דיגיטל וטק

הבינה המלאכותית תביא לסוף השיח האנושי? כל התרחישים

בעוד המציאות סוערת, הטכנולוגיה ממשיכה במסלולה המתקדם. קיימים כבר היום עשרות שימושים אפשריים לטכנולוגיית ה-AI, החל מטיפול פסיכולוגי אישי וייעוץ רגשי, ועד לאימון והכוונה. לצד ההזדמנויות הרבות, קיימים גם חששות בנוגע לפוטנציאל לשימוש לרעה. הדבר מחייב זהירות רבה, פיקוח ציבורי הדוק וקביעת כללים ברורים שימנעו את הסכנות
צביקה גולדרייך | 
צביקה גולדרייך מנכ"ל חברת Opisoft, מקבוצת SQLink (צילום באדיבות קבוצת SQLINK)
השגרה שלנו נשברה השנה לא פעם. מלחמה, טלטלה כלכלית וחברתית וחוסר ודאות מאפיינים את המציאות בישראל של 2023. אך בעוד המציאות סוערת, הטכנולוגיה ממשיכה במסלולה המתקדם. במהלך 2023 חלה פריצת דרך משמעותית בתחום האינטליגנציה המלאכותית, ובפרט ביכולת של AI להפגין אינטליגנציה רגשית ויכולות תקשורתיות אנושיות.
המדען פול הריסון מחברת אנתרופיק האמריקנית פיתח מודל חדשני שמסוגל לנהל שיחות טבעיות עם בני אדם, להבין מצבים רגשיים מורכבים ולספק תמיכה, הכוונה וייעוץ מותאמים אישית. המודל מבוסס על למידה עמוקה ורשת נוירונים מתקדמת שמאפשרת לו ללמוד באופן עצמאי מאינטראקציות עם בני אדם. זוהי קפיצת מדרגה משמעותית ביחס למודלים קודמים של AI שהתמקדו בעיקר ביכולות קוגניטיביות והיו מוגבלים יחסית בהבנת שפה אנושית ורגשות.
קיימים כבר היום עשרות שימושים אפשריים לטכנולוגיית ה-AI החדשה הזו, החל מטיפול פסיכולוגי אישי וייעוץ רגשי, ועד לאימון והכוונה בתחומים כמו לימודים, קריירה ואורח חיים בריא. כמו כן, ניתן יהיה להטמיע אותה בשלל יישומים צרכניים כמו עוזרים וירטואליים אישיים, מערכות בידור אינטראקטיביות ועוד. נראה שהיא יכולה לתרום רבות לחיזוק החוסן הנפשי והרווחה האישית של אנשים בעידן של אי-וודאות מתמשכת, ואולי אף לסייע באתגרים חברתיים מורכבים.
עם זאת, לצד ההזדמנויות הרבות, קיימים גם חששות בנוגע לפוטנציאל לשימוש לרעה בטכנולוגיות אלה או להטמעת הטיות ואפליה. ישנו חשש שממשלות ותאגידים עשויים לנצל את היכולות הללו למניפולציות פסיכולוגיות, השפעה בלתי הוגנת או פגיעה בפרטיות. כמו כן, קיים סיכון של הטמעת הטיות של המפתחים באופן שיפלה או יקפח קבוצות אוכלוסייה מסוימות. חיוני לפתח את יכולות ה-AI באופן אתי ומוסרי, תוך הקפדה יתרה על הגנת הפרטיות של משתמשים ומניעה פעילה של אפליה על בסיס גזע, מגדר, דת ועוד. פיקוח ציבורי הדוק וקביעת סטנדרטים ברורים הם קריטיים.
 
עם כניסתנו ל-2024, כדאי להשקיע מאמצים ומשאבים בפיתוח יישומי NLP מתקדמים עם סינון מידע ו-AI יוצרת עבור הציבור ומוסדות המדינה. הטכנולוגיות והפתרונות הקיימים היום כבר מאפשרים לספק מידע עדכני, רלוונטי ומדויק לאזרחים בזמן אמת. לדוגמה, ניתן לפתח סוכני שיחה וירטואליים בשפות שונות כדי לספק מידע אישי לעולים חדשים, או מערכות תמיכה אינטליגנטיות לניצולי טראומה. אולם שוב, נדרש פיקוח הדוק להבטחת שימוש מושכל ואחראי בטכנולוגיות אלה. 
 
לסיכום, ה-AI מבטיחה הזדמנויות רבות לשיפור חיינו, אך גם מעלה אתגרים מורכבים בעידן רווי שינויים. עם פיתוח אחראי וראייה ארוכת טווח, ניתן יהיה למנף אותה לטובת האנושות ולהתמודד עם מציאות משתנה. אך הדבר מחייב זהירות רבה, פיקוח ציבורי הדוק וקביעת כללים ברורים שימנעו ניצול לרעה. עתידנו תלוי ביכולתנו לקדם אותה בחוכמה לטובת כלל החברה.
צביקה גולדרייך, מנכ"ל חברת אופיסופט מקבוצת SQLINK
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה