קריירה ולימודים

מהפכה בקרנות הפנסיה בישראל: זה מה שיקרה לכסף שלכם

ועדת הכספים האריכה בשנה את הוראת השעה הקובעת את חלוקת הבטחת התשואות בקרנות הפנסיה
מערכת ice | 
פנסיה (צילום freepik)
ועדת הכספים קיימה הבוקר (ראשון) דיון בהצעת תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים. בהמשך לחוק ההתייעלות הכלכלית 2021-2022 שקבע כי מנגנון "איגרות החוב המיועדות" לקרנות הפנסיה החדשות ולקרנות הפנסיה הוותיקות יוחלף במנגנון חדש של "הבטחה להשלמת תשואה", מוצע בתקנות הנ"ל לבצע התאמה של הוראות התקנות, ולקבוע כי ההקצאה של 30% הבטחת תשואה תחול רק לגבי עמיתים בני 50 ומעלה החוסכים במסלול תלוי גיל המותאם לגילם והמסלול הכללי. 
כך  הקצאת התשואות תחולק באופן הבא: 60% למקבלי קצבאות, 30% למסלולים לעמיתים בני 50 ומעלה שהם אחד מאלה: מסלול תלוי גיל ומסלול כללי ו-10% למסלולים לעמיתים בני 50 ומטה שהם אחד מאלה: מסלול תלוי גיל, מסלול כללי או מסלול מתמחה.

בנוסף להשלמת המהלך, קובעות התקנות כי לא יתאפשר לחוסך לבחור במסלול תלוי גיל שאינו מותאם לגילו, וכי כספו של חוסך שנכון להיום משקיע במסלול תלוי גיל שאינו מותאם לגילו יועבר למסלול המותאם לגילו.
במסגרת התקנות נקבעה הוראת שעה לפיה הקצאת האג"ח המיועדות לקבוצת העמיתים בני 50 ומטה ולקבוצת העמיתים בני 50 ומעלה תהיה זהה עד לסוף 2024 ולאחר מכן יכנס לתוקף ההסדר האמור, עם זאת במסגרת התקנות שהוגשו לוועדה ואושרו היום כאמור, נקבע כי תחול דחייה בשנה "לצורך היערכות השוק לתיקון המוצע", וכי הוראת השעה הנוכחית תוארך עד לסוף 2025.
במסגרת הדיון הועלו טענות שונות לעניין השינוי המוצע ועלתה הסכמה כי יש לדחות את כניסתן לתוקף עד לקיום דיון מקיף לעניינן. בין השאר נטען כי ישנם מסלולים שלא יזכו כלל לרשת ביטחון לפי לשון התקנות הללו, כי מבוצע שינוי עמוק דרך תקנות ולא דרך חקיקה ראשית כאשר חלק מהנדבכים הנדרשים לא קודמו בשל כך, כי בבסיס התקנות עמדו הנחה שמספר הפנסיונרים יגדל משמעותית וכי זה לא קרה בפועל. כן נטען כי החברות המנהלות גררו רגליים במשך 8 שנים ולא קידמו את הצעדים הדרושים ליישום הצעד וכי מטרת הדחייה היא רק לסייע להן, וכי התיקון המוצע יביא אף לפגיעה בתחרות. כן נטען כי יש צורך בשינוי משמעותי יותר מהמוצע. נציגת ההסתדרות ציינה כי הן אינן נותנות מענה מספק, באיגוד בתי ההשקעות טענו אף כי לא ידעו להפעיל את המודל המוצע. 
ח"כ יצחק פינדרוס שניהל את הדיון ציין: "נרצה לקיים את הדיונים כמה שיותר מוקדם ולא לחכות לסוף השנה הבאה, אנחנו רוצים להגיע למודל אופטימלי דרך שיח, אין הרבה נושאים שנוגעים כמעט לכל אזרח במדינת ישראל כמו הנושא הזה. לכן נבקש לדון במכלול הנושא ולא רק בתיקון, ולהבין את מלוא התמונה וההשלכות והתיקונים הדרושים". 
מיכל היימן, מנהלת מחלקת הפנסיה, רשות שוק ההון: "התקנות הן תולדה של דוח ועדת באב"ד, ההקצאה תישאר 30% בסך הכל, אבל תחול לפי גיל. התקופה של הוראת השעה עומדת להסתיים, במהלך השנה הזו הגופים נערכים לאירוע הזה, צריך להכפיל את כל המסלולים של החוסכים היום, כצורך תפעולי. זה לגבי החוסכים. אנחנו עשור אחרי הדו"ח, קרו הרבה אירועים במהלכו, יש הרבה יותר מסלולים גם, בראייה שלנו הדבר עלול לבלבל מאוד את העמיתים, אנחנו רוצים כמה שיותר לפשט, לכן הצענו את התקנות האלה כפתרון שמצד אחד מאפשר את היישום, מצד שני מתאים עצמו למצב השוק".
עוד ציינה היימן: "קיבלנו הערות ואנחנו בשיח מול הגורמים, ואנחנו זקוקים לעוד שהות של זמן לפני שהתקנות נכנסות לתוקף, ואנחנו רוצים להאריך את הוראת השעה הקיימת כעת. היו גורמים שביקשו שנתיים, לעמדתנו השנה שקיימת בתקנות מספיקה".
בהמשך אישרה הוועדה את הצעת טיוטת צו היטלי סחר ואמצעי הגנה, המאריכה ב-5 שנים את צו היטלי הסחר עם ארה"ב. בדברי ההסבר להצעה, מצוין כי צו היטלי סחר (היטל יבוא הנובע מהסכם העדפה) משקף את הסכם הסחר עם ארה"ב. מכוח ההסכם כבר פטורים ממכס כל מוצרי התעשייה ושורה ארוכה של מוצרי מזון וחקלאות טריים. לגבי שאר מוצרי המזון והחקלאות, ההסכם קובע את גובה המכסות ליבוא הפטורות ממכס או הנחות משיעורי המכס הכללי. 
ישראל מנהלת דיונים עם ארה"ב על הסכם חדש שמטרתו להביא ליותר ליברליזציה בתחום אך כיוון שהדיונים טרם הושלמו, נדרשת הארכת הצו בהוראת שעה למשך חמש שנים נוספות.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה