השוק

זינוק ברווחי חברת החשמל – בזכות החזרי חוב מהרשות הפלסטינית

חברת החשמל מפרסמת את הדוחות הכספיים לרבעון שלישי, מהם עולה כי הרוויחה למעלה מ-1.2 מיליארד שקל, לעומת 850 מיליון ברבעון המקביל אשתקד. בחברה מסבירים את עיקר הגידול בהעברות של משרד האוצר בגין תשלום חובות של מזרח ירושלים
מערכת ice |  1
חברת החשמל (צילום shutterstock)
דירקטוריון חברת החשמל לישראל פרסם אמש (חמישי) את הדוחות הכספיים לרבעון השלישי לשנת 2024 המשקפים עלייה ברווחים.
אירועים משמעותיים בתקופת הדו"ח: בעקבות מלחמת חרבות ברזל, חברת החשמל נדרשת לבצע רכש חירום בעיקר לשם הגדלת מלאים בסך מצטבר של כ–950 מיליוני שקל ובנוסף עלויות מיגון באתרי החברה בסך מצטבר של 250 מיליוני שקל.
באוקטובר 2024 חברת הדירוג Moody`s הורידה את דירוג החברה ל Baa+ עם אופק שלילי. חברות S+P Global ו S+P מעלות הכניסו את דירוג החברה למעקב שלילי.
ביום 15 בספטמבר 2024 גייסה החברה סך של כ 3.4 מיליארד שקל באמצעות הרחבת אגרות חוב סחירות. החברה השלימה בהצלחה את ההנפקה, לה נרשמו ביקושים גבוהים מהמצופה. החברה הקדימה גיוס אג"ח שתוכנן לתחילת שנת 2025 לאור חוסר הודאות בצל הלחימה המתמשכת ועל מנת לוודא שתוכל להמשיך לספק חשמל בצורה סדירה ורציפה. 
היקף הייצור של החברה הצטמצם ב- 14.4% מול הרבעון המקביל אשתקד, בעיקר בשל מכירת תחנת אשכול וגידול ביצור באנרגיות מתחדשות בשוק.  נתח ייצור החשמל של החברה ברבעון השלישי עמד על כ–38% מסך הייצור המשקי. 
תוצאות ונתונים כספיים:
החברה הרוויחה ברבעון 1,244 מיליון שקל וזאת לעומת רווח של 850 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד, גידול של 394 מיליון שקל הנובע בעיקר מהעברות של משרד האוצר, באמצעות קיזוז כספי הסילוקין של הרשות הפלשתינאית, בגין חוב חמ"י (חברת חשמל מזרח ירושלים) מהסכם 2020 וזאת לאחר שהרש"פ הכירה בכך שהחוב הינו בגין קווי אספקה של חברת חשמל מזרח ירושלים. בגין חוב זה החברה רשמה בעבר הפרשות לאי הכרה בהכנסה בספריה. 
הכנסות החברה ברבעון הסתכמו לסך של 8,979 מיליון שקל לעומת 8,220 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד, גידול של 759 מיליון שקל הנובע מעלייה במכירות ברבעון בשיעור של 2.5% ועלייה בתעריף הממוצע בשיעור של 2.2% לעומת רבעון מקביל אשתקד, הכנסה מחמ"י ורש"פ וגידול בהכנסות משירותי תשתית.
עלות הפעלת מערכת החשמל ברבעון הסתכמה לסך של 7,482 מיליון שקל לעומת 6,598 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד, גידול של 884 מיליון שקל הנובע בעיקרו מגידול ברכישות חשמל בסך של 1,235 מיליון שקל (בשל עלייה במחיר רכישות החשמל מחברת נגה ומגידול בכמות החשמל הנרכש) בקיזוז קיטון בעלויות דלקים.
העלייה בכמות החשמל הנרכש נובעת, בין היתר, ממכירת תחנת כח אשכול ומסירתה לרוכש בחודש יוני 2024 ובצמצום היקף היצור של חח״י כתוצאה מכך. קיטון בהוצאות הנהלה וכלליות בסך של 144 משקל הנובע בעיקרו מקיטון בהפרשה לחובות מסופקים עקב גביית חוב העבר בגין חמ"י ורש"פ. 
חוב פיננסי ריאלי נטו של החברה ירד מסך של 37,771 מיליוני ש'ל ליום 31 בדצמבר 2023 לסך של 32,072 מיליוני ש'ל ליום 30 בספטמבר 2024, בעיקר בעקבות קבלת התמורה ממכירת תחנת אשכול.

דורון ארבלי, יו"ר דירקטוריון חברת החשמל לישראל:  "נתוני הדוח הכספי הם הוכחה נוספת לעמידת החברה ביעדים - רווחיות תפעולית, איתנות פיננסית והתנהלות אחראית ומושכלת וכל זאת בצד המלחמה וכלל האתגרים שמציבה. גם ההנפקה שביצעה החברה בספטמבר האחרון בה נרשמו ביקושי שיא, מעידה על אמון השוק בחברה. בד בבד לתיקון נזקי המלחמה השכיחים בתשתית החשמל, חברת החשמל לישראל, כחברת אנרגיה לאומית הפועלת בשוק תחרותי, מחויבת להמשך פיתוח מואץ של תשתיות הייצור, ההולכה, החלוקה והאספקה לטובת תושבי המדינה והמשק הישראלי בכלל".
מאיר שפיגלר, מנכ"ל חברת החשמל לישראל: "עובדי חברת החשמל הוכיחו גם ברבעון השלישי שבמקביל להתמודדות הבלתי פוסקת עם נזקי ומפגעי המלחמה, תחת אש, הם ממשיכים במלא הקצב, לשפר ולשדרג את פיתוח תשתיות החשמל כחלק מחובתם המקצועית ואחריותם הלאומית. התוצאות הכספיות משקפות יעילות ניהולית, רמה מקצועית ואחריות פיננסית בשעת מלחמה שחייבה את החברה לאגם תקציבים לרכש חרום בתחום הציוד, המיגון ומלאי הדלקים, להבטחת אספקת החשמל לכלל התושבים והמשק הכלכלי. כל זאת תוך כדי השבחת טיב, איכות ורמת השרות, בדגש כלפי תושבי קו העימות והפריפריה".
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    רק לא הזכירו בכתבה את סמוטריץ' שפתר את הבעיה
    זאב 11/2024/16
    הגב לתגובה זו
    0 0
    המשפטית שאיפשרה את תשלום חשבון החשמל הזה...
    סגור