דיגיטל וטק

האפליקציה החדשה שבני הנוער מאוהבים בה – ומזדעזעים ממנה

אפליקציה חדשה שנפוצה בין בני הנוער בישראל מאפשרת שליחת הודעות אנונימיות דרך הסטוריז של אינסטגרם. החברה שפיתחה אותה טוענת שהיא מיועדת לשאלות ומחמאות – אבל בפועל בני נוער מדווחים על קללות ואיומים

יאיר מור | 
בני נוער מסכות (צילום Freepik)
חלפו מספר שנים מאז הפעם האחרונה בה נתקלנו בטרנד הזה, אך הוא ככל הנראה רק נח, ולא מת: לפי דיווח באתר N12 של קשת היום (שני), בזמן האחרון נפוצה בישראל אפליקציה בשם NGL, שהושקה בעולם בנובמבר 2021. מדובר באפליקציה שמציגה את עצמה כדרך עבור בני נוער להביע דעות באופן אנונימי – אך כמובן שבפועל היא משמשת בעיקר להטחת עלבונות קשים ואף איומים.
NGL הם ראשי תיבות של Not Gonna Lie ("לא אשקר") – פתיח פופולארי להבעת דעות שליליות באנגלית. לפי אתר החברה, האפליקציה מיועדת לקבלת "הודעות, עצות, דעות, שאלות ומחמאות" באופן אנונימי. הסכנה המובנת מאליה של ההיפך מזה לא מוזכרת ולו ברמז. החברה אפילו טוענת שהיא מסוגלת למנוע כל אפשרות כזו.
"כדי להבטיח את בטיחות המשתמשים שלנו, אנו משתמשים במערכת בינה מלאכותית ברמה עולמית לניטור תכנים", טוענת החברה. "אנו מיישמים אלגוריתמים של למידת מכונה והתאמת אותיות ותבניות מבוססות כללים כדי לסנן החוצה שפה מזיקה ובריונות. האלגוריתם שלנו יכול גם לזהות את הכוונה הסמנטית של אימוג'י וסורק הרשת שלנו אוסף דוגמאות ספציפיות של שימוש באימוג'י בהקשרים שונים. משמעות הדבר היא שאנו נשארים עם היד על הדופק, אנו מבינים את השפה המדוברת ואנו יודעים איך לסנן הודעות מזיקות".
יכול להיות שבאנגלית הטענות הללו נכונות, אבל במקרה של השימוש באפליקציה בישראל נראה שאף אלגוריתם לא עובד כאן: לפי מספר בני נוער שחשפו את ההודעות שקיבלו בפני N12, ההודעות שקיבלו דרך האפליקציה כללו את השאלה האם את בתולה (לנערה בת 14!), "כל מיני תיאורים מיניים", איומים וקללות על נער בן 17, נאצות הקשורות למראה ולנטיות מיניות ועוד, מכל תחום של רוע שבני נוער מפגינים בו כישרון עילאי כשיש להם את הכלים לכך.
כאמור, לא מדובר בטרנד חדש: בעשור הקודם ראינו שלושה גלים דומים: זה התחיל עם "סיקרט" ב-2014, המשיך עם "בליינדספוט" הישראלית שהושקה בסוף 2015 על ידי דור רפאלי (אחיה הצעיר של בר) והגיע לבסוף ל"סראחה" הסעודית שיצאה ב-2017. ב-NGL השיטה מתבססת על פורמט הסטוריז האינטראקטיביים של אינסטגרם: המשתמש מוריד את האפליקציה, משתף בסטורי קישור לתיבת הודעות עם שאלה או הזמנה לסוג מסוים של הודעות, וכל גולש יכול ללחוץ על הקישור ולשלוח הודעה שלא תהיה מקושרת לפרופיל שלו באינסטגרם, אלא תגיע לנמען באופן אנונימי.
הבשורה הטובה היא שבניגוד לסיקרט ובליינדספוט, ובדומה לסראחה, כל אחד יכול לבחור האם לאפשר לאחרים לשלוח לו הודעות אנונימיות (שתי הראשונות אפשרו לכל אחד לשלוח הודעה לכל אחד אחר, גם אם לנמען עדיין אין חשבון). בנוסף, האפליקציה אינה שומרת חשבונות, כך שמחיקה שלה מהמכשיר סוגרת למעשה גם את החשבון ומונעת שליחת הודעות נוספות.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה