כסף וצרכנות

מדוע ההשקעות בחברות חלבון אלטרנטיבי צמחו פי 8 בשנתיים האחרונות?

דוח חדש של GFI מגלה כי בין השנים 2018 ל-2020 סך ההשקעות בחברות המפתחות חלבונים אלטרנטיביים בישראל גדל פי 8: מ-14 מיליון דולר בשנת 2018 ל-114 מיליון דולר בשנת 2020, וזאת למרות משבר הקורונה
כפיר אדר | 
תחליף המבורגר (צילום גלעד אילוז)
בשנת 2020 הגיעו ההשקעות הגלובליות בחברות בתחום החלבונים האלטרנטיביים ל-3.1 מיליארד דולר - פי 3 לעומת 2019. על פי התחזיות של קבוצת Barclays, עד שנת 2030 צפוי שווי השוק העולמי של תחליפי הבשר בלבד לעמוד על 140 מיליארד דולר ולחלוש על 10% מכלל שוק הבשר. על פי הדו"ח של ארגון GFI Israel, הפועל להאצת המחקר והחדשנות בתחום החלבונים האלטרנטיביים, ישראל הינה חלק מתנועה גלובלית זו, ושנת 2020 בלטה כשנת שיא עם גיוסי הון בסך של 114 מיליון דולר.
בתחום חלבון מן הצומח - חברות סטארט-אפ ישראליות בתחום זה, שרבות ממנו כבר נמצאות בשלב המסחרי,  היו הנהנות העיקריות מתקופה זו בה גייסו בשנת 2020 כ-77 מיליון דולר. הגיוס הגדול בתחום נעשה על ידי חברת ELSE Nutrition, המייצרת פורמולה ומזון לתינוקות על בסיס חלבון צמחי וגייסה מהבורסה הקנדית כ- 30 מיליון דולר. 
בתחום הפרמנטציה - גם החברות בתחום זה זכו לקפיצה אדירה בשנת 2020 בה גוייסו כ-21 מיליון דולר. הגיוס הגדול ביותר שייך לחברת רימילק שגייסה 11.8 מיליון דולר. רימילק מייצרת חלבוני חלב, ללא שימוש בפרות, לצורת הפקת גבינות ומוצרי חלב. 
בתחום הבשר המתורבת - החברות הישראליות בתחום גייסו ב-2020 16 מיליון דולר. בתחום זה הצפי הוא לזינוק בהשקעות כבר בשנים הקרובות, עם מעבר של החברות המובילות משלב הפיתוח לשלב הגדילה והייצור. דוגמא לכך ניתן לראות כבר בתחילת 2021 עם גיוס גדול של 26 מיליון דולר של חברת פיוצ'ר מיט וכניסה לנאסדק של חברת מיט-טק שגייסה במהלך זה כ-22 מיליון דולר. 
עוד עולה מהדו"ח כי תמהיל ההשקעות והמשקיעים אשר השתנה משנת 2018 מעיד על היפוך מגמות בכל הנוגע להשקעות בתחום. בעוד שב-2018 כ 69% מההשקעות הגיעו מקרנות הון סיכון, ב-2020 השקעות מקרנות הון סיכון עמדו על 38% כאשר 47% מההשקעות הגיעו מהבורסה. בנוסף, ב-2018, 38% מההשקעות בתחום נעשו ע"י קרנות הון סיכון ומשקיעים זרים ואילו ב2020 נתון זה עלה ל59% ו41% מההשקעות אשר בוצעו על ידי משקיעים ישראליים. 
בהשוואה לתעשיות אחרות ובניתוח השקעות ב-3 שנים האחרונות, ניתן לראות כי תחום החלבון האלטרנטיבי בצמיחה אדירה עם ממוצע גידול השקעות שנתי של 187%, ובהפרש עצום על שאר תעשיות הייטק המובילות בישראל. לשם השוואה במקום השני ניצבת תעשיית הסייבר, קטר הצמיחה של ההייטק הישראלי עם ממוצע גידול השקעות ב-3 שנים האחרונות של 49%. לעומת זאת, סכום ההשקעות הכולל עדיין קטן מאוד בהשוואה לתעשיות אחרות שבצמיחה. לדוגמא ע"פ נתונים של Startup Nation Central, הסתכמו גיוסי ההון בישראל בתעשיית ה-Digital Health ב-764 מיליון דולר לעומת 114 מיליון דולר בתחום החלבון האלטרנטיבי. 
בתחום הקמעונאות נראתה צמיחה דו ספרתית בכל קטגוריה בתחום. מכירות מוצרים מן הצומח צמחו ב-2020 בישראל פי 13 מאלו של מוצרים מן החי. העלייה המשמעותית ביותר נרשמה בטופו (68%), המבורגרים וטחונים למיניהם (58%), וחלב שאינו סויה (55%). חלב מהצומח מהווה כיום 13% מסך שוק החלב בישראל.  
ישראל חלוצה בחדשנות בתחום החלבון האלטרנטיבי כבר משנת 2015, בה הוקמו מספר חברות בשר מתורבת בארץ. מאז, החל התחום לצבור תאוצה מסחררת בארץ וממשיך לצמוח ולשגשג יחד עם פעילות יזמות נמרצת אשר מתבססת על יסודות מדעיים וטכנולוגיים מוצקים. ע"פ מיפוי של GFI, בישראל 28 מעבדות במוסדות המחקר האקדמיים המובילים שמתעסקים ישירות במחקר בתחום החלבון האלטרנטיבי ועוד כ-300 מעבדות בעלות פוטנציאל מחקרי הקשור לענף שעשויות לתרום לו.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה