השוק
סקר המנכ"לים הגדול: הכלכלה בדרך למשבר; הסיכון הגדול - פוליטי
סקר המנכ"לים הגדול שערכה פירמת רואי החשבון PwC ברחבי העולם מעלה ממצאים מדאיגים; הכלכלה העולמית, להערכתם, הולכת למשבר כשהסיכון הגדול ביותר הוא הסכסוכים הגיאו-פוליטיים; 40% מהמנכ"לים מאמינים שהאגונים שלהם לא יהיו רווחים בעשור הקרוב
סקר המנכ"לים הגדול של פירמת רואי החשבון הבינלאומית PwC מעלה ממצאים מדאיגים. 73% מהמנכ"לים ברחבי העולם מעריכים שהכלכלה העולמית הולכת למשבר. הסיככון הגדול ביותר הוא הסכסוכים הגיאו-פוליטיים. נתון מעניין נוסף: 40% מהמנכ"לים מעריכים שהארגונים בראשם הם עומדים לא יהיו רווחים בעוד 10 שנים, אלא אם יעשו שינויים משמעותיים.
לפני שנצלול לתוך ממצאי הסקר כדאי להבין את החשיבות שלו. לפירמה בינלאומית בסדר גודל של PwC יש נגישות מצויינת להלכי הרוח של המנכ"לים ברחבי העולם. אותם המנכ"לים מיישמי בסופו של יום את ההערכות שלהם ומייצרים מציאות כלכלית שמגנה על החברות שהם עומדים בראשן ועל בעלי המניות שלהם ולכן, ההערכות שלהם מתורגמות בסופו של יום לביצועים בעולם האמיתי וכשמדובר בכמות גדולה של פירמות, זה מייצר מציאות כלכלית עולמית.
אם כן, את הסקר ערכה כאמור פירמת רואי החשבון והייעוץ הבינלאומית PwC בקרב 4,410 מנכ"לים מ-105 מדינות וטריטוריות במהלך אוקטובר-נובמבר 2022. עורכי הסקר אומרים כי התחזית העגומה הזו היא הפסימית ביותר שהעניקו מנכ"לים לצמיחה הכלכלית העולמית מזה 12 שנים ומהווה סטייה משמעותית מהתחזיות האופטימיות של 2021 ו-2022, אז יותר משני שליש (76% ו-77% בהתאמה) סברו שהצמיחה הכלכלית תגבר.
דורון סדן, השותף המנהל של PwC Israel: "מבחינת המנכ"לים בישראל, אני לא חושב שהתמונה שונה מהותית. המגמות הכלכליות העולמיות משפיעות גם עלינו בישראל, כך למשל המיתון בעולם ניכר גם אצלנו ומשפיע על הצמיחה של החברות הישראליות בעיקר באותן חברות שכעת מתפכחות מצמיחה מהירה מדי. מאידך ישראל בולטת לטובה במספר פרמטרים כלכליים כגון גובה האינפלציה, יחס החוב לתמ"ג, העצמאות האנרגטית, התחזקות השקל ועוד".
בנוסף לגורמים סביבתיים מאתגרים, כמעט 40% מהמנכ"לים סבורים שהארגונים שלהם לא יהיו רווחיים כלכלית בעוד עשור, אם ימשיכו לפעול ללא שינוי. האמון של המנכ"לים בסיכויי הצמיחה של החברות שלהם ירד באופן משמעותי מאז השנה שעברה (ב-26%), הירידה הגדולה ביותר מאז המשבר הפיננסי של 2008-2009, אז נרשמה ירידה של 58%.
מסביב לעולם, אחוזי האמון בצמיחה הכלכלית משתנים מאוד. כלכלות ה-G7, כולל צרפת (70% לעומת 63%), גרמניה (94% לעומת 82%) ובריטניה (84% לעומת 71%) – על כולן מכביד משבר האנרגיה שנמשך – מדינות אלה מגלות פסימיות יותר לגבי הצמיחה המקומית מאשר הצמיחה העולמית.
בעוד שאיומי סייבר ובריאות היו האיומים המובילים בסקר בשנה שעברה (כתוצאה מהקורונה), השלכותיו של המשבר הכלכלי נמצאות בראש מעייני המנכ"לים השנה, כאשר אינפלציה (40%) ותנודתיות מאקרו-כלכלית (31%) הם האיומים הגדולים ביותר על פי המנכ"לים בשנה הקרובה ולאורך חמש השנים הבאות. בנוסף, 25% מהמנכ"לים חשים פגיעים כלכלית לאיומים שמציבים סכסוכים גיאופוליטיים מסביב לעולם, בעוד שאיומי סייבר (20%) ושינויי אקלים (14%) ירדו במדרג.
המלחמה באוקראינה והדאגה הגוברת מפני סכסוכים נוספים בעולם גרמו למנכ"לים להעריך מחדש היבטים מסוימים של המודלים העסקיים שלהם, כאשר כמעט מחצית מהנשאלים החשופים לסכסוך גיאופוליטי שילבו מגוון רחב יותר של סיכונים בהיערכות להתמודדות עם תרחישים ובמודל התפעול התאגידי, למשל על ידי הגדלת ההשקעה בביטחון סייבר ופרטיות (48%), התאמות בשרשרת האספקה (46%), הערכה מחדש של נוכחות בשוק או התרחבות לשווקים חדשים (46%), או על ידי גיוון היצע המוצרים/השירותים שלהם (41%).
בתגובה לאקלים הכלכלי הנוכחי, מנכ"לים מחפשים לקצץ בעלויות ולעודד צמיחה בהכנסות. 52% מהמנכ"לים מדווחים על הפחתת עלויות התפעול, בעוד 51% מדווחים על העלאת מחירים ו-48% על גיוון היצע המוצרים והשירותים. עם זאת, יותר ממחצית (60%) העידו שאינם מתכננים לצמצם את כוח העבודה שלהם בשנה הקרובה. 80% מציינים שאינם מתכננים להפחית את שכר העובדים, על מנת לשמר כישרונות ולהפחית את שיעורי השחיקה של כוח האדם.
בוב מוריץ, היו"ר העולמי של PwC: "כלכלה הפכפכה, אינפלציה מזה עשור וסכסוכים גיאופוליטיים תרמו לפסימיות בקרב המנכ"לים ברמה שלא נראתה מזה למעלה מעשור. בהתאם, מנכ"לים בכל העולם מעריכים מחדש את המודלים התפעוליים שלהם ומצמצמים עלויות. אך למרות הלחצים הללו, הם ממשיכים לשים את האנשים שלהם בראש סדר העדיפויות – הלחץ לשמר כישרונות בעקבות תופעת 'ההתפטרות הגדולה'. כדי לשרוד את השנים הבאות – שלא לדבר על לצמוח - עליהם לאזן בזהירות הפחתת איומים קצרי טווח ודרישות תפעוליות עם השלכות ארוכות טווח - שכן עסקים שלא יסתגלו וישתנו, פשוט לא יהיו רווחיים".
דורון סדן, השותף המנהל של PwC Israel: "תשובות המנכ"לים לסקר השנתי שנערך השנה ע"י PwC משקף את הדאגה ואת חוסר הוודאות שמאפיינת בתקופה זו את הכלכלה והמצב הגיאופוליטי העולמי. תחומים אסטרטגיים שתפסו בשנה שעברה את ראש סדר העדיפויות כגון סייבר, טרנספורמציה דיגיטלית ועוד, לא נעלמו מסדר היום אך פינו את מקומם לאתגרים ישנים חדשים אשר מעסיקים את ראשי החברות בתקופה הנוכחית.
"אין ספק שישנה פסימיות בקרב המנכ"לים בכל הקשור לתחזיות הצמיחה. מנכ"לי החברות מחוייבים להמשיך ולעסוק בחשיבה ארוכת טווח במקביל לחשיבה קצרת טווח שכוללת את האתגרים הנוכחיים.מחד, להמשיך ולהוביל את החברות לעתיד של התחדשות וצמיחה בסביבה תחרותית ויחד עם זאת, לוודא שהתהליכים והמודלים ה"ישנים" של שרשראות אספקה, תפעול ועוד מתייעלים בהתאם לצרכי התקופה.
"מבחינתי נקודת האור של הסקר שוב טמונה בהון האנושי. באחת משאלות הסקר, נשאלו המנכ"לים כיצד הם פועלים או מתכננים לפעול על מנת להיערך לאתגרים הכלכליים הצפויים, משום שרוב המנכל"ים ציינו שהם כבר פועלים ומתכננים ליישם התייעלות תפעולית, בחינה של אסטרטגית מחירים וכניסה לתחומים חדשים. במובנים של פעילות והיערכות, רוב המנכ"לים ציינו שהם אינם פועלים או מתכננים לפעול בכל הקשור לפגיעה במקומות עבודה או בתנאי העסקה של העובדים."
אמנם איומי האקלים לא דורגו גבוה כאיום לטווח-קצר לעומת איומים עולמיים אחרים, אך המנכ"לים עדיין מזהים את השלכותיהם על העלויות (50%), שרשראות האספקה (42%) והנכסים הפיזיים שלהם ( 24%) במידה בינונית עד גבוהה מאוד. מתוך הכרה בהשפעה של שינויי האקלים על העסקים והחברה בכלל בטווח הארוך, מרבית המנכ"לים כבר יישמו - או נמצאים בתהליך של יישום - יוזמות להפחתת פליטות מזהמות (65%), יצירת מוצרים ותהליכים ידידותיים לסביבה (61%), או פיתוח אסטרטגיה מבוססת-נתונים להפחתת פליטות מזהמות ואיומי האקלים (58%).
עוד ב-
למרות המספר הגדל של מדינות המנהיגות היום תמחור פחמן מאיזשהו סוג, מרבית המשיבים לסקר (54%) עדיין אינם מתכננים ליישם מחיר פחמן פנימי בתהליכי קבלת החלטות, ולמעלה משליש (36%) אינם מתכננים ליישם יוזמות להגנה על הנכסים הפיזיים ו/או כוח העבודה של החברה מפני סיכוני האקלים.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה