השוק

המתנה בשווקים להחלטות על מחירי הדלק והחלב

בעוד בשוק ההון ממתינים להחלטות על גובה העלאת מחירי החלב והדלק כדי לעדכן את תחזיות האינפלציה (מהן ייגזרו התחזיות לתגובת בנק ישראל) הרי ששוק העבודה עדיין חזק כשהאבטלה עומדת על 3.9% ברקע העלייה בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה
ניצן כהן | 
אלכס זבז'ינסקי (צילום רמי זרנגר)
בשוק ההון ממתינים להחלטות שיתקבלו על גובה עליית מחירי החלב והדלק מהן תיגזרנה תחזיות האינפלציה והנחות העבודה לגבי תגובת בנק ישראל. אולם, אם מנתחים את שאר נתוני המקרו הרי שבסופו של יום ניתן להניח שהכלכלה הישראלי יכולה להכיל עוד העלאת ריבית כדי להתמודד עם האינפלציה הגבוהה.
הכלכלן הראשי של מיטב, אלכס זבז'ינסקי מנתח בסקירה השבועית את ביצועי הכלכלה ומהניתוח הזה ניתן ללמוד על העוצמה שלה. זבז'ינסקי מדבר על שיעור האבטלה הנמוך (3.9%) שמצביע על עוצמת שוק העבודה בעיקר לאור העובדה ששיעור ההשתתפות ממשיך לעלות (היום הוא עומד על כ-64.5% בעוד שבשנה שעברה הוא עמד על כ-63.5%).

נתון מעניין נוסף שעולה מהניתוח הכלכלה של זבז'ינסקי נוגע לעולם המשכנתאות ומהניתוח הזה עולה כי הבנקים היו שמרניים בחצי השנה האחרונה וזה משמעותי. "מספר הלוואות משכנתא ירד בשלושת החודשים הראשונים של השנה ב-45% לעומת אשתקד. הבנקים למשכנתאות לא רק נתנו פחות משכנתאות, אלא גם הקטינו את הסיכון שלהן. בחצי השנה האחרונה גובה המשכנתא הממוצע ירד כמעט ב-10%.
"היחס בין גודל ההלוואה לשווי הנכס הנרכש (LTV)  ירד בחודשים האחרונים והתקופה הממוצעת של המשכנתאות התארכה בשנה האחרונה כמעט בשנה ל-24.5 שנים, כאשר במשכנתאות בריבית שקלית קבועה, שמהוות כרבע מכלל המשכנתאות החדשות, תקופת ההחזר גדלה ביותר מ-3 שנים ל-23.5 שנים.
"צעדים אלו הובילו לכך שההחזר החודשי הממוצע עבור משכנתא חדשה אפילו ירד במקצת בחצי השנה האחרונה, למרות עליית הריבית. העלייה בריבית הובילה כמובן לעלייה בהחזר החודשי של בעלי המשכנתאות הקיימות. למרות זאת, לעת עתה לא נרשמה עלייה בפיגורים בתשלומי המשכנתאות והם ממשיכים להיות ברמה נמוכה גם אבסולוטית וגם כשיעור מהיתרה של כלל המשכנתאות" הוא כותב.
משמעות הדברים של זבז'ינסקי היא שמשק הבית הממוצע התמודד על כה יפה מאוד עם העלאות הריבית וניצל את הרצון של הבנקים להקל עליהם בין אם באמצעות הארכת משך חיי ההלוואה ובין אם בשינוי התמהיל שלה וזה אומר שכרגע לפחות לא רואים הכבדה בלתי אפשרית על משקי הבית.
לסיכום הדברים ובהינתן שוק העבודה ההדוק והשמרנות של עולם המשכנתאות נראה כי הכלכלה הישראלית יכולה להכיל עוד העלאת ריבית בלי להקריס את משקי הבית וזאת כדי להילחם באינפלציה אולם תחזיות האינפלציה יעודכנו לאחר שהממשלה תחליט בכמה היא מעלה את מחירי החלב והדלק.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה