השוק

יוליוס בר: הניצחון של טראמפ בבחירות טלטל את שוק המט"ח העולמי

ניצחונו המוחץ של דונלד טראמפ על קמלה האריס בבחירות לנשיאות ארה"ב, טלטלה את השווקים ברחבי העולם. כלכלני בנק העושר יוליוס בר, מתייחסים בסקירה שערכו להשפעת הבחירות ולחזרתו של הנשיא לשעבר לבית הלבן על הכלכלות והשווקים ברחבי העולם | סקירה
מערכת ice | 
דונלד טראמפ (צילום shutterstock, מסך קשת 12)
ניצחונו של המועמד הרפובליקני דונלד טראמפ בבחירות בארה"ב הוא ללא ספק האירוע המשמעותי ביותר שקרה השנה. חזרתו של הנשיא לשעבר לבית הלבן טלטלה את הכלכלה העולמית, גרמה לעלייה בשווי של מטבעות הקריפטו ולרעידת אדמה במסחר במטבעות חוץ. כלכלני בנק העושר יוליוס בר, מספקים בסקירה שערכו מידע עדכני על תמונת המצב של השווקים בעולם לאחר הבחירות באמריקה.
סיכום שבועי במטבעות חוץ: הושפע על ידי הבחירות בארה"ב
השווקים הגיבו לניצחון של טראמפ בעלייה בערכו של הדולר האמריקאי, בשל ציפיות לצמיחה גבוהה יותר, אינפלציה ועלייה בתשואות. לפאונד הבריטי יש פוטנציאל להרוויח מהקצב האיטי של ההקלות המדיניות של הבנק המרכזי באנגליה.
הבנקים המרכזיים הסקנדינביים נוקטים במדיניות שונה, כשהכתר הנורווגי נהנה ממדיניות ניצית, בניגוד לכתר השוודי הסובל ממדיניות יונית. בשווקים המתעוררים, היואן הסיני נחלש בשל תשואות גבוהות בארה"ב וסיכון מכסים, והמטבעות בעלי החשיפה הגבוהה ביותר למכסים בארה"ב, במיוחד באמריקה הלטינית - נחלשו.
הבחירות בארה"ב היו האירוע הגדול ביותר של השנה, ובתגובה לניצחון הברור והבלתי צפוי של דונלד טראמפ ומפלגת הרפובליקנים, הדולר האמריקאי המשיך להתחזק, זאת לאור ציפיות להקלות פיסקליות העלולות לגרום לאינפלציה. כעת חוסר הוודאות שקשור לבחירות כבר מאחורינו, והשווקים חוזרים להסתמך על נתונים כלכליים ולהתמקד בפד עד שתהיה בהירות נוספת לגבי מדיניות טראמפ, שתחל לאחר השבעתו ב-20 בינואר. 
ביום רביעי בשבוע שעבר, הפד ביצע את הפחתת הריבית הצפויה ב-0.25% ונמנע מהתחייבות מראש. השאלה שנותרה היא עד כמה גבוהה תהיה הריבית הסופית עקב מדיניותו של טראמפ. הדולר האמריקאי כבר הגיע ליעד 12 החודשים שלנו, ואנו שומרים על תחזית של יציבות בטווח שער האירו/הדולר של 1.08, כאשר הסיכונים לטווח הארוך נובעים מהסיכונים הפיסקליים בארה"ב בשל העלייה בגירעון, אשר עלולים להשפיע לאחר טווח התחזית שלנו. 
באירופה, הבנק המרכזי של אנגליה הפחית את הריבית ב-0.25% לרמה של 4.75% ביום רביעי, אך אישר את נתיב ההקלות האיטי יחסית לעומת עמיתיו, כאשר גם התוכניות הפיסקליות של מפלגת הלייבור שהוצגו בתקציב הסתיו מחזקות גישה זו. הדבר אמור להיטיב עם הפאונד הבריטי, שיספק את שיעור הריבית הגבוה ביותר בגוש המדינות G10 בחודשים הראשונים של 2025. אנו שומרים על תחזית חיובית לשלושה חודשים של שער אירו/פאונד ברמה של 0.82. 
בסקנדינביה, עמדות המדיניות המוניטרית שונות, הבנק המרכזי של שבדיה הוריד את הריבית ב-0.5% ואילו הבנק המרכזי של נורווגיה שמר על הריבית ברמה של 4.5%. עם צפי שהריבית בשבדיה תגיע לשיעור סופי של 2% בתחילת 2025, ובנק נורווגיה נוקט בגישה ניצית, לכתר הנורווגי יש יתרון על פני הכתר השוודי, כשערכיו בעליה.
באסיה, היואן הסיני נחלש לרמה של 7.16 יואן/דולר בעקבות העלייה בתשואות בארה"ב, תהליך שהמשיך גם במהלך הבחירות. ייתכן שהירידה תימשך לכיוון יעד של 7.20 בטווח של שלושה חודשים, לאחר שהכינוס האחרון של ועדת הקונגרס הלאומית העממית בסין לא הביא להודעות על תמריצים פיסקליים משמעותיים. 
העלאת מכסים אפשרית מצד טראמפ ממשיכה להוות סיכון בטווח הארוך. בשוקי המטבע המתעוררים, הכלכלות החשופות לסיכוני מכסים חוו ירידה בערך המטבע שלהן. באסיה, בעיקר הוון הדרום קוריאני, המבוסס על יצוא - נחלש, אך באמריקה הלטינית הפגיעה הייתה בולטת יותר, במיוחד בפזו המקסיקני, כאשר סיכונים פיסקליים החלישו גם את הריאל הברזילאי והפזו הקולומביאני.
הכותב: דוד א. מאייר, כלכלן, יוליוס בר
אסטרטגיית הכנסה קבועה: עידון תקציב הסיכון
עידנו מעט את תקציב הסיכון שלנו בהנחה לצמיחה נומינלית גבוהה יותר בארה"ב. העלינו את דירוג האג"ח בתשואה גבוהה בארה"ב ליתר משקל, והפחתנו חלק מתקציב הסיכון של השווקים המתעוררים על ידי צמצום החשיפה לאג"ח ריבוניות, תוך שמירה על העדפה לאג"ח תאגידיות מהשווקים המתעוררים. בנוסף, אנו רואים פחות ערך בדירוגים הגבוהים ביותר במטבע דולר והורדנו את הדירוג לסיווג תת-משקל. הסגמנט המועדף עלינו נשאר בדירוג BBB עבור אג"ח בדולר וביורו. באופן כללי, אנו עדיין מאמינים שהאג"ח התאגידיות צפויות לעלות על ביצועי האג"ח הממשלתיות, למרות הערכות שווי הדוקות.
שוקי האג"ח חוו שבוע דינמי ביותר, בלשון המעטה. עם שינוי פוליטי משמעותי בארה"ב, החלטנו להקצות ולגוון מחדש חלק מתקציב הסיכון. האסטרטגיה שלנו כעת משקפת את ההנחה לצמיחה נומינלית גבוהה יותר בארה"ב ברבעונים הקרובים, מונעת על ידי צמיחה ריאלית ואינפלציה. באופן כללי, זהו סימן שלילי לאג"ח, שהן בסופו של דבר חוזים נומינליים. עם זאת, התשואות עלו באופן משמעותי עוד לפני הבחירות בארה"ב, מה שמעיד על הכרה בשינוי הכיוון הפוליטי. 
נוסף על כך, צמיחה נומינלית גבוהה יותר עם פדרל ריזרב שעדיין נכון להוריד את שיעורי המדיניות, לפחות במידה מסוימת, אמורה להקל על לווים לשלם את חובותיהם, כלומר שיעור ברירות המחדל אמור להמשיך לרדת. לפיכך, העלינו את הדירוג של האג"ח בתשואה גבוהה בארה"ב ליתר משקל, תוך מודעות לכך שהערכות השווי כבר הדוקות מאוד בהיסטוריה.
 
אנו לא מאמינים שמרווחי האשראי יוכלו להצטמצם הרבה יותר, אך רואים פחות סיכונים כלפי מטה במגזר זה בנקודה זו. במילים אחרות, מדובר בהשגת תשואה עודפת דרך תשואה נושאת והתמקדות באג"ח בדירוג BB גבוהות יותר במגזר זה.
מצד שני, הורדנו חלק מתקציב הסיכון מהעמדה על אג"ח של השווקים המתעוררים. כשלב ראשון, הורדנו את הדירוג של האג"ח הריבוניות במטבע קשה בשווקים המתעוררים לדרגת נייטרלי, אך אנו שומרים על המגזר התאגידי מהשווקים המתעוררים בדירוג יתר משקל, בשל מאפיינים טכניים מאוד חיוביים למגזר זה.
בשלב זה, עדיין לא ניתן לקבוע הנחה משכנעת לגבי מדיניות הסחר בפועל שתאומץ על ידי הממשל החדש בארה"ב. אם יתברר כי מכסים אפשריים עלולים לפגוע יותר במכלול השווקים המתעוררים מכפי שנחשב תחילה, נבצע התאמה נוספת בהתאם בשלב השני.
באירופה, אנו שומרים על גישה זהירה יותר בנוגע לסיכון אשראי ומרגישים יותר בנוח עם חוב תאגידי בדירוג גבוה יותר, שכולל לרוב גם יותר מח"מ. הסגמנט המועדף עלינו הן בדולר והן ביורו נשאר ללא שינוי: חוב תאגידי בדירוג BBB ולבסוף, בנוגע לחשיפה למח"מ בכללי, קשה להצהיר כי תשואות ארוכות טווח הגיעו לנקודת כניסה אטרקטיבית בהתחשב בתנודתיות, גם אם הרמה נראית שוב אטרקטיבית יותר. 
בהתאם לכך, לא נרצה להאריך את המח"מ יתר על המידה; בעוד שהרמות הנוכחיות מציעות הזדמנויות למשקיעים להפחית בהדרגה את סיכוני ההשקעה מחדש, אין צורך להשתמש במח"מים ארוכים מאוד ולגרום בכך לעלייה מיותרת בתנודתיות בתיקי הכנסה קבועה. אסטרטגיית המח"מ המועדפת עלינו היא גישה מאוזנת, עם הזדמנויות טובות כעת בטווח מח"מ של 3–7 שנים. אג"ח באיכות הגבוהה ביותר, ארוכות הטווח, כדאי לשמור למטרות גידור במקרה של מיתון בארה"ב.
דריו מסי, ראש מחלקת אנליזת הכנסה קבועה, יוליוס בר
סין: אכזבה במפגש ועדת הקונגרס הלאומי העממי
אנו צופים תגובה ראשונית שלילית, שכן מפגש ועדת הקונגרס הלאומי העממי העממי (NPCSC) מהווה אכזבה ביחס לציפיות הגבוהות של השוק, במיוחד של משקיעים זרים. עם זאת, תפנית המדיניות היא אמיתית, ואנו עדיין מצפים להמשך דפוס של "שפל גבוה יותר" במדדים. האירועים הבאים שיש לעקוב אחריהם כוללים את מפגש הפוליטבירו ואת ועידת העבודה הכלכלית המרכזית בדצמבר, וכן את ה"שני המושבים" במרץ הבא.
ועדת הקונגרס הלאומי העממי העממי סיימה את מפגשה השבועי ביום שישי האחרון, ולאחריו הודיע משרד האוצר במסיבת עיתונאים על תוכנית להחלפת חוב, כצפוי. ראשית, אושר מכסה חד-פעמית של 6 טריליון יואן להחלפת חוב של ממשלות מקומיות, שתימשך שלוש שנים (2024–2026).
שנית, מתוך מכסת האג"ח הייעודית של ממשלות מקומיות המתוכננת בכל שנה, 0.8 טריליון יואן יוקצו גם הם להחלפת חוב במהלך התקופה 2024–2028, ובסך הכל 4 טריליון יואן על פני חמש שנים. 
 
שלישית, ממשלות מקומיות יחזירו 2 טריליון יואן חוב "נסתר" שנצבר כתוצאה מפרויקטי שיקום בשכונות עוני, החל מ-2029 ואילך. אף שלמשתתפים בשוק יש ציפיות שונות (משקיעים חיצוניים אופטימיים יותר ממשקיעים מקומיים), אנו סבורים שהתוצאה מאכזבת באופן כללי, במיוחד לאחר ששיחות השוק בימים האחרונים כנראה העלו את הציפיות לרמה לא מציאותית ממש לפני מסיבת העיתונאים. 
מכסת ה-6 טריליון יואן לא אמורה להפתיע, שכן דווח עליה בעבר על ידי Caixin ורויטרס, בעוד מכסת ה-4 טריליון יואן מוגדרת מחדש ממכסה קיימת. אף אחת מהן לא מייצגת גיוס חוב נוסף מהממשלה הסינית בכללותה (ברמה מרכזית ומקומית במצטבר). יתר על כן, בעוד ש-2 טריליון יואן עשויים לתרום להקטנת גודל החוב הנסתר של הממשלות המקומיות, הנטל להחזיר אותו נשאר עליהן ואינו קשור כלל לתוכנית החלפת החוב. 
לפיכך, למרות שניתן לסכם את המספרים לכותרת של 10 או 12 טריליון יואן, ייתכן שאין לכך חשיבות כה רבה בפועל. ייתכן גם שהשוק יתאכזב מכך שתוכנית החלפת החוב בלבד הוכרזה, ולא תוכניות נוספות הקשורות לצריכה או נדל"ן, כפי ששיערו מוקדם יותר כלי תקשורת זרים. בסיכומו של דבר, ייתכן שזה לא רחוק מהציפיות שלנו. כפי שהזהרנו בעבר, מפגש NPCSC עשוי להיות "לא יותר מכמה מספרים", בעוד שתוכנית התמריצים המלאה עדיין בעבודה. 
אנו מאמינים שגורמי המדיניות יעניקו כיוון ברור יותר למדיניותם בדצמבר בוועידת העבודה הכלכלית המרכזית, כאשר התוכנית המלאה תיוודע רק לאחר "שני המושבים" במרץ בשנה הבאה. כתוצאה מכך, אנו מצפים לראות שיפור ברווחי חברות במחצית השנייה של 2025 לכל המוקדם. אף שהקצב עשוי לא להיות מהיר כמו שקיוו חלק מהמשקיעים, אנו בטוחים שהתפנית במדיניות החלה והיסודות נמצאים במסלול (הדרגתי) להתאוששות.
תחת תנאים אלה, אנו מאמינים כי דפוס השפל הגבוה יותר שנצפה מאז ינואר האחרון אמור להמשיך. בעדכון הדעות שלנו, סביר שהצד החיובי יתעכב לסוף השנה ול-2025 לאור האכזבות מציפיות השוק הגבוהות מעט, אך המסלול עדיין עשוי להיות בעלייה.
ריצ'רד טאנג, אנליסט מניות אסיה, יוליוס בר
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה