השוק
מזרחי-טפחות: הצריכה הפרטית מתמתנת; המסים יעלו את האינפלציה
הכלכלן הראשי של הבנק, מודי שפריר, מעריך שהעלאת המס על כלים חד פעמיים ועל משקאות ממותקים ילחצו מעלה את האינפלציה כבר בחודש נובמבר
הכלכלן הראשי של מזרחי-טפחות מעריך שהעלאת המסים על כלים חד פעמיים ומשקאות ממותקים ילחצו את האינפלציה כשמדד נובמבר יהיה גבוה ב00.05% מהתחזיות המוקדמות. עוד מעריך שפריר שלפי נתוני הרכישות בכרטיסי אשראי, נראה כי הצריכה הפרטית מתמתנת.
"נתוני הרכישות בכרטיסי אשראי מצביעים על המשך התמתנות הצריכה הפרטית בשבועיים האחרונים. מדד מנהלי הרכש עלה בספטמבר ב- 4 נק' לרמה גבוהה של 58.1 נק' המעידה על צפי להמשך התרחבות התעשייה המקומית. בחלוקה לרכיבים, נציין לחיוב את הזינוק ברכיב 'הזמנות מקומיות' ל- 68.5 נק' (אינדיקציה מעודדת יותר לצריכה הפרטית), וגם את עליית רכיב 'ביקושים לייצוא' לרמה של 52.2 נק'.
"לשלילה, רכיב 'מחירי חומרי גלם' נותר ברמה גבוהה של 80.4 נק' המעידה על צפי להמשך עליית מדד המחירים ליצרן (PPI) בישראל, ומנהלי הרכש ממשיכים לדווח על עיכובים בקבלת חומרי ייבוא ובאספקת משלוחים לשוק המקומי (כפועל יוצא של הבעיות בשרשראות האספקה הגלובאלית), אם כי המצב מעט השתפר לעומת חודשים מאי-יולי 21".
באשר לשוק העבודה, אומר שפריר כי נתונים אודות שוק התעסוקה המקומי (שפורסמו בתחילת השבוע) הצביעו על יציבות יחסית ב'שיעור האבטלה המורחב' בספטמבר ברמה גבוהה של 7.9% (לעומת 8% בחודש אוגוסט) - כ- 338.5 אלף איש.
"התייצבות מסוימת נרשמה בחודשים האחרונים גם בהיקף הביקוש לעובדים (מספר המשרות הפנויות) ברמה גבוהה בהשוואה לרמה טרום המשבר. יחד עם זאת, בניגוד לארה"ב - מספר המשרות הפנויות בישראל (כ- 135 אלף) נמוך עדיין ממספר המובטלים (כ- 338 אלף).
"נזכיר שבבנק ישראל ציינו בהחלטת הריבית של חודש אוקטובר כי "מאז אוגוסט חלה האטה בשיפור של מדדי התעסוקה", והנגיד הוסיף כי "חיכוכים בשוק העבודה מביאים לכך שהמשרות הפנויות מאוישות בקצב איטי יחסית, בין היתר לאור קושי בתהליך ההכשרות המקצועיות. לפיכך יתכן שבתום התהליך ניקלע לשיווי משקל של שיעור אבטלה מבנית גבוה יותר מזה שהיה טרם המשבר".
באשר להתפתחות בחזית האינפלציה המאיימת, אומר שפריר כי המס על כלים חד פעמיים צפוי להיכנס לתוקף ב- 1 לנובמבר. "במסגרת תחזית האינפלציה השנתית הנחנו עלייה של כ- 50% במחירי הכלים החד פעמיים (כ- 0.16% מהמדד) אשר תעלה את המדד בכ- 0.08% (עלייה מקסימלית להערכתנו). כתוצאה מהחלת המס כבר בחודש נוב' הקרוב אנו מעלים ספציפית את תחזית מדד נובמבר ל- -0.05%.
בנוסף, המס על משקאות ממותקים (נלקח בחשבון בתחזית השנתית) יחל בינואר 2022. אי לכך, אנו מעלים את תחזית מדד ינואר ב- 0.05% ל- -0.15%".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה