השוק

דויטשה בנק: האם זהו השבוע שיכריע את גורל המדיניות הפיסקלית?

בסקירה השבועית מדגישים כלכלני דויטשה בנק את מרכזיות המדיניות הפיסקלית בשווקים העולמיים, לצד לחצים פוליטיים כמו התפטרות ראש ממשלת צרפת. במקביל, בארה"ב ובאירופה נמשכת התאמת המדיניות המוניטרית, תוך מעקב אחרי נתוני אינפלציה וצמיחה. בסין, הפוקוס עובר לתמריצים כלכליים אפשריים לשנה הבאה, על רקע איומים במכסים חדשים
שרון בירקמן | 
דויטשה בנק (צילום shutterstock)
כלכלני דויטשה בנק ערכו סקירה כלכלית בנוגע לאתגרים המרכזיים הצפויים לשווקים הפיננסיים בשנה הקרובה, תוך הדגשה על חשיבות המדיניות הפיסקלית.
"אחד הנושאים המרכזיים עבור השווקים הפיננסיים בשנה הבאה הוא חשיבות המדיניות הפיסקלית. ממשלות רבות ברחבי העולם מתמודדות עם אתגר היישור מחדש של המדיניות הפיסקלית כדי להפחית גירעונות תקציביים גבוהים, מבלי לפגוע עוד יותר בשיעורי הצמיחה הכלכלית שכבר היום צנועים ברובם", כותבים כלכלני הבנק.
ההחלטות הקשות הכרוכות בכך יצרו מתחים פוליטיים שונים, כשאחת התוצאות האחרונות היתה התפטרותו של ראש ממשלת צרפת, מישל ברנייה, בשבוע שעבר, בעקבות הצבעת אי-אמון בפרלמנט שהופעלה בשל קיפאון פוליטי סביב תכניותיו להעלאות מסים וקיצוצי תקציב. יורשו של ברנייה בתפקיד ראש ממשלת צרפת יתמודד עם בעיות דומות: אין פתרונות פוליטיים קלים כאן. עם זאת, מנקודת מבט גלובלית, תחזית המדיניות הפיסקלית אינה מצטמצמת רק למדיניות מצמצמת. ממשלות רבות רואות בגישות חדשות למדיניות הפיסקלית מרכיב חשוב יותר ויותר בהתפתחות הכלכלית העתידית.
בין הגישות הללו ניתן לציין את הממשל האמריקאי החדש (שמתכנן הקלות מס ממומנות בחוב); יפן (תמריצים פיסקליים קטנים יותר); וסין, שנראה כי תחשוף צעדים נוספים בשנת 2025. בינתיים, המדיניות המוניטרית מתקדמת בשקט רב יותר: תחזית להוצאות ממשלתיות גבוהות יותר בחלק מהכלכלות לא תרתיע את הבנקים המרכזיים מהמשך הורדות ריבית. עם זאת, חשוב לציין ששיעורי הריבית לטווח ארוך כבר מושפעים מציפיות לגירעונות וחובות גבוהים יותר. לדעתנו, זהירות פיסקלית תשרור, אך חששות בתחום זה ישפיעו על פרמיות סיכון ריבוניות. במקביל, כל העיניים נשואות להתפתחויות הגיאופוליטיות המשתנות במהירות במזרח התיכון בעקבות אירועים שקרו בסוריה במהלך סוף השבוע.
ארה"ב: נתוני CPI ו-PPI מרכזיים
נתונים חשובים בארה"ב השבוע כוללים את סקר NFIB על אופטימיות של עסקים קטנים (יום שלישי), נתוני CPI ורווח שעתי ממוצע ריאלי לנובמבר (רביעי), PPI (חמישי) ומחירי ייבוא/ייצוא (שישי). באוקטובר, ה-CPI הכולל עמד על 2.6% שנתי (YoY) וה-CPI הבסיסי על 3.3% שנתי. שיעור ה-CPI השנתי עלה מהנתון של ספטמבר, בעוד ה-CPI הבסיסי נותר ללא שינוי. הקונצנזוס הפעם צופה ששני מדדי ה-CPI השנתיים לנובמבר יישארו יציבים, עם דיור כמניע העיקרי. הקונצנזוס צופה עלייה קלה ב-PPI של נובמבר ל-2.4% YoY. 
השוק החזק בעבודה, שמעלה את רווחי השכר השנתיים (צפי לעלייה של 3.9% YoY בנובמבר), תומך בביקוש צרכני גבוה ומשפיע על האינפלציה. ההתקדמות האיטית בהפחתת האינפלציה עשויה להיעצר יותר על ידי המדיניות הפוטנציאלית של הממשל הבא של טראמפ (ביקוש פנימי חזק, חוב ציבורי גואה וסביר להניח גם מכסי ייבוא גבוהים יותר). כתוצאה מכך, אנו מצפים לאינפלציה יציבה מעט מעל יעד הפד, עם ממוצע שנתי של 2.4% ב-CPI לשנים 2025 ו-2026. עם זאת, בסיס התחזיות שלנו הוא שהפד יישאר במסלול להורדת ריבית של 25 נ"ב בפגישת FOMC הבאה. 
ציפיות השוק שתמיכת הנשיאות החדשה בצמיחה הכלכלית בשנים 2025 ו-2026 תהיה חיובית לעסקים קטנים מביאות אותנו לצפות לנתון גבוה בסקר NFIB ביום שלישי. 
התובנה המרכזית שכלכלני הבנק ממליצים לאמץ מהנתונים היא שבעוד ה-CPI של נובמבר עשוי להישאר גבוה, הורדת ריבית של 25 נ"ב על ידי הפד עדיין צפויה בפגישת FOMC ב-17-18 בדצמבר. 
ECB: גודל הורדת הריבית
השבוע צפויים נתונים והחלטות נוספות בנוגע למדיניות המוניטרית באירופה. הראשונה תהיה נתוני נובמבר הסופיים על התפתחויות במחירי הצרכן בגרמניה, שיפורסמו ביום שלישי. על פי נתונים מוקדמים, האינפלציה בנובמבר עלתה פחות מהצפוי ביחס לאותו חודש בשנה שעברה. עבור גוש האירו כולו, האינפלציה השנתית בנובמבר הייתה מעט גבוהה יותר ועמדה על 2.3% YoY. אחד הגורמים לכך הוא היחלשות של אפקטי בסיס מעכבים. 
תחזית הכלכלה בגוש האירו מעורפלת, בין היתר בשל אי הוודאות סביב מדיניות הסחר הפרוטקציוניסטית הצפויה של נשיא ארה"ב טראמפ. התפוקה התעשייתית בגוש האירו (נתוני אוקטובר שיפורסמו ביום שישי) תספק מושג על המומנטום הכלכלי הכולל, בעוד סקר אמון המשקיעים של Sentix (דצמבר, יפורסם היום) עשוי להציע תובנות על מגמות עתידיות. 
משקיפים צופים הקלה נוספת בפגישת המדיניות המוניטרית של ה-ECB ביום חמישי. ה-ECB צפוי גם לעקוב מקרוב אחרי ההתפתחויות האחרונות במדיניות הפיסקלית בצרפת והשפעתן על שוק האג"ח האירופי. משקיפים לא שוללים הורדת ריבית של 50 נ"ב, אם כי הורדה של 25 נ"ב כבר תומחרה בשוק. 
התובנה המרכזית שכלכלני הבנק ממליצים לאמץ מהנתונים היא שההתפתחות הכלכלית בגוש האירו הייתה לאחרונה איטית, בעוד מגמות המחירים התייצבו. ל-ECB , כותבים בבנק, יש מרחב מספק להמשך הורדות ריבית נוספות. 
בריטניה: האטה בתנופת הצמיחה
שבוע זה יכלול פרסום נתונים כלכליים רחבים ומשמעותיים. מדד מחירי הבתים של Rightmove לחודש דצמבר, שעלה ב-1.2% במונחים שנתיים בנובמבר, צפוי להציג עלייה קלה נוספת. בנוסף, נתונים נוספים כמו ייצור תעשייתי, ייצור במגזר הייצור, תוצר חודשי, מדד השירותים, תפוקת הבנייה ומאזן הסחר – כולם עבור אוקטובר – יפורסמו בימים חמישי ושישי. 
הנתונים ייבחנו כדי לבדוק האם תנופת הצמיחה הכלכלית, שהאטה לפי מספר מדדים חודשיים ברבעון השלישי, נמשכה גם בתחילת הרבעון הרביעי. למרות האטה זו, שמשפיעה הן על מגזר הסחורות והן על מגזר השירותים, הבנק המרכזי של אנגליה צפוי לדבוק בגישה הדרגתית ולהשאיר את הריבית הבסיסית ללא שינוי, על 4.75%, בחודש דצמבר. עם זאת, נגיד הבנק, אנדרו ביילי, ציין לאחרונה כי ארבע הורדות ריבית של 25 נ"ב בשנת 2025 הן התרחיש הסביר ביותר במדיניות המוניטרית. תרחיש זה בא לידי ביטוי באופן כללי בסבירות להורדות ריבית המשתקפות בשוק כיום. 
התובנה המרכזית שכלכלני הבנק ממליצים לאמץ מהנתונים היא שמדדים אחרונים מצביעים על האטה בתנופת הצמיחה הכלכלית בבריטניה. תמיכה ממדיניות מוניטרית באמצעות הורדות ריבית נוספות ב-2025 , כותבים בבנק, צפויה להיות נחוצה. 
סין: ועידת העבודה הכלכלית המרכזית (CEWC) במוקד 
סין תקיים השבוע את ועידת העבודה הכלכלית המרכזית (CEWC), מפגש שנתי באמצע דצמבר שבו מקבלי החלטות מעריכים את המצב הכלכלי הנוכחי ומגבשים הנחיות לשנה הבאה. הכנסת צעדים משמעותיים לתמיכה בצמיחה מאז סוף ספטמבר, במיוחד לתמיכה בשווקים הפיננסיים, הייתה גורם מפתח בשוק המניות הסיני. 
השלב הראשון של התמריצים התמקד בעיקר בהחלפת חובות של ממשלות מקומיות, במקום צעדים בצד הביקוש לתמיכה בצריכה ובענף הנדל"ן. כתוצאה מכך, השווקים ציפו שסין תאשר צעדים נוספים בפגישות המדיניות הבאות. לאחר סיום ישיבת הפוליטבירו בנובמבר והופעת סימנים חיוביים בכלכלה הסינית, אנו סבורים כי הסבירות שהוועידה תכריז על תוכניות גדולות השבוע היא נמוכה. עם זאת, ייתכן שיוכרזו תמריצים פיסקליים נוספים בתחילת השנה הבאה, בתגובה להעלאת מכסים נוספת מצד ארה"ב, להערכתנו. 
התובנה המרכזית שכלכלני הבנק ממליצים לאמץ מהנתונים היא כי נראה שארה"ב צפויה להטיל מכסים גבוהים יותר על הייצוא הסיני בשנה הבאה. בבנק מעריכים שמקבלי ההחלטות בסין מאמצים גישת "המתן וצפה" בשלב זה, וצפויים להציג צעדים נוספים בהתאם בשנה הבאה. מניות סיניות עשויות להישאר יציבות בטווח הקרוב במצב זה.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה