דיגיטל וטק
הקרב על OpenAI: כך הפכו אילון מאסק וסם אלטמן לאויבים מרים
מהקמת המיזם המשותף, העימות עם הדירקטוריון והקמת החברה המתחרה: כך התפתחה היריבות בין שני כוכבי הבינה המלאכותית

הקרב בין מנכ"ל טסלה ו-SpaceX אילון מאסק למנכ"ל OpenAI סם אלטמן, הוא אחד הסיפורים המרכזיים של עולם הבינה המלאכותית. השניים, שהחלו את הדרך בהקמת OpenAI הפכו ליריבים עסקיים ואישיים מרים.
ב-2015 הקימו סם אלטמן, אלון מאסק, גרג ברוקמן, איליה סוצקבר ואחרים את OpenAI כארגון ללא מטרות רווח, במטרה לפתח בינה מלאכותית לטובת האנושות. מאסק התחייב להשקיע במיזם מיליארד דולר, אך בפועל העביר סכום נמוך יותר. החזון היה ליצור טכנולוגיה מתקדמת ושקופה, שתהווה משקל נגד לענקיות כמו גוגל ו-DeepMind.
לאחר שנתיים של פעילות החברה התקשתה לעמוד בקצב ההתקדמות של המתחרים, בעיקר DeepMind של גוגל. מאסק איבד סבלנות והציע להפוך את החברה ליישות מסחרית בבעלותו כך שתוכל להתחרות בהצלחה בשוק. ההנהלה, בראשות אלטמן, דחתה את ההצעה מחשש לאובדן העצמאות ולשינוי החזון המקורי. העימות עם הדירקטוריון הוביל את מאסק לעזוב את OpenAI ב-2018 בטענה לניגוד עניינים עם פעילות הבינה המלאכותית של טסלה.

עזיבתו של מאסק לוותה גם בהפסקת המימון שהתחייב לו והותירה את OpenAI עם צורך דחוף לגייס מקורות מימון חדשים. כך, במהלך 2019, OpenAI הקימה את OpenAI LP, מבנה "רווח מוגבל" שאיפשר לה לגייס הון ממשקיעים פרטיים תוך שמירה על חלק מערכי הארגון המקוריים. מאסק מתח ביקורת חריפה על השינוי וטען שהמהלך סותר את החזון המקורי של OpenAI כגוף ללא מטרות רווח ופתוח לציבור.
OpenAI הפכה למובילה בתחום מודלי השפה הגדולים ב-2020 עם השקת GPT-3. ההצלחה עוררה בשוק עניין עצום, כולל שיתוף פעולה עם מיקרוסופט. בתגובה, מאסק מתח ביקורת על החברה וטען כי זו הפכה לכלי מסחרי הנשלט בפועל על ידי מיקרוסופט, במקום גוף עצמאי כפי שהובטח.
השקת GPT-4 ב-2023 ביססה את מעמדה של OpenAI כחלוצה בתחום הבינה המלאכותית. בתגובה, מאסק הקים את xAI, המתחרה, במטרה לפתח מודלים שיתחרו ישירות ב-OpenAI. הקמת חברת הבינה המלאכותית שלו סימנה את הקרע הסופי בין מאסק לאלטמן והפכה את היחסים בין השניים מיריבות אינטלקטואלית לקרב עסקי.
מאסק חתם במקביל על מכתב פתוח יחד עם מומחי טכנולוגיה נוספים, בו קראו להשהיית הפיתוח של בינה מלאכותית מתקדמת משיקולים אתיים ובטיחותיים. זה לא עצר את xAI מהמשך הפיתוח של מודל השפה המתחרה Grok.
באקט מפתיע, בנובמבר 2023 דירקטוריון OpenAI פיטר את סם אלטמן בטענה שאינו משתף את ההנהלה בהחלטות קריטיות. המהלך עורר סערה בתעשייה. מאסק הגיב בחיוב על ההדחה אך שמר על פרופיל נמוך בנושא. תקופת האבטלה של אלטמן לא נמשכה לאורך זמן: חמישה ימים כאוטיים מאוחר יותר, שכללו אולטימטום מצד עובדי OpenAI וכניסת מיקרוסופט לתמונה, אלטמן הוחזר לתפקידו כמנכ"ל.
ההדחה חיזקה את מעמדו של אלטמן ככוח שמאחורי OpenAI – וזיכתה אותו בביקורת חריפה מצד מאסק. בינואר 2024, מאסק שב וטען כי OpenAI אינה עצמאית וכי מיקרוסופט היא הכוח הדומיננטי שמניע את החברה מאחורי הקלעים. OpenAI הודיעה במקביל על Sora, מודל חדשני ליצירת וידאו מבוסס בינה מלאכותית, שהגדיל את הפער בינה לבין xAI של מאסק אף יותר.
עוד ב-
בתחילת 2025, הציע מאסק לרכוש את OpenAI תמורת 97.4 מיליארד דולר, בטענה שהחברה סטתה מהחזון המקורי שלה. אלטמן והדירקטוריון דחו את ההצעה ואף הציעו לרכוש ממאסק את טוויטר המדשדשת, מה שהוביל לעימות פומבי נוסף בין השניים. לאחר דחיית ההצעה נודע כי אלטמן מוביל את פרויקט Stargate, יוזמה בהיקף של 500 מיליארד דולר לפיתוח תשתיות בינה מלאכותית מתקדמות, בשיתוף סופטבנק ואורקל. מאסק, מצידו, תקף את המיזם בפומבי וטען כי אינו ממומן כראוי ועלול להיכשל.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(3):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
3.Grok 3 מתקדמת ולומד הרבה יותר מהרמאסק ינצח 02/2025/23הגב לתגובה זו0 0בחדש של מאסק grok 3 יש לו יותר גיריו להמשך שיחה מה שלטווח ארוך ישפר אותו. תוך שנה כנראה שgrok ישלוט בשוק כי הוא יהיה מוצר הרבה יותר טובסגור
-
2.פוץ מגלומןפוץ 02/2025/22הגב לתגובה זו0 0שאלטמן יראה לג'ינג'י המגלומו מאיפה משתין הדגסגור
-
1.BBAI זה המניה הבאהחלקף 02/2025/22הגב לתגובה זו0 0ככה רואים והערכה אישית.סגור