השוק
הראל: "הגירעון בישראל יהיה גבוה בהרבה מהצפי של האוצר"
עופר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בבית ההשקעות הראל, ערך סקירה כלכלית בנוגע למספר נושאים בכלכלה בבריטניה, ארצות הברית וסין. לגבי הכלכלה המקומית, קליין בתחזית לא אופטימית על הגירעון, המצב הקשה בצפון בעקבות המלחמה, ממד מחירי הצרכן שיתפרסם השבוע ועוד
עופר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל השקעות, ערך היום (רביעי) סקירה כלכלית בנוגע למספר נושאים בכלכלה המקומית, כמו גם בכלכלה בבריטניה, ארצות הברית וסין.
"הגירעון כאחוז מהתוצר ירד לראשונה השנה, כאשר נתוני אוקטובר אשתקד 'יצאו' מהחישוב השנתי. מגמה זו תימשך עד לסוף השנה, אם כי באיטיות. האוצר צופה גירעון של כ-4.3 אחוזים בשנה הבאה, אנו סבורים שהמספר יהיה גבוה יותר.
סקר מגמות בעסקים לחודש אוקטובר הצביע על הפגיעה של המלחמה במחוז הצפון. בשישי הזה יתפרסמו מדדי המחירים לחודש אוקטובר כאשר אנו צופים עלייה של 0.6-0.5 אחוז במדד בהובלת המזון, ההלבשה והטיסות. ביום ראשון יתפרסמו נתוני הצמיחה הראשוניים לרבעון השלישי ואנו צופים שהצמיחה תהייה נמוכה בדומה לרבעון השני.
הערכות שטראמפ ומפלגתו השיגו כנראה את הרוב בסנאט ובבית הנבחרים, תאפשר לו ליישם חלק ניכר מהבטחותיו בדגש על הפחתות מיסים והקטנת רגולציה ותרמו לסנטימנט החיובי בשווקים. רצונו להטיל מכסים וגם לעצור את ההגירה עלולים להעלות את האינפלציה.
הבנק המרכזי בארה"ב הפחית את הריבית בפעם השנייה ברציפות, אך הפעם רק ברבע נקודת אחוז ל-4.50-4.25 אחוזים. נגיד הבנק ציין שהבנק מתכוונן להמשיך ולהפחית את הריבית שעדיין ברמה מרסנת. אנו סבורים שלמרות תוצאות הבחירות, הבנק יפחית את הריבית גם בהחלטה האחרונה בדצמבר. הפוקוס השבוע יהיה על נתוני האינפלציה שיתפרסמו מחר (רביעי).
בבריטניה הבנק המרכזי הפחית את הריבית כצפוי ברבע נקודת אחוז ל-4.75 אחוזים. נגיד הבנק ציין שהיא תמשיך לרדת, אם כי הדגיש שהמהלך יהיה הדרגתי לאור התחזיות המעודכנות שצופות שהתקציב החדש יוביל לעלייה באינפלציה.
ממשלת סין הודיעה על הקמת קו אשראי ישיר למחוזות במדינה בסכום של כ-1.4 טריליון דולר. האינפלציה המשיכה לרדת בנובמבר עדות לחולשה בביקושים המקומיים. היצוא ממשיך להוות את נקודת החוזק וכנראה שהשנה נראה שיא בעודף הסחר של סין. הדבר יגרור ביקורת רבה אצל שותפות הסחר שלה, בדגש על ארה"ב והנשיא החדש/ישן שלה
הגירעון כאחוז מהתוצר ירד באוקטובר וימשיך לרדת בחודשיים הבאים, אך עדיין יישאר גבוה מהיעד הממשלתי. הכנסות המדינה ממסים באוקטובר עמדו על כ-37 מיליארד שקל. עלייה חדה (כ-26%) בהשוואה לאוקטובר בשנה שעברה שהושפע מאוד לשלילה מפרוץ המלחמה.
לאור 'היציאה' מהחישוב השנתי של חודש אוקטובר אשתקד הגירעון המצטבר כאחוז מהתוצר ב-12 החודשים האחרונים ירד ל-7.9 אחוזים, ירידה ראשונה מאז סוף 2022. להערכתנו נסיים את שנת 2024 בגירעון סביב ה-7.7 אחוזים מהתוצר, מעל ליעד הממשלתי. אבל אלו חדשות ישנות, השאלה הגדולה היא התקציב לשנת 2025, כאשר לאור העיכובים לא ברור שיעבור בחקיקה עוד השנה.
משרד האוצר מניח שהתקציב שאושר בממשלה כולל התאמות פיסקאלית של כ-35 מיליארד שקל (15 מיליארד בצד הוצאה ו-20 מיליארד בצד ההכנסות) דבר שיוביל לגירעון של מעט מעל ל-4 אחוזים. אנו סבורים שבפועל נראה עדכונים גם בצד ההכנסות וגם בצד ההוצאות כך שהגירעון בסוף 2025 יעמוד להערכתנו סביב ה-5.5 אחוזים (וזאת בהנחה שהמלחמה העצימה לא תימשך מעבר לרבעון הראשון של השנה הבאה). ממתינים לנתוני הצמיחה ביום ראשון.
סקר מגמות בעסקים לחודש אוקטובר הצביע (כצפוי) על ירידה בסנטימנט החברות בענף המלונאות, לאור התעצמות המלחמה בצפון (ענף התיירות משמעותי בצפון) והמשך הקיפאון בסך כניסות התיירים שעומד על כ-חמישית מהרמה הממוצעת שלפני המלחמה. בשאר ענפי המשק המדדים נותרו חיוביים עם ירידות קלות.
במבט לפי מחוזות נרשמה ירידה קלה בסנטימנט בכל המחוזות (מלבד יציבות במרכז) כאשר בלטה לשלילה הירידה החדה במחוז חיפה. דבר שמדגיש את השונות בפעילות הכלכלית בין הצפון לשאר הארץ והיקף הפגיעה הלא-סימטרית בפעילות. בהתאם לכך, ביום ראשון יתפרסמו נתוני הצמיחה הראשוניים לרבעון השלישי ואנו צופים שהצמיחה תהייה נמוכה בדומה לנתוני הרבעון השני.
עוד קודם, ביום שישי יתפרסמו מדדי המחירים לחודש אוקטובר כאשר אנו צופים עלייה של 0.6-0.5 אחוז במדד בהובלת מחירי המזון (עליות מחירים לאחר החגים), עלייה עונתית במחירי ההלבשה ועלייה חדה במחירי הטיסות לחו"ל (חגים וביטולי הטיסות של החברות הזרות).
טראמפ 2.0. - בחירתו של טראמפ הובילה לסנטימנט חיובי בשווקים ולהתחזקות הדולר. הבנק המרכזי ימשיך ויפחית את הריבית עד שיהיה ברור מה מדיניות הממשל וההשפעה על האינפלציה.
החששות מאי וודאות לגבי זהות המנצח לנשיאות ארה"ב התפוגגו במהירות כאשר ההכרזה על טראמפ כזוכה הייתה מהירה מהצפוי. השווקים בארה"ב זינקו לאור הערכות שמפלגתו כנראה גם השיגה את הרוב בסנאט ובבית הנבחרים, דבר שיאפשר לו ליישם חלק ניכר מהבטחותיו בדגש על הפחתות מיסים והקטנת רגולציה, לצד ירידה בהסתברות למשבר נוסף סביב תקרת החוב.
טראמפ הביע את רצונו להטיל מכס אוניברסלי של לפחות 10 אחוזים (ו-60% על סין) וגם לעצור משמעותית את ההגירה (ולגרש מהגרים לא חוקיים). אם יממש זאת הדבר יעלה את האינפלציה, אך במידה וגם יצליח לסיים את המלחמות באירופה ובמזרח התיכון ירידת מחירי הדלק תקזז חלק מכך.
ההשפעה על ישראל יותר מורכבת ותלויה רבות בצוות שיגבש סביבו, כאשר ישנם חששות שהצד במפלגתו שקורא לצמצום ההתערבות של ארה"ב בעולם יקבל משקל רב יותר בקבלת ההחלטות.
בהחלטת הריבית (יומיים לאחר הבחירות) הבנק המרכזי הפחית כצפוי את הריבית בפעם השנייה ברציפות, אך הפעם ברבע נקודת אחוז ל-4.25-4.50 אחוזים, זאת לאור המשך הירידה באינפלציה ולמרות חוזקה של הכלכלה.
נגיד הבנק ציין שהבנק מתכוונן להמשיך ולהפחית את הריבית שעדיין ברמה מרסנת, לאור הציפיות שלהם להמשך ירידה באינפלציה, ההערכות שלהם ששוק העבודה פחות הדוק (התמתנות בלחצי השכר) ושתוצאות הבחירות לא ישפיעו על המדיניות בטווח הקצר (עוד נראה את זה...).
הפוקוס השבוע יהיו המינויים לקבינט החדש, ובצד הכלכלי הדגש יהיה על נתוני האינפלציה שיתפרסמו מחר (רביעי), כאשר אנו צופים שהיא תישאר ללא שינוי על 2.4 אחוזים (ליבה על 3.3%).
אמריקה עולה ואירופה יורדת. הציפיות להפחתת ריבית בגוש האירו התחזקו והאירו נחלש. בבריטניה הריבית אמנם ירדה, אך להערכת הבנק התקציב יוביל לעלייה באינפלציה ולכן המשך הפחתת הריבית תהיה הדרגתית.
בעוד שבחירתו של טראמפ הובילה לציפיות שהריבית בארה"ב תרד פחות, בגוש האירו התוצאה הייתה הפוכה (גם לאור חששות מפגיעה בסחר בין הגושים). לאור זאת ראינו את האירו נחלש וגברו הציפיות שהריבית תמשיך לרדת אף מתחת ל-2 אחוזים בסוף השנה הבאה.
בבריטניה הבנק המרכזי הפחית את הריבית כצפוי ברבע נקודת אחוז ל-4.75 אחוזים לאור המשך הירידה באינפלציה. נגיד הבנק ציין שהיא תמשיך לרדת, אם כי הדגיש כי הדבר יהיה בהדרגתיות. בתחזיות המעודכנות הבנק צופה שהתקציב החדש יוביל לעלייה של כחצי נקודת אחוז באינפלציה בשנה הבאה. הפרסום תרם להתחזקות הפאונד (לא מול הדולר) כאשר קטנו הסיכויים שנראה הפחתה בהחלטה הבאה (19 בדצמבר), אם כי להערכתנו היא תמשיך לרדת במהלך השנה הבאה.
היצוא של סין ממשיך לעלות ומכין את הקרקע לעימות המחודש עם טראמפ: ממשלת סין ממשיכה להגביר את הסיוע לכלכלה כאשר הודיעה על הקמת קו אשראי ישיר למחוזות במדינה בסכום של כ-1.4 טריליון דולר (ביואן זה יותר גדול כ-10 טריליון) ל-5 השנים הבאות. זאת כדי שהרשויות המקומיות יוכלו לגייס הון, למחזר אשראי (בריבית זולה יותר) ולהקטין את החששות מהחזרי החוב, זאת לאחר הירידה בתקבולים ממסים כתוצאה מההאטה בשוק הנדל"ן.
למרות צעדי הממשלה המרחיבים בחודשיים האחרונים והפחתות הריבית, הנתונים השוטפים ממשיכים עדיין להצביע על חולשה בצריכה הפרטית. להערכתנו, סביר להניח שנראה את ההשפעה רק במהלך השנה הבאה. האינפלציה (ללא מוצרי המזון) המשיכה וירדה ב-0.3 אחוז בנובמבר עדות לחולשה בביקושים המקומיים שגם באו לידי ביטוי בקיפאון ביבוא.
עוד ב-
נקודת האור ממשיכה להיות היצוא שזינק ב-12 החודשים האחרונים עד לאוקטובר ב-13 אחוזים, הקצב המהיר ביותר מזה כשנתיים, זאת גם לאור התמיכה הממשלתית. תמיכה זו תוביל כנראה השנה לשיא בעודף בחשבון השוטף של סין ותגרור ביקורת רבה אצל שותפות הסחר שלה, בדגש על ארה"ב והנשיא החדש/ישן שלה".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(1):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
1.סמוטריץיוסף 11/2024/14הגב לתגובה זו0 0לך הבייתה אדוני השר זה גדול עליך מה אתה קופץ כמו תישסגור