כסף וצרכנות

מענק חדש של 9,630 שקל בדרך: מי הזכאים לקבל?

תגמול מינימלי של 321 שקל ליום, חישוב תגמול מיטיב למשרתים עצמאיים ותיקון 'ניפוח' שכר מלאכותי למשרתים העובדים במקביל לשירות, ועדת העבודה והרווחה החלה לדון בהצעת חוק ממשלתית להתאמת תגמולי המילואים ללחימה הממושכת
מערכת ice | 
כסף (צילום shutterstock)
ועדת העבודה והרווחה בראשות ח"כ ישראל אייכלר החלה לדון בהצעת חוק ממשלתית בנושא תגמולי מילואים בנסיבות חירום, המתקנת מספר רכיבים באופן תגמול המשרתים. להצעה הממשלתית מוזגו שתי הצעות חוק פרטיות של חברי הכנסת יצחק קרויזר, ינון אזולאי, שלום דנינו וח"כים נוספים המתקנות את חישוב תגמול המילואים לעובד עצמאי בכדי שגובה התגמול לא יפגע משינויים בהיקף עבודתם במהלך מלחמת חרבות ברזל.
נציג משרד האוצר בדיון אריאל הבר הסביר את התיקונים המוצעים בהצעת החוק הממשלתית: "הצעות החוק באה לתקן שלושה עיוותים מרכזיים שהבחנו בהם לאור הימשכות הלחימה באופן חסר תקדים שהחוק לא התייחס אליו.

הראשון עוסק בתגמול המזערי. הביטוח הלאומי מעביר חלף שכר למשרתים. עד המלחמה עמד התגמול המינימלי על כ-215 שקל ליום וסמוך לתחילת המלחמה העלינו את זה ל-310 שקל ליום, שמגיעים לכ-9,300 שקל בחודש. כעת אנחנו מציעים להמשיך את זה גם ל-2025 בהצמדה למדד המחירים לצרכן, מה שיביא את התגמול המינימלי ל-321 שקל ליום, ששווים 9,630 שקל בחודש
הנושא השני הוא חובות של עצמאים שנוצרו ממגוון סיבות. העצמאים מקבלים תגמולים בשנה מסוימת על פי מקדמות ובמקרים רבים בגלל השירות ההכנסה בפועל נמוכה יותר  ולכן נוצרו חובות. התיקון נועד למנוע את זה וקובע שבשנת 2023 התשלומים יהיו לפי השומה בפועל או לפי המקדמה- הגבוה מביניהם. גם לגבי 2024 יקבע התגמול לפי החישוב המיטיב מבין 2- כדי לא לפגוע במשרת המילואים. 
התיקון השלישי נועד למנוע עיוות נוסף שנוצר עקב התארכות המלחמה והיווצרות של תופעה רחבה של עבודה במקביל לשירות המילואים. כיום אדם שמשרת ועובד במקביל ב-100% משרה מקבל תשלום מהמעסיק וגם שיפוי שכר מלא מהביטוח הלאומי. כאשר מדובר במצב מתמשך נוצרת תוספת מלאכותית לשיפוי מהביטוח הלאומי מאחר והשכר הקובע לחישוב התגמולים הופך להיות השכר הכפול. בכל חודש זה עולה שוב ומגיע לפעמים לעשרות אחוזים. הצעות החוק מבקשת לקחת את הרכיב הנוסף ולהגביל אותו ל-20% מגובה השכר. כלומר- אין פגיעה ביכולת של העובד לעבוד במקביל לשירות או בתגמול הכפול שהוא מקבל, אלא רק תיקון של העיוות, כשאנחנו עדיין מאפשרים תוספת של עד 20% מגובר השכר, שתביא את התגמול הכולל למשרת שגם עובד לעד 220% משכרו בחודש.
רע"ן תקציבי אכ"א ושכר בצה"ל זאב ריינמן: "כל הצעת החוק מתואמת איתנו כולל הסעיף השלישי שעבר תהליכים ושלבים רבים. הנוסח סוכם רק לאחר שוידאנו שאין שום פגיעה במשרתי המילואים והם יקבלו את כל מה שמגיע להם ואף מעבר לכך. משרתים יוכלו גם לקבל מעל 20% יותר משכרם אם יראו שעלית השכר היא ריאלית ולא מלאכותית". 
סמנכ"ל גמלאות בביטוח הלאומי אוריאל כזום אמר: "המשולש סביב כל משרת הוא המשרת עצמו, המשפחה והמעסיק. זה איזון שצריך לשמור עליו ומי שמצליח לעבוד תוך כדי זה חשוב מאוד. לכן חשוב להגדיש שבהצעה אין שום הגבלה או בעיה לקבל תגמול מכאן וכאן". 

על פי נתונים שהציג כזום בדיון, כ- 78,000 משרתי מילואים שירתו הן באוקטובר- דצמבר 2023 והן באוקטובר- דצמבר 2024. מתוך אלה- שכרם של כ-28,000 עלה במלעלה מ- 20% במהלך השנה. מנגד נמסר שהתיקון יטיב עם כ- 10,000 משרתים ששכרם נפגע בתקופה זו. 
אופיר כהן מהעמותה למען משרתי המילואים אמר: "אנחנו מברכים על הצעדים שננקטו לטובת המשרתים ומקבלים את התיקון שמוריד את מנגנון ניפוח השכר, כי הוא אכן שגוי וזה לא פוגע באף אחד. כל אחד ימשיך לקבל את מה שמגיע לו". לצד זאת, ביקש כהן לוודא כי לא תהיה פגיעה באפשרות ל'גרירת שכר' של חלק מהמשרתים במסגרת התיקון המוצע.
נציגי ההסתדרות התנגדו לתיקון השלישי בטענה שהוא פוגע במשרתים. עו"ד מיכל אטינגר אמרה: "משרת מילואים שרוצה לשמור על מקום העבודה שלו צריך לתמרץ אותו ולא לפגוע בו". מנגד, הדגיש שוב נציג משרד האוצר כי אין בתיקון פגיעה בתגמול מלא למשרתים הן עבור השירות והן עבור העבודה.  הוועדה תמשיך את הדיון בהצעת החוק מחר.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה