השוק
לומברד אודייר: המהלך של טראמפ מעלה את הסיכון למיתון בארה"ב
בלומברד אודייר אומרים על "יום השחרור" של טראמפ כי העלאת המכסים עלולה להוביל למיתון בארה״ב, במצב כזה הפד יידרש לחתוך את הריבית עד ל-2%

מייקל סטרובק, מנהל ההשקעות הראשי בלומברד אודייר, יחד עם סמי שער, הכלכלן הראשי ומנהל ההשקעות הראשי לשווייץ, פרסמו סקירה בה הם מזהירים כי נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ סיפק "הלם סחר" לשווקים – הכרזה דרמטית על העלאות מכסים שמעבירה את שיעור המכס האפקטיבי בארה"ב לרמות שלא נראו מזה עשרות שנים. מדובר במהלך שמעלה את הסיכון למיתון בארה"ב, תוך שהוא מטלטל את שווקי הסיכון, בראשם שוקי המניות, ופותח פתח לביצועים עדיפים של נכסים סולידיים כגון איגרות חוב נבחרות, הפרנק השווייצרי, היין היפני והזהב.
על פי ההערכות הראשוניות של הבנק, שיעור המכס האפקטיבי בארה"ב יעלה מ-2% בשנת 2024 לכ-20%. התוצאה הצפויה: האטה חדה בצמיחה בארה"ב ובעולם, לצד עלייה באינפלציה, נוכח זעזוע בצד ההיצע של הסחר הגלובלי. הבנק צופה נזק משמעותי לכלכלה האמריקאית, והסתברות גבוהה יותר למיתון. עם זאת, השפעות שליליות אלה עשויות להתמתן בהמשך, הודות להפחתות מס מתוכננות שאמורות להתבצע באמצעות גביית המכסים – ולצעדים נוספים, כמו רגולציה מקלה, שעשויים להיות מוכרזים בשבועות הקרובים.
ההכרזה עצמה לא סיפקה את מידת הוודאות שלה ציפו השווקים. הבית הלבן הגדיר את הצעד כמצב חירום לאומי, וקבע כי תוקף המכסים יימשך עד אשר הנשיא יחליט בעצמו כי "הגירעון המסחרי של ארה"ב והיחס הלא הדדי מצד שותפות סחר טופלו, נפתרו או הוקטנו". החל מה-5 באפריל, ארה"ב תטיל מכס של לפחות 10% על כלל שותפות הסחר שלה, לצד מכסים "הדדיים" בשיעורים משתנים, שיינתנו בהתאם להערכת מידת חסמי הסחר הלא-מכסיים של כל מדינה ולמניפולציות בשערי המטבע מצד אותן מדינות. המכס ההדדי נגזר מהיחס בין גירעון הסחר הדו-צדדי של ארה"ב לבין סך יבוא הסחורות מאותה מדינה. המכסים שארה"ב גובה הם מחצית מהיחס הזה.
סין ניצבת בראש רשימת המדינות שייפגעו. שיעור המכס על סין צפוי לעלות ל-54% - שילוב של מכס של 20% שהוטל בפברואר האחרון ומכס הדדי של 34% שהוכרז כעת. לא ברור בשלב זה אם מדובר במכסים שיוטלו בנוסף למכסי סעיף 301 מתקופת טראמפ הקודמת. אם יאוחדו, שיעור המס הכולל על סחורות מסין יעלה במעט על 60%, בהתאם להבטחות טראמפ במהלך קמפיין הבחירות שלו. קנדה ומקסיקו קיבלו הקלה זמנית - כל סחורה התואמת להסכם הסחר של USMCA תהיה פטורה ממכס, אך סחורות שאינן תואמות את ההסכם עדיין יישאו מכס של 25%, למעט חריגים כמו אנרגיה ואשלג - שיחויבו בשיעור של 10%.
בתגובה, סין והאיחוד האירופי מאיימים לנקוט צעדי תגמול משלהם. שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט, קרא למדינות "להמתין ולראות" במקום למהר לנקוט צעדים נגדיים. טראמפ עצמו לא הזכיר אפשרות למשא ומתן, אך בבנק מציינים כי ייתכן ובמהלך החודשים הקרובים יתנהלו שיחות שיביאו להורדת שיעור המכסים האפקטיבי לכ-15% - ובכך לתרום לבלימת עליית האינפלציה בארה"ב סביב רמה של 3.5%. כמו כן, בבנק מעריכים כי ייתכנו פטורים פתאומיים שיצמצמו את רמות המכס, כפי שקרה עם מקסיקו וקנדה בתקופה האחרונה.
עם זאת, בטווח המיידי הסכנה המרכזית לכלכלה האמריקאית היא אינפלציונית - והדבר מעורר חששות מפני האטה ואף מיתון. לאור עליית הסיכון הכלכלי, הפדרל ריזרב צפוי להידרש לניהול מחודש של הסיכונים לאבטלה ולאינפלציה, כאשר בתרחיש של מיתון ייתכן ששיעור הריבית יופחת עד לרמה של 2%. בבנק ממשיכים לעקוב אחר מגמות השכר הריאלי, סקרי אמון עסקים, שער הדולר ויחס המלאים להזמנות בקרב חברות אמריקאיות - שכן רבות מהן הקדימו הזמנות במטרה להימנע מהמכסים.
בהיבט ההשקעתי, הסביבה המאקרו-כלכלית החדשה מצביעה על תקופה של נטייה להתרחקות מסיכונים בשווקים הפיננסיים. משך התקופה הזו יהיה תלוי במשך יישום המכסים, ובשאלה האם יהיו חדשות חיוביות מצד מדיניות הפחתת מיסים ורפורמות רגולטוריות בארה"ב שיאזנו את השפעתם. נוכח הסיכונים הגוברים למיתון בארה"ב ובעולם, כמו גם לציפיות אינפלציוניות גבוהות יותר, צפויה תנודתיות בשוקי המניות. סקטורים וסגנונות השקעה הגנתיים - כגון תשתיות ושירותים ציבוריים - עשויים להציג ביצועים טובים יותר.
בתחום האג"ח, צפויה ירידה בתשואת אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים לרמות של 3.5%-4% בטווח של שלושה חודשים, ככל שהפד יוריד את הריבית. בנוסף, אג"ח ממשלת ארה"ב הצמודות למדד (TIPS) עשויות להציג ביצועי יתר נוכח הרתיעה הגוברת מסיכון. בשוק המט"ח, הדולר האמריקאי צפוי להישאר יציב ואף להתחזק מול האירו והליש"ט. מטבעות בטוחים כמו הפרנק השווייצרי והין היפני צפויים להתחזק עוד. בינתיים, שוק הקריפטו הציג ירידות בקרב המטבעות המרכזיים.
עוד ב-
לעומתם, מטבעות אסיה בכלל והיואן הסיני בפרט - צפויים להיחלש. הזהב, כהרגלו, ממשיך לשמש כלי גידור אפקטיבי, אם כי ייתכן מימוש בטווח הקצר אם יבוא הזהב האמריקאי יואט בשל החרגה ממכסים.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה