כסף וצרכנות

מאות חברות החרימו את רוסיה, מדוע מותגים אחרים התקפלו?

שורה של מותגים אמריקאים ואנגלים כמו בורגר קינג, מרקס אנד ספנסר וסאבווי לא הצטרפו לחרם הכלכלי על מדינתו של פוטין, הסכמי זיכיון מורכבים פירושם שהם אינם מסוגלים להשעות את הפעילות בשוק גם כשהם מסירים את התמיכה הארגונית
מערכת ice | 
חברות מחרימות את רוסיה (צילום פלאש 90/ הדס פרוש)
נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי בנאומו לקונגרס האמריקאי, חזר על הקריאות לכל המותגים העולמיים לצאת מרוסיה, כאשר לדבריו מדובר בשוק "מוצף בדם אוקראיני" - כחלק מהמאמצים המתמשכים להפעיל לחץ כלכלי על מדינתו של ולדימיר פוטין.
יותר מ-400 חברות כבר הודיעו על נסיגתן מרוסיה מאז תחילת הפלישה שלה לאוקראינה ב-24 בפברואר, לפי רשימה שערך בית הספר לניהול ייל. עם זאת, עבור מותגים מסוימים, קל יותר לומר מאשר לעשות הפסקה נקייה. ענקיות המזון המהיר בורגר קינג וסאבוויי, הקמעונאית הבריטית מרקס אנד ספנסר ורשתות המלונות Accor ומריוט הן בין מספר חברות המוגבלות לפרישה על רקע הסכמי זיכיון מסובכים.

"בניגוד לפעילות בבעלות חברה, חברת זיכיון היוצאת לשוק בינלאומי עושה התחייבות חוזית מחייבת לטווח ארוך לצד נגד מתוחכם, בדרך כלל זכיין או בעל רישיון", דין פורנריס, שותף בזיכיון והפצה של וויגין ודנה. להתאמן, אמר ל-CNBC. על פי חוזים כאלה, חברה - המכונה זכיין - מבצעת מיקור חוץ של המותג שלה לצד שכנגד - המכונה זכיין - אשר לאחר מכן מחזיקה ומפעילה את המותג במיקום ספציפי. חברות המעוניינות להרחיב את טביעת האצבע שלהן בשוק מסוים יכולות למצוא הסכמים כאלה הגיוניים מנקודת מבט תפעולית או פיננסית. אבל, בתור חוזים מחייבים מבחינה משפטית, לאחר שנחתמו, הם יכולים להשאיר מעט מרחב תמרון.
זה סיבך את המאמצים של כמה מותגים מערביים לסגת מרוסיה - אפילו כאשר עמיתים רבים הפסיקו את הפעילות או יצאו מהשוק לחלוטין בגלל דחייתם את הפלישה של מוסקבה ואתגרים לוגיסטיים שנוצרו כתוצאה מכך. "מותגים עם פעילות בבעלות החברה בלבד נמצאים במצב טוב יותר לסגור מיקומים במהירות מכיוון שהם לא צריכים להתמודד עם השכבה של מערכת היחסים עם הזיכיון", אמרה ארסה ג'קסון, חברה בצוות הזיכיון והרישוי של קלארק היל.
בורגר קינג, שבבעלות Restaurant Brands International, הודיעה בשבוע שעבר כי הפסיקה את התמיכה התאגידית ב-800 פלוס המסעדות שלה בזכיינות ברוסיה וכי היא תסרב לאשר כל הרחבה. עם זאת, האאוטלטים נשארים בפעילות תחת זכיין ראשי מקומי. לסאבווי, באופן דומה, אין סניפים תאגידיים ברוסיה, אך כ-450 מסעדות זכיינות בבעלות עצמאית ממשיכות לפעול במדינה. זאת, כאשר מתחרים כמו מקדונלד'ס, המחזיקה ברוב המסעדות שלה ברוסיה, אמרו כי תסגור זמנית 850 מהמסעדות שלה במדינה, בהפסד מוערך של 50 מיליון דולר לחודש.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה