  שמעורבתן במימון וביטוח יצוא גדלה משמעותית בתקופה האחרונה.

כל החברות המקבילות באירופה פועלות כחברות ייעודיות לביטוח סיכוני סחר חוץ, חלקן כחברות ממשלתיות וחלקן מופעלות על ידי חברות פרטיות בתמיכת הממשלה, לאחר שהפעילות עברה תהליך הפרטה. מסיכום נתוני 2023 עולה כי בשנה החולפת קיבלה החברה בקשות לכיסוי ביטוחי עבור עסקאות בהיקף של כ-17 מיליארד שקל, מתוכם, כאמור, אישרה החברה עסקאות בהיקף של כ-13 מיליארד שקל. מהנתונים עולה כי מרבית העסקאות אותם ביטחה אשרא בשנה החולפת היו בתחומי המים, החקלאות, תקשורת, טכנולוגיות בתחום החינוך ועסקאות ביטחוניות.
 
בין מדינות היעד המרכזיות של היצואנים המבוטחים בשנה החולפת היו מדינות אפריקה כגון סנגל, אנגולה, מדגסקר וחוף השנהב, מדינות באסיה ובכללן הפיליפינים, סין ואזרבייג'ן ומדינות אירופאיות ובכללן הונגריה וקפריסין. כמו כן, בשנה החולפת החלה המדינה להעניק כיסוי ביטוחי ל-3 מדינות חדשות: גיאנה, קמבודיה ופיג'י. מנתוני אשרא עולה כי במהלך השנה האחרונה החברה הגדילה את היקף הכיסוי שהיא מעניקה ליצואנים לשורה של מדינות ובכללן בנין, הונגריה, וייטנאם, מרוקו, דרום אפריקה וטנזניה. 
 
עוד עולה כי בעקבות מלחמת חרבות ברזל חל גידול בביקוש לביטוח אשראי מצד יצואנים ישראלים, ובעקבותיו החברה האיצה את האישורים אותם העניקה. מתוך ההיקף השנתי של כ-13 מיליארד שקל של אישורים שניתנו במהלך השנה, למעלה מ-5 מיליארד ₪ ניתנו החל מחודש אוקטובר השנה. לדברי דודי קליין, מנכ"ל אשרא, מתחילת המלחמה נרשם  גידול משמעותי במספר הבקשות למכסות ביטוח אשראי שהחברה מקבלת.
 
"אנו עושים ככל הניתן על מנת לסייע לתעשייה המקומית ולקדם את הבקשות. אנו רואים חשיבות עליונה בתמיכה בכלכלה המקומית וביצירת מקומות עבודה כחלק מהמאמץ הלאומי ומהחוסן חברתי הנדרש כעת". לדבריו, כל מיליארד שקל של ייצוא תורם ליצירת כ-2,500 מקומות עבודה במשק, דבר בעל חשיבות עליונה כעת, במיוחד על רקע הוצאת עובדים רבים לחל"ת. 
קליין מעריך כי ככל שהמלחמה תימשך ובעקבותיה ההאטה במשק, חברות רבות ובעיקר בתחום התעשיה המסורתית יחפשו שווקים חדשים בחו"ל. "בעקבות זאת ועקב הגידול בסיכון במדינות יעד מתפתחות, אנו צפויים לראות המשך גידול בביקוש לביטוח האשראי הממשלתי".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה