קריירה ולימודים
הטבות למיליוני ישראלים בדרך: זה מה שיקבלו העובדים הללו
לראשונה קובעת נציבות שירות המדינה: עובדים בשירות המדינה שהם בני משפחה מטפלים יזכו להכרה, לתמיכה ולזכויות מורחבות
אחד מ-4 עובדים מטפל בבן משפחה שנפצע במלחמה, חולה במחלה קשה או כרונית, או חווה ירידה תפקודית שמקורה בזקנה; המהלך החל ב-2017 כפיילוט שמטרתו להפוך מקומות עבודה בשירות המדינה לידידותיים לבני משפחה מטפלים ; הוכשרו 160 נאמנים לטיפול בבני משפחה מטפלים, וממונים ליישום ולאכיפת המדיניות, ביותר מ-100 משרדי ממשלה, בתי חולים ומרכזים רפואיים.
מתוך הכרה בקשיים איתם מתמודדים בני משפחה מטפלים מפרסמת נציבות שירות המדינה, לראשונה, מדיניות כללית אחידה ומורחבת, המתייחסת למעמדם ולזכויותיהם של בני משפחה מטפלים, העובדים בשירות המדינה. זאת, במטרה להפוך את שירות המדינה למעסיק ידידותי לבני משפחה מטפלים. אחד מכל ארבעה עובדים הוא בן משפחה המטפל בבן משפחה שנפצע במלחמה, או עם מוגבלות, חולה במחלה קשה או כרונית, או חווה ירידה תפקודית שמקורה בזקנה. בני משפחה מטפלים מספקים, בממוצע, 21 שעות תמיכה בשבוע, למשך כ-4.5 שנים. המהלך להפיכת שירות המדינה לידידותי לבני משפחה מטפלים החל ב-2017 כפיילוט בשיתוף פעולה בין נציבות שירות המדינה לארגון לבני משפחה מטפלים Caregivers Israel וג'וינט – אשל.
לטובת המהלך הוכשרו 160 נאמנים לטיפול בבני משפחה מטפלים, וממונים ליישום ולאכיפת המדיניות, ביותר מ-100 משרדי ממשלה, בתי חולים ומרכזים רפואיים. בשנת 2019 פרסמה נציבות שירות המדינה, הנחיית נציב 06.2, המעדכנת את המדיניות החדשה המורחבת בכל הנוגע לעובדים שהם בני משפחה מטפלים. מדיניות זו נבחנה כפיילוט עד סוף שנת 2021. עם סיום הפיילוט ודו"ח הבקרה שנכתב על יעילות ותרומת הנוהל לעובדי שירות המדינה, נציבות שירות המדינה בחרה לקבוע מדיניות כללית אחידה מורחבת, המתייחסת לבני המשפחה המטפלים בשירות המדינה. מדיניות זו תופעל בהתאם לנוהל זה ולתיקון סעיף 33.25 לתקשי"ר. המדיניות החדשה פורסמה עם פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" בתאריך 14.11.2023, ועודכנה לאור הצרכים והמשובים שעלו מן השטח.
על פי הלמ"ס בשנת 2020 היה מספרם של בני המשפחה המטפלים, כ-1.25 מיליון ישראלים מגיל 20 ומעלה. המלחמה הביאה לעלייה במספרם של בני המשפחה המטפלים בקרוביהם הפצועים וההערכה היא שהמספר גדול יותר ועומד על כ-1.5 מיליון אם מביאים בחשבון את המטפלים שגילם צעיר מ-20 שנים, ואת הגידול שחל בהזדקנות האוכלוסייה ובהיקף המוגבלות והתלות של קשישים בישראל.
המדיניות החדשה של נציבות שירות המדינה (מהדורה 5), קובעת ומסדירה את אפשרויות הסיוע לעובדים הללו כך שיתאימו לכל עובדי שירות המדינה. בכל משרד הוקמה ועדה לסיוע לעובדים שהם בני משפחה מטפלים. עובדים שהם בני משפחה מטפלים זכאים לשעות היעדרות ללא ניכוי שכר, הפעלת שעון עבודה גמיש, עבודה מרחוק או השלמת שעות עבודה מרחוק. אפשרות לעבודה במשרה חלקית למשך חצי שנה. אפשרות יציאה לחל"ת ולקבוצות תמיכה ועוד. כמו כן יתאפשרו ניצול ימי מחלה נוספים ותרומת ימי מחלה, כך שעובדים יכולים לתרום זה לזה ימי מחלה. בסך הכל נקבעו 12 תבחינים מוסדרים שעל פיהם יש לבחון ולשקול בקשה לסיוע, כאשר ארגז הכלים לסיוע לעובדים שהינם בני משפחה מטפלים הורחב ומכיל 13 סייעים שונים ברמות סיוע שונות.
המדיניות החדשה גם מרחיבה את המושג בן משפחה, מבן משפחה מדרגה ראשונה, לבן משפחה מדרגות שונות. המדיניות רלוונטית לעובדים במשרדי הממשלה, ביחידות הסמך הממשלתיות, מוסדות מערכת הבריאות הממשלתיים, בתי החולים הממשלתיים, מוסדות מערכת הביטחון והחוץ הממשלתיים.
נציב שירות המדינה, פרופ' דניאל הרשקוביץ: "הפיכת מקומות העבודה לידידותיים לבני משפחה מטפלים הוא אינטרס חברתי כלכלי. לתפקיד בן משפחה מטפל השלכות מרחיקות לכת על הבריאות הגופנית והנפשית, על המצב התעסוקתי והכלכלי ועל החוסן החברתי. תפקידנו לגלות אמפטיה, גמישות, סובלנות והבנה ולהקל על העובדים שהם בני משפחה מטפלים, בשעתם המורכבת. נפעל להעלאת מודעות לנושא בשירות המדינה, כך שהעובדים יזהו עצמם ויממשו זכויותיהם. נערוך בקרה מדידה והערכת ביצועים לבחינת יישום הנוהל".
רחל לדאני. צילום: יח"צ
עוד ב-
רחל לדאני, מנכ"לית הארגון לבני משפחה מטפלים Caregivers ישראל: "מחקרים רבים מעידים שכשארגון מצהיר על תמיכתו בעובדים שהם בני משפחה מטפלים, מזהה אותם, מושיט להם יד מסייעת ומפעיל כלים שיקלו עליהם בעבודה ובחיים כל הצדדים מרוויחים. רצינו שהמגזר הציבורי, שהוא המעסיק הגדול ביותר במשק ישמש דוגמה ומודל למגזר הפרטי. מנושא שלא היה מדובר כלל ב-2017 הפך הפיילוט לתקנות מחייבות המאוגדות. ב-2024 נוציא לפועל גם תכניות פורצות דרך למגזר הפרטי ונבשר עליהן בבוא העת".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה