השוק

"הריבית הנוצצת" ב-ONE ZERO נחשפת: מה לא גילו לכם?

לבנק לא הייתה ברירה אלא להציע את הריבית בגובה 4%. בבדיקה שערכנו ב-ice עם לקוחות הבנק, התברר כי לא ניתן לרכוש מניות בבורסת תל אביב וכך גם לא קרנות נאמנות וקרנות כספיות שמהוות את התחרות האמיתית והיחידה לפקדונות הבנקאיים לכל טווחי הזמן
כפיר אדר וניצן כהן |  6
שוקי אורן, יו"ר בנק ONE ZERO וגל בר דעה, מנכ"ל בנק ONE ZERO (צילום ינאי יחיאל, אייל טואג, shutterstock)
בנק ONE ZERO השלים לאחרונה שנת השקה ראשונה ומוצלחת, והודיע אמש (רביעי) כי הוא מעניק ללקוחות הבנקאות הפרטית של הבנק One ו-One+ את הפיקדון שהם הגדירו "המשתלם בישראל בנזילות יומית" (כזה שניתן למשוך כל יום עסקים בתוספת הריבית שנצברה נכון לאותו המועד). הם טענו, שמדובר בריבית הגבוהה פי 4 ויותר מהריבית הממוצעת על פיקדונות יומיים במערכת הבנקאית העומדת על כ-1%. אבל מה לא גילו לכם?
משום שלקוחות ONE ZERO לא יכולים לקנות קרן כספית, לא ניתן לקנות מניות של בנקים אחרים, אז הלקוחות שלהם לא יכולים לקבל את המוצר שנותן להם את הריבית הגבוהה ביותר. בנק מחויב לאפשר לך לקנות קרן כספית, בוואן זירו לא ניתן לעשות זאת.

לבנק לא הייתה ברירה אלא להציע את הריבית בגובה 4%. כמו כן, בהודעה המקורית הייתה התייחסות על קצה המזלג לנושא הקרנות הכספיות. בבדיקה שערכנו ב-ice עם לקוחות הבנק, התברר כי לא ניתן לרכוש מניות בבורסת תל אביב וכך גם לא קרנות נאמנות וקרנות כספיות שמהוות את התחרות האמיתית והיחידה לפקדונות הבנקאיים לכל טווחי הזמן. ההטבה מדברת על פיקדון יומי, אך מה קורה למי שרוצה פיקדון שבועי? בכל מקרה מדובר בריבית שנמוכה מהריביות המתחרות.
יש לציין כי הפיקדון החדש מהווה חלק מאסטרטגיית הבנק לספק ללקוחותיו שירות ומוצרים שזמינים היום רק לבעלי ההון שברשותם סכומי כסף גבוהים ובהתאם כוח מיקוח. בנוסף, הפיקדון נותן מענה לצרכי הנזילות ההולכים וגדלים של משקי הבית בתקופה של התייקרות מחירים ועליה בהחזרי המשכנתאות. הלקוחות ייהנו מפיקדון הנושא ריבית גבוהה שניתנת היום למרבית הלקוחות רק בתנאי שיסגרו את הכסף לשנה לפחות ויוכלו למשוך את הכסף בתוספת הריבית שנצברה בכל יום עסקים.
כיום, פתרון כזה של נזילות יומית בריבית גבוהה קיים לציבור רק דרך רכישת קרנות נאמנות כספיות המפקידות את מרבית כספי המשקיעים בהן בפיקדונות בנקאיים. ההבדל המרכזי בין קרנות כספיות לפיקדונות הבנקאיים הוא במיסוי (הכנסות של קרן כספית חייבות במס של 25% על הרווחים הראליים – כלומר בניכוי אינפלציה בתקופה שבין מועד ההפקדה למימוש - ואילו ההכנסות מפיקדון חייבות במס של 15% על הרווחים הנומינליים). קרנות כספיות גם גובות דמי ניהול אך אלו לרוב נמוכים. לראשונה לקוחות הבנקים יוכלו להנות מריבית גבוהה גם על פיקדון בנזילות יומית. 
לקוחות הבנק יכולים לעבור בכל חודש בין המסלולים ולהנות מהריבית שצברו נכון לאותה נקודת זמן בפיקדון. הבנק מציע שני פיקדונות נוספים לכלל הלקוחות: אחד עם נזילות חודשית בריבית הגבוהה בישראל של 3.85% ואחד שנתי בריבית של 4.75%. שלושת הפיקדונות של הבנק מבוססי ריבית משתנה שמתעדכנת בהתאם לשינוי הריבית של בנק ישראל.
נזכיר כי הקרנות הכספיות הן המוצר החם בשוק ההון כרגע. כולם דוחפים את המוצר הזה: הרגולטור, הסוכנים והמשווקים וגם כלי התקשורת. עכשיו, מדובר במוצר מעניין שאמור להיות חלופה לפיקדון הבנקאי אבל כאן גם צריך להיזהר כי בכל זאת יש סיכונים גם בקרנות הכספיות ולכן הן לא פיקדון בנקאי אלא סוג של מוצר חלופי.
הקרנות הכספיות אמורות להניב את התשואה שמקבלים על החזקת מזומן וזה אומר שהקרנות האלה נזילות מידי יום וניתן לפגוש את הכסף תוך יום (או מספר ימים) ולכן נהוג להתייחס אליהן כמזומן.
מדיניות ההשקעה של הקרנות הכספיות היא בעיקר פיקדונות בנקאיים כשכאן הקרנות באות עם הרבה כסף ולכן הן מקבלות ריבית טובה יותר מהבנקים ואת שאר הכסף הן משקיעות באגרות חוב קצרות, כלומר כאלה שנפדות תוך 3 חודשים וזה למעשה אמור להניב את התשואות העודפות על הפיקדון הבנקאי.
הקרנות הכספיות נהנות מהטבות מס ביחס לפיקדון הבנקאי וזה בגדול אומר שיש עדיפות נוספת לקרן הכספית על הפיקדון הבנקאי. באופן עקרוני על הרווחים בקרן הכספית משלמים מס של 25% על הרווח הריאלי (וזה משמעותי בתקופות של אינפלציה) ועל הרווחים מהפיקדון הבנקאי משלמים מס של 15% נומינלי, כלומר על כל הריבית שהתקבלה מהבנק.
בתשפ"ג היו אלה הקרנות הכספיות הדולריות שהניבו את התשואות הגבוהות ביותר בעיקר כי הדולר התחזק משמעותית מול השקל בשל העלייה בפרמיית הסיכון של הכלכלה הישראלית. וזה הדירוג של הקרנות בתשפ"ג.
תגובות לכתבה(6):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 4.
    קרן כספית = הימור ברולטה בקזינו בלס וגס. או רומניה (ל"ת)
    יורם 09/2023/29
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • קרנות נאמנות רגילות
    יוסי 09/2023/30
    הגב לתגובה זו
    0 0
    איך יתכן שקרן כספית תתן 18 וקרן אג"ח מניות 30|70 כלום כבר שלוש שנים
    סגור
  • 3.
    תודה, מעניין (ל"ת)
    ok 09/2023/28
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 2.
    Dr
    robert solarsh 09/2023/28
    הגב לתגובה זו
    1 0
    also the 2.5 % interest on daily account was canceled and increased to 4%
    סגור
  • 1.
    אני לא יודע מאיפה התשואות המדהימות שאתם מציגים
    מייקי 09/2023/28
    הגב לתגובה זו
    2 0
    קרן כספית עושה את המדד ואולי טיפה יותר. אתם מציגים קרנות כספיות עם תשואה של כמעט 20 אחוז! זה מטעה מאד. אולי מדובר בקרנות כספיות דולריות, או משהו אחר, אבל קרן כספית שקלית לעולם לא תיתן תשואה ריאלית משמעותית
    סגור
  • לא מדד,ריבית בנק ישראל (ל"ת)
    משה תחנה מרכזית 09/2023/29
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור