השוק

דברים שרואים משם לא רואים מכאן: המשקיעים לא מפחדים מהמלחמה

היכולת של הכלכלה הישראלית להשתקם והאיתנות הבלתי רגילה של העם היושב בציון הם מקור לאופטימיות ותקווה שיהיה יותר טוב. רק שלא יהרסו את זה שם למעלה

אבירם עוזי | 
כלכלה (צילום shutterstock)
לפי נתוני הבורסה הישראלית, הציבור הישראלי צמצם משמעותית את החשיפה למניות עם מכירות בהיקף נטו של כ-8.8 מיליארד שקל בתשעת החודשים הראשונים של 2024. לצד זאת, המוסדיים לטווח ארוך ניצלו את הפדיונות ורכשו מניות בכ-10.2 מיליארד שקל. עד כאן עסקים יחסית כרגיל ולא משהו מרגש מדי.
מה שמדהים הוא שדווקא בתקופת מלחמה ואי וודאות משמעותית, ובזמן שהמשקיעים הישראלים ממשיכים להסיט כספים והשקעות מישראל אל מעבר לים, המשקיעים הזרים פתחו מבערים והראו שהם אוהבים את ישראל, או לפחות את הכסף שההשקעות בה יכולות להניב להם.

אבירם עוזי. צילום: PR
ניתן לומר כעת בוודאות כי בסופו של דבר, בהיבט המשקיעים הזרים, החשש מרפורמה משפטית פגע בשווקים ובכלכלה הישראלית בהרבה יותר ממלחמה מוחשית, ממושכת ומוצדקת שעולה למשק מאות מיליוני שקל ליום. 
לפי דו"ח מאזן התשלומים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, ברבעון השני של 2024 חלה עלייה של 5.9 מיליארד דולר בהשקעות זרים בישראל. מדובר בגידול הכספי הגבוה ביותר מתחילת שנת 2023 – שנה בה המשקיעים הזרים התרחקו מישראל בגלל חשש מהרפורמה המשפטית.
לפי הבורסה לניירות ערך מדובר בלא פחות מהיפוך מגמה שכן במהלך הרבעון השלישי של שנת 2024 המשקיעים הזרים רכשו מניות בהיקף נטו של כ-3 מיליארד שקל, בניגוד לפדיונות בהיקף של כ-2.4 מיליארד שקל במחצית הראשונה של השנה.
דו"ח מפורט של בנק ההשקעות ג'פריס שפורסם לאחרונה וסוקר את כלכלת ישראל בשנה האחרונה, מראה כי היקף ההשקעות בחברות הייטק ישראליות צמח משמעותית בקרב משקיעים זרים. לפי ג'פריס, ב-12 החודשים שקדמו ל-7 באוקטובר משקיעים זרים לקחו חלק של כ-49% בגיוסים, וכיום, למרות כל האתגרים, היקף ההשקעות צמח ל-53%.
מה-7 באוקטובר 2023, גייסו חברות הייטק ישראליות קרוב ל-9.8 מיליארד דולר, סכום שמציב את מדינת ישראל במקום השלישי והמכובד מבחינת היקפי הון שגויס בתקופה זו, אחרי סיליקון ואלי וניו יורק. בנוסף לכל אלו, מדינת ישראל גייסה במרץ 2024 אג"ח ממשקיעים זרים בהיקף שיא של 8 מיליארד דולר בלונדון כאשר הביקושים בהנפקה הגיעו לכ-38 מיליארד דולר והתחלקו בין משקיעים זרים מלא פחות מ-36 מדינות שונות.
הנתונים החיוביים והמשמעותיים האלו מגיעים למרות ובמקביל להורדות דירוג האשראי של ישראל מצד כלל סוכנויות הדירוג הבינלאומיות והרחבת הלחימה בצפון. המשקיעים הזרים מראים כי בהסתכלות לטווח הבינוני-ארוך השקעות בישראל הן דבר שצריך להיות בכל פורטפוליו וה-FOMO שלהם, אשר מקבל צידוק בעליות מרשימות בבורסה המקומית בשנה האחרונה ושיאים במדדים המובילים תומכים בביסוס ההשקעות.
איך אפשר להסביר את הפער המשמעותי בין המשקיעים הזרים לישראלים?
במשפט אחד, "דברים שרואים משם לא רואים מכאן". למשקיעים הזרים יש יכולת להסתכל על ישראל במבט קר ומחושב. הם לא חיים כאן ולא מבינים את המצוקות שבאות לצד המלחמה – חשש קיומי, אזעקות והתראות, ניהול משק בית כשאחד הצדדים נקרא אל הדגל לתקופה ארוכה, ואת חוסר הוודאות היומיומית שנובע מאיומים וגזרות לחימה שונות.
לצד כל אלה אפשר להוסיף את הסירוב העיקש מצד הממשלה לוועדת חקירה ממלכתית והמחשבה של רבים בעם כי אין הפקת לקחים אמיתית, ונושאים שנויים במחלוקת כמו הרפורמה המשפטית, חיזוק ההתנחלויות בכל מחיר ופטור משירות צבאי למגזר החרדי ימשיכו ללוות אותנו עוד תקופה ארוכה.
ולמרות זאת, היכולת של הכלכלה הישראלית להשתקם, האיתנות הבלתי רגילה של העם היושב בציון, והרצון האמיתי להמשיך בפרויקט המדהים הזה שנקרא "מדינת ישראל", הם מקור לאופטימיות ותקווה שיהיה יותר טוב, כבר בעתיד הקרוב. רק שלא יהרסו את זה שם למעלה.
כותב הטור הוא אבירם עוזי, יועץ תקשורת בתחומי שוק ההון
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה