השוק

דיסקונט על נובמבר השחור: ישראל פסימית - ענף אחד שומר על אופטימיות

החברות מגלות פסימיות לגבי נובמבר וצופות ירידה בהיקף הפעילות בכלל הענפים – אבל מסתמנת האצה בגיוסי הון של חברות הייטק, שגייסו כ-8 מיליארד דולר מתחילת השנה; היקף הגיוסים השנה יצביע על עלייה לעומת 2023, עלייה ראשונה לאחר ירידה מתמשכת מאז השיא של 2021
מערכת ice |  1
נירה שמיר (צילום רמי זרניגר, Magma Images, shutterstock)
מחלקת מאקרו כלכלה בבנק דיסקונט ערכה היום (שני) סקירה כלכלית שבועית בנוגע לכלכלת ישראל וארצות הברית.
בארצות הברית, הניצחון של טראמפ בבחירות יחד עם רוב רפובליקני בקונגרס, עורר ציפיות כי הממשל החדש ינהל מדיניות להאיץ את הצמיחה והאינפלציה, ובמקביל, תתמוך בהפחתת ריבית מתונה יותר. כיוון לעתיד: אי הודאות תימשך בחודשים הקרובים, בהמתנה לצעדים שינקוט ממשל טראמפ.
בישראל, סקר הערכת מגמות בעסקים מצביע על המשך ההתרחבות במשק, תוך התמתנות מסוימת, אולם, החברות פסימיות לגבי חודש נובמבר וצופות ירידה בפעילות.
מסתמנת התמתנות בקצב עליית השכר במשק לכ-5%, בקרב הישראלים, לעומת כ-6% במחצית הראשונה של השנה, כאשר ההאטה בולטת במיוחד במגזר העסקי. מגמה דומה נרשמה בקרב כלל העובדים, כולל זרים. 
בניגוד לשוק האמריקאי, ועל רקע הצפי להסדרה בצפון, נרשמה במהלך השבוע ירידת תשואות לאורך כל העקום השקלי, ונמשך הצמצום בפער התשואות מול ארצות הברית. כיוון לעתיד: שוק האג"ח המקומי יושפע בתקופה הקרובה מההתפתחויות במישור הביטחוני.
ארצות הברית
הניצחון של טראמפ בבחירות יחד עם רוב רפובליקני בסנאט וסבירות גבוהה לרוב רפובליקני גם בבית הנבחרים, עורר ציפיות כי הממשל החדש ינהל מדיניות פיסקאלית מרחיבה, ובפרט יקצץ מיסים, ובמקביל, יטיל מכסים על יבוא, מדיניות שצפויה להאץ את הצמיחה והאינפלציה, ובמקביל, תתמוך בהפחתת ריבית מתונה יותר. עם זאת, חשב לציין כי לא ברור אילו צעדים ייושמו ובאיזה היקף, לכן אי הודאות הגבוהה תימשך בחודשים הקרובים.
כצפוי, הפד הפחית ריבית ב-25 נ"ב ל-4.45%-4.75%, בכדי להמשיך ולתמוך בנחיתה רכה, הנגיד סירב לספק תחזיות לגבי המדיניות המוניטרית העתידית ושמר על כל האופציות פתוחות. לדברי הנגיד, לא ניתן לחזות כרגע אילו צעדים ינקוט הממשל החדש ומה יהיו ההשפעות על הכלכלה, בהתאם, אנו מעריכים כי, הבנק ימשיך להפחית ריבית בחודשים הקרובים, עד שיתבררו צעדי הממשל. להערכת הפד, הכלכלה ממשיכה להיות חזקה והלחץ בשוק העבודה התמתן, במקביל, האינפלציה התמתנה ומתקרבת ליעד אך אינפלציית הליבה נותרה גבוהה יחסית. 
מדד מנהלי הרכש בשירותים הפתיע מעלה ועלה ל-56 נקודות באוקטובר, הרמה הגבוהה ביותר מאז פברואר 2023, בעקבות שיפור בתעסוקה.
ישראל
סקר הערכת מגמות בעסקים, מצביע על המשך ההתרחבות במשק, תוך התמתנות מסוימת, למעט בענף המלונאות, בה מדווחת ירידה חדה בפעילות, על רקע ההסלמה בצפון. למעט מחוז המרכז, רואים האטה מסוימת בכל המחוזות, תוך הרעה בולטת במיוחד במחוז חיפה. החברות מגלות פסימיות לגבי חודש נובמבר, כאשר, להערכתן, צפויה ירידה בהיקף הפעילות בכלל הענפים, ובענף המלונאות צפויה המשך נסיגה חדה. מנגד, מעניין לציין, כי בענף המידע והתקשורת (מייצג את ענף שירותי ההייטק) החברות הינן אופטימיות באשר להזמנות ליצוא, וצופות עליה מתונה בהיקף המועסקים. 
מסתמנת התמתנות בקצב עליית השכר. על-פי אומדנים ראשוניים, נרשמה ברבעון השלישי של השנה עליה בקצב שנתי של 5% בשכר הממוצע במשק של העובדים הישראלים, לעומת 6% במחצית הראשונה של השנה. התמתנות דומה נרשמה בשכר הממוצע של כלל העובדים (ישראלים + זרים) - מ-7.5% ל-6.5%, בהתאמה. מניתוח בחתך מגזרי עולה, כי, על אף שהמגזר העסקי מוסיף להוביל את עליית השכר במשק, ההאטה המסתמנת בתחום השכר בולטת בעיקר במגזר זה.
יצוא שירותי הייטק (ללא חברות הזנק) ממשיך לעלות, כאשר הרמה החודשית ביולי-אוגוסט גבוהה בכ-4.5% בהשוואה לרבעון השלישי אשתקד. במקביל, הממוצע בתקופה ינואר-אוגוסט 2024 גבוה בקרוב ל-5% בהשוואה לרמה החודשית בשנת  2023. עם זאת, קצב צמיחה זה נמוך מזה שנרשם בשנים 2022 ו-2023, כ-10% וכ-8%, בהתאמה. בנוסף, מסתמנת השנה האצה בגיוסי הון של חברות הייטק, כאשר מראשית השנה הן גייסו כ-8 מיליארד דולר, לעומת כ-7 מיליארד דולר בסיכום שנת 2023. יתרה מכך, גם בניכוי עסקאות חריגות, שהיקפן בשנים האחרונות גבוה במיוחד, נראה כי היקף הגיוסים השנה יצביע על עליה לעומת 2023, עליה ראשונה, לאחר ירידה מתמשכת מאז השיא של 2021. 
אג"ח ממשלתי בחו"ל 
ציפיות הריבית רשמו עליה לאחר הבחירות, בציפייה שהממשל החדש ינהל מדיניות מרחיבה שתתמוך בסביבת אינפלציה וריבית גבוהות יותר. עם זאת, אי הודאות הינה גבוהה מכיוון שלא ברור בשלב זה באילו צעדים ינקוט הממשל החדש מבין שלל הבטחות הקמפיין של טראמפ.
התנודתיות בתשואות אג"ח ממשלת ארצות הברית נותרה גבוהה, תשואות אג"ח ממשלת ארצות הברית עלו בחדות לכל אורכו של העקום, בעקבות תוצאות הבחירות, אולם, במחצית השניה של השבוע נרשמה ירידת תשואות בחלקו הארוך של העקום, ובסיכום שבועי התשואה לשנתיים עלתה ב-5 נ"ב, בעוד התשואה לעשר שנים ירדה ב-8 נ"ב. במקביל, נרשמה עליה בציפיות האינפלציה, בעיקר בחלקו הקצר של העקום, על רקע צפי למדיניות מרחיבה של ממשל טראמפ, הכוללת מכסים וקיצוץ מיסים, וצפויה לתמוך בסביבת אינפלציה גבוהה יותר. עם זאת, מכיוון שהפד ימשיך להפחית ריבית, בחודשים הקרובים ועד להתבררות הצעדים שינקוט ממשל טראמפ, עליית התשואות הארוכות הינה מוגבלת.
תשואות האג"ח הארוך באירופה ירדו בשיעור מתון בעקבות החששות לפגיעה בצמיחה והפחתת ריבית חדה יותר לאור תוצאות הבחירות בארצות הברית. תשואת אג"ח ממשלת גרמניה ל-10 שנים ירדה ב-4 נ"ב.
שוק האג"ח הממשלתיות בישראל 
בניגוד לשוק האמריקאי, ועל רקע הצפי להסדרה בצפון, נרשמה במהלך השבוע ירידת תשואות לאורך כל העקום השקלי - 3 נ"ב בתשואה לשנתיים ו-13 נ"ב ל-10 שנים. כתוצאה, נמשך הצמצום בפער התשואות בין אג"ח ממשלת ישראל לאג"ח האמריקאי, ויורד ל-53 נ"ב לעומת 60 נ"ב לפני שבוע, וכ-80 נ"ב לפני שבועיים.
הירידה בתשואות נתמכה בירידה נוספת בציפיות הריבית לסוף 2025 ל-4.32% לעומת 4.43% לפני שבוע ו-4.53% לפני שבועיים. מרווח האג"ח הדולרי של ממשלת ישראל נותר ברמה של 146 נ"ב (149 נ"ב לפני שבוע), לעומת כ-160 נ"ב לפני שבועיים.
סחורות
מחיר הנפט רשם תנודות במהלך השבוע, בתחילת השבוע עלה לאחר שמדינות אופ"ק הודיעו על דחיית העלאת מכסות התפוקה שהיתה מתוכננת לדצמבר, ומנגד, בסוף השבוע נרשמה ירידה חדה, לאור אכזבה מהעדר הרחבה פיסקלית משמעותית בסין. בסיכום שבועי עלה מחיר הנפט ב-1%.
מחיר הזהב ירד ב-1.9% בשל הציפייה שכהונת טראמפ תוביל לתשואות גבוהות יותר ודולר חזק יותר.
שוק המט"ח
השקל התחזק השבוע ב-1% על רקע העליות בנאסד"ק וציפיות להסדר בטחוני, מנגד, הסל הדולרי התחזק בעולם ב-0.7%, בעקבות זכיית טראמפ בבחירות בארצות הברית.
תחזית חודשית
ריבית בנק ישראל לסוף נובמבר 2024 - 4.5%; אינפלציה במהלך חודש אוקטובר 2024 - 0.6%.
תחזית שנתית
ריבית בנק ישראל השנתית - 4.5%; האינפלציה לשנה קדימה - 3.1%.
תגובות לכתבה(1):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    בנק שלא משרת את לקוחןתיו .מנהלים ברמה מתחת ל0
    צרלי 11/2024/13
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סניפים סגורים והמשכורת שלהם דופקות על חשבון האזרח שמשלם עמלות ועוד עמלות על החזרים מיותרים .איפה בנק ישראל בימי מלחמות הם שודדים
    סגור