השוק
בנק הפועלים: "במהלך פברואר נראה ירידה חדה בציפיות לאינפלציה"
החטיבה הפיננסית של בנק הפועלים מפרסמת את ממצאי הסקירה הכלכלית. על פי הנתונים, בקרוב יתקיים שינוי בהרכב הצמיחה של המשק – יותר השקעות ופחות צריכה. במהלך חודש פברואר נראה ירידה חדה בציפיות לאינפלציה (לאחר השפעת העלאות המסים), ויבשילו בהדרגה התנאים להפחתת ריבית
בנק הפועלים, אשר לאחרונה השיק את קרן הלוואות בסך 400 מיליון שקל בכדי לסייע לעסקים שונים ברחבי הארץ, מפרסם את הסקירה הכלכלית שביצעה החטיבה הפיננסית. על פי הנתונים, התחזקות השקל מוסברת בשבירת השיאים במדדי המניות בארה"ב, וכנראה גם בהערכות שצופות תנועות הון אל המשק כחלק מתהליך השיקום האזורי.
ישראל
קצב ההתפתחויות הגיאופוליטיות באזור הוא מהיר, עד שקשה לעכל את האירועים ואת השלכותיהם ארוכות הטווח. בפרק זמן של שבועות החזית הצפונית של ישראל משתנה לחלוטין, הסכם הפסקת אש מול חיזבאללה, נפילה של משטר אסד בסוריה, והתחדשות של המגעים לעסקת חטופים בעזה.
קצב ההתפתחויות הגיאופוליטיות באזור הוא מהיר, עד שקשה לעכל את האירועים ואת השלכותיהם ארוכות הטווח. בפרק זמן של שבועות החזית הצפונית של ישראל משתנה לחלוטין, הסכם הפסקת אש מול חיזבאללה, נפילה של משטר אסד בסוריה, והתחדשות של המגעים לעסקת חטופים בעזה.
גם בעולם החדשות רודפות זו את זו – נפילה של הממשלה בצרפת והכרזה זמנית על משטר צבאי בקוריאה, והמשותף לכולם זה אולי ההשפעה המעטה יחסית על השווקים, מדד המניות בצרפת בכלל עלה מאז נפילת הממשלה ב-1.7% ומדד המניות בקוריאה ירד בשיעור מתון של 2.8% בלבד. המניות בתל אביב בלטו עם עלייה של 3.0% בשבוע האחרון, ותשואת גבוהות במיוחד מתחילת השנה.
לקראת שינוי בהרכב הצמיחה של המשק – יותר השקעות פחות צריכה. עם החזרה ההדרגתית של תושבי הצפון לבתיהם, אנו צפויים לראות עלייה בהשקעות בבנייה למגורים ובתשתיות כחלק מתהליך השיקום, וגם סגירת פערים מתקופת המלחמה. בד בבד נראה ירידה בצריכה הציבורית, והתמתנות של הצריכה הפרטית, בעקבות פגיעה בהכנסה הפנויה.
השקל התחזק בשבוע האחרון בשיעור של 1.3%, ומתחילת המלחמה הוא התחזק מול הדולר בקרוב ל-7%. ההתחזקות מוסברת בשבירת השיאים במדדי המניות בארה"ב, וכנראה גם בהערכות שצופות תנועות הון אל המשק כחלק מתהליך השיקום האזורי. פרמיית סיכון המדינה לא השתנתה הרבה בשבוע החולף, והיא עומדת על כ- 1.36% לטווח של עשר שנים.
הייסוף החד בשער החליפין והתמתנות קצב עליית השכר צפויים למתן את האינפלציה. בשבוע שעבר הפחתנו את תחזית האינפלציה לשנה הקרובה לשיעור של 2.7%. הייסוף צפוי להשפיע על מדדי המחירים וכן נראה שקצב עליית השכר החל להתמתן לשיעור שנתי שנמוך מ-4%. שני גורמים אלו צפויים להביא לירידה בתחזית האינפלציה. אנו נפרסם עדכון לאחר פרסום מדד המחירים לחודש נובמבר.
השווקים מגלמים כבר שתי הפחתות ריבית בשנה הקרובה לרמה של 4.0%. אנו סבורים כי במהלך חודש פברואר נראה ירידה חדה בציפיות לאינפלציה (לאחר השפעת העלאות המסים), ויבשילו בהדרגה התנאים להפחתת ריבית.
גלובלי
במרבית מדדי המניות בעולם נרשמו בשבוע האחרון עליות שערים, על אף המשברים הפוליטיים הרבים. בארה"ב מדד ה-S&P500 עלה ב-1.0% ומדד הנאסד"ק עלה ב-3.3%. באירופה מדד היורוסטוקס 50 עלה ב-3.6%, מדד הדאקס בגרמניה עלה ב-3.9% וגם מדד הקאק בצרפת עלה ב-2.7%, למרות נפילת הממשלה. באסיה נרשמה מגמה מעורבת בשוקי המניות. המדד של שנחאי עלה ב- 2.3% , מדד הניקיי ביפן עלה גם הוא ב- 2.3%, ואילו מדד הקוספי בקוריאה ירד ב- 1.0%.
במרבית מדדי המניות בעולם נרשמו בשבוע האחרון עליות שערים, על אף המשברים הפוליטיים הרבים. בארה"ב מדד ה-S&P500 עלה ב-1.0% ומדד הנאסד"ק עלה ב-3.3%. באירופה מדד היורוסטוקס 50 עלה ב-3.6%, מדד הדאקס בגרמניה עלה ב-3.9% וגם מדד הקאק בצרפת עלה ב-2.7%, למרות נפילת הממשלה. באסיה נרשמה מגמה מעורבת בשוקי המניות. המדד של שנחאי עלה ב- 2.3% , מדד הניקיי ביפן עלה גם הוא ב- 2.3%, ואילו מדד הקוספי בקוריאה ירד ב- 1.0%.
ארה"ב: האינדיקטורים הכלכליים מציגים תמונה מעורבת של הכלכלה האמריקנית. מדד מנהלי הרכש למגזר השירותים של חברת ISM לחודש נובמבר ירד מעבר לצפוי, בכ-4 נקודות, אך הוא עדיין מצביע על התרחבות ברמה של 52.1 נקודות.
גם המדד למגזר התעשייה ירד מעבר לצפוי, אך הוא מוסיף להצביע על התכווצות בפעילות ברמה נמוכה של 48.4 נקודות. מנגד, הזמנות מוצרים עלו באוקטובר ב-0.3% והזמנות ממפעלים עלו באוקטובר ב-0.2%. מדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן עלה בחודש האחרון מעבר לציפיות לרמה של 74 נקודות.
עלייה חדה נרשמה במדד למצב השוטף, בעוד שמדד הציפיות ירד. ציפיות האינפלציה לשנה הקרובה שעולות מהסקר עלו לרמה של 2.9% מ-2.6% בחודש הקודם. הציפיות לתקופה של חמש עד עשר שנים התמתנו מעט לרמה של 3.1% לעומת 3.2% בסקר הקודם. תחזיות הצמיחה לרבעון הרביעי עודכנו כלפי מעלה למעט מעל 2.0%, כך שהצמיחה בשנת 2024 צפויה להסתכם בשיעור גבוה של 2.8%.
שוק העבודה בארה"ב – עלייה במספר המשרות החדשות בנובמבר לצד עלייה בשיעור האבטלה. בחודש נובמבר נוספו למשק האמריקני 227 אלף משרות, מעט מעל הצפי לחודש זה. כמו כן, נתוני החודשיים הקודמים עודכנו כלפי מעלה ב-56 אלף משרות. בחודש האחרון נוספו למגזר הבריאות 54 אלף משרות, למגזר הפנאי והאירוח נוספו 53 אלף משרות, למגזר הממשלתי נוספו 33 אלף משרות ובמגזר התעשייה נוספו בחודש האחרון 32 אלף משרות, על רקע חזרת עובדים רבים משביתה בחודש הקודם.
מסקר משקי הבית עולה ששיעור האבטלה בנובמבר עלה לרמה של 4.2%, ושיעור ההשתתפות ירד לרמה של 62.5%. השכר עלה בנובמבר בשיעור חודשי של 0.4%, ושיעור עליית השכר השנתי נותר ברמה של-4.0%. קצב עליית שכר זו אינו תומך בחזרה מהירה של האינפלציה לרמה של 2%.
נתונים נוספים משוק העבודה מצביעים על התייצבות. מספר המשרות הפנויות עלה מעט בחודש אוקטובר לרמה של 7.7 מיליון, וחזר לרמה שאפיינה אותו בחודשים הקודמים. הפער בין מספר המשרות הפנויות למספר המובטלים ירד באופן ניכר בשנה האחרונה, וכעת היחס בניהם עומד על 1.1 משרות פנויות לכל מובטל. הנתונים השבועיים של דרישות חדשות לדמי אבטלה עלו מעט לרמה של 224 אלף, והדרישות המתמשכות נותרו בקירוב ללא שינוי ברמה של 1.87 מיליון.
בשבוע האחרון נרשמה יציבות יחסית בתשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב והציפיות להפחתת ריבית בשבוע הבא גברו. תשואת אג"ח ממשלת ארה"ב לעשר שנים התייצבה ברמה של 4.15% והתשואה לחמש שנים התייצבה ברמה של 4.04%. התשואה לשנתיים ירדה מעט לרמה של 4.10%.
הציפיות להפחתות ריבית בשבוע הבא, כפי שהן נגזרות משוק ההון, עלו מעט בשבוע שחלף והשוק צופה שהריבית תרד ב-0.25% בהסתברות של 85%, לעומת 66% לפני שבוע. בשנת 2025 השוק צופה בין שתיים לשלוש הפחתות ריבית נוספות של 0.25%, כך שהריבית תרד לרמה שבין 3.75%-4.0% בסוף 2025.
גוש האירו - מדדי מנהלי הרכש מוסיפים להצביע על האטה בפעילות הכלכלית. מדד מנהלי הרכש למגזר התעשייה של גוש האירו לחודש נובמבר ירד לרמה של 45.2 נקודות, והוא מצביע מאז יולי 2022 על התכווצות בפעילות התעשייתית בגוש האירו.
החדש, גם המדד למגזר השירותים בגוש האירו עבר החודש להצביע על התכווצות כשירד לרמה של 49.5 נקודות, לאחר 9 חודשים בהן היה מעל רמת ה-50 נקודות. נתוני המכירות הקמעונאיות מצביעים גם הם על האטה בפעילות, והם ירדו באוקטובר ב-0.5%. שיעור האבטלה בגוש האירו באוקטובר נותר ברמה של 6.3%.
ההאטה בפעילות הכלכלית בגוש האירו צפויה לתמוך בהורדות ריבית חדות יחסית. השוק צופה הפחתה בשיעור של 0.25% בהחלטה הקרובה בדצמבר, כך שהריבית תגיע לרמה של 3.0% בסוף השנה. בשנת 2025 השוק צופה חמש הפחתות ריבית כך שהריבית תרד לרמה של 1.75% בסוף שנת 2025.
עוד ב-
הממשלה בצרפת נפלה והביאה לעלייה בתשואות האג"ח הממשלתיות בצרפת. בצרפת נפלה בשבוע שעבר הממשלה, לאחר הצבעת אי אמון בה תמכו נציגים מהימין ומהשמאל, על רקע קשיים באישור התקציב. בחודשים האחרונים נרשמה עלייה בתשואות האג"ח של ממשלת צרפת, והפער מול אג"ח ממשלת גרמניה התרחב לרמה של 80 נקודות בסיס והוא גבוה כעת מזה של ספרד ודומה לזה של יוון.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה