דיגיטל וטק
טיקטוק גילתה שפליטים מקבצים נדבות - והגיבה באופן מפתיע
פליטים ממלחמת האזרחים הארוכה בסוריה משתמשים בשידורים החיים של הרשת החברתית הסינית כדי לבקש מהצופים תרומות. הרשת החברתית גוזרת על התרומות הללו קופון שמן מאוד, וכאשר נשאלה על כך התגובה שלה היתה ההיפך מכפי שהייתם מצפים
שעות ארוכות מבלים פליטים סורים במחנות עקורים בתוך ומחוץ למדינה בשידורים חיים ברשת החברתית הפופולארית טיקטוק. הפליטים, שאין להם תעסוקה אחרת, גילו שהרשת החברתית היא דרך נוחה לקפץ נדבות. כל מה שצריך הוא טלפון, כרטיס סים ולדעת שש מלים באנגלית: "Please like, please share, please gift" - או, בתרגום חופשי, "אנא לחצו על לייק, אנא שתפו, אנא תרמו".
והצופים תורמים; בניגוד לתדמית כרשת חברתית שממוקדת בסרטונים שטותיים של בני נוער, יש לא מעט משתמשים באפליקציה שהם בוגרים מספיק - אם מבחינת גיל ואם מבחינת רצון לעזור וגישה לאמצעי תשלום - כדי לבחור לצפות דווקא בפליטים סורים ולשלוח להם תרומות.
התרומות הללו אמנם נשלחות בדמות פריטים וירטואליים, החל מ"ורדים" ועד אריות - אך הצופים משלמים על המתנות הווירטואליות הללו כסף אמתי, החל מכמה סנטים לוורד ועד 500 דולר לאריה. תאגיד השידור הבריטי, BBC, עקב אחרי 30 חשבונות של פליטים סורים במשך חמישה חודשים, והעריך כי חלק מהשידורים הובילו צופים לתרום סך של 1,000 דולר כל שעה.
אלא שאם הצופים חשבו שהם תורמים את הסכום הזה לפליטים שאיבדו את ביתם במלחמה הארוכה והאכזרית בסוריה - הם טעו; בייטדאנס, מפעילת טיקטוק, לוקחת "עד 70%" משווי המתנות הווירטואליות שהצופים שולחים, אם כי היא מסרבת למסור את המספר המדויק. ה-BBC עשה ניסוי, במסגרתו הצטרף כתב הרשת בסוריה למשפחות הסוריות ופתח חשבון לשידורים חיים לגיוס תרומות וקיבל תרומות מהעמיתים לעבודה בלונדון. לא פחות מ-69% מה"תרומות" הלכו אליה. מתוך הסכום הנותר, 10% ירדו כעמלה על משיכת המתנות הווירטואליות לכסף אמתי, ועוד 35% הלכו לסוכן מקומי בסוריה, שמספק למשפחות מכשירים עם כרטיסי סים בריטים, כדי שהסרטונים יומלצו לגולשים בבריטניה, שנחשבים לתורמים הנדיבים ביותר. בשורה התחתונה, פחות מ-19% מסכום ה"תרומה" מגיע למשפחות - או, ליתר דיוק, 181.35 דולר על כל 1,000 שנתרמים על ידי הצופים.
המתווך שסיפק לכתב את החשבון והטלפון טען שהעמלה שלו בסך הכל מכסה בקושי על עלות הטלפון והמנוי הסלולי.
כתבי ה-BBC מציינים כי לפי תנאי השימוש בטיקטוק, בקשת תרומות חוזרת ונשנית אסורה, וכך גם הופעת ילדים - שמככבים בשידורים הללו. עם זאת, החברה לא חסמה אף אחד מ-30 החשבונות כאשר הכתבים דיווחו עליהם דרך האפליקציה. רק כאשר התאגיד פנה לחברה בבקשת תגובה, נחסמו לפתע כל החשבונות.
תגובת טיקטוק - במקום, נניח, להבטיח לקצץ את הקופון שהיא גוזרת על תרומות לפליטים - בחרה להגיב כך: "אנו מודאגים עמוקות מהמידע וההאשמות שהובאו לפתחנו על ידי הבי.בי.סי, ונקטנו פעולה מהירה וחמורה. סוג התוכן הזה אינו מורשה בפלטפורמה שלנו, ואנו מחזקים את המדיניות העולמית שלנו סביב פשיטת יד נצלנית".
עוד ב-
נציין כי לפי חברת המחקר Sensor Tower, ב-5 שנות פעילותה רשמה בייטדאנס רווח גולמי בסך 6.2 מיליארד דולר מתשלומים בטיקטוק.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה