כסף וצרכנות

הנתונים המפתיעים: כ-73% קונים משתמשים בבינה מלאכותית

סקר חדש של חברת Riskified בדק על שינוי הצריכה של הצרכנים וגילה שכ-73% מהצרכנים משתמשים ב-AI וזה לא הכל. כל הפרטים
ענת סימן טוב | 
דור ה-Z וברקע שופינג AI (צילום אילוסטרציה, AI)
חברת Riskified, שפיתחה פתרונות טכנולוגיים שמזהים עסקאות חשודות ומסייעים לעסקים להפחית הפסדים תוך שיפור חוויית הקנייה, מפרסמת היום סקר עולמי חדש החושף שינוי דרמטי בהתנהגות הצרכנים  לצד סיכונים חדשים עבור הסוחרים.
בהתבסס על סקר עולמי בקרב יותר מ־5,000 צרכנים, הממצאים מצביעים על רגע מכריע בעולם המסחר המקוון: כמעט שלושה מתוך ארבעה קונים (73%) כבר משתמשים בבינה מלאכותית כחלק מתהליך הקנייה שלהם. הקונים עושים שימוש בעוזרים חכמים דוגמת ChatGPT לצורך קבלת רעיונות למוצרים (45%), סיכום ביקורות (37%) והשוואת מחירים (32%).
לפי הסקר, שנערך בקרב יותר מ־5,000 צרכנים ברחבי העולם, לא פחות מ־73% מהם כבר עושים שימוש כלשהו בבינה מלאכותית כחלק מתהליך הקנייה. רובם פונים לעוזרי AI חכמים כמו ChatGPT כדי לקבל רעיונות למוצרים, לקרוא סיכומי ביקורות ולהשוות מחירים. רק 13% אומנם מדווחים כי ביצעו רכישה בעקבות המלצה של עוזר בינה מלאכותית, אך 70% מהם אומרים שהם חשים נוחות עם האפשרות שעוזר כזה יבצע עבורם קנייה ממשית. יותר ממחצית מהמשתתפים, 58%, צפויים להשתמש בכלים מבוססי בינה מלאכותית כדי לקנות מתנות בתקופת החגים הקרובה, מה שהופך אותה לעונת הקניות הראשונה שמונעת במידה רבה על ידי AI.
אבל בתוך כל הנוחות והחדשנות הזו, מתחילים לצוף סימני שאלה. מבחינת הסוחרים, זו טריטוריה חדשה ולא בהכרח בטוחה. ג’ף אוטו, סמנכ"ל השיווק של Riskified, מסביר שסוכני קנייה חכמים אולי מקלים על הקונה, אבל גם מערערים את קווי האחריות במקרה של טעות או הונאה. האם הסוחר אחראי לעסקה שבוצעה באמצעות עוזר AI, גם אם הלקוח כלל לא ביקר באתר שלו? ומה קורה אם העוזר ביצע רכישה בשוגג, או נפרץ על ידי האקרים? במקרים כאלה, הגבולות לא ברורים, אין מספיק שקיפות, וקשה לדעת מי נושא באחריות.
לצד הסיכונים האלה,, עברייני רשת החלו לזהות הזדמנויות חדשות שנוצרו עם הקנייה החכמה. והם משתמשים בעצמם בכלים מבוססי AI כדי לפרוץ חשבונות, לעקוף תהליכי אימות, לחדור לשירותי לקוחות ולפגוע באבטחת התשלומים. עבור הקונה זו עשויה להיראות כחוויית קנייה חלקה ונוחה, אך מאחורי הקלעים, הסוחרים עלולים למצוא את עצמם מתמודדים עם החזרים כספיים, תלונות ובעיקר  נזק כספי לא קטן.
הסקר גם בדק מה באמת מדאיג את הצרכנים. עיקר החששות נוגעים לאבטחת התשלום, לפרטיות המידע האישי, לטעויות בתהליך הרכישה ולאובדן שליטה. ובכל זאת, האמון בבינה מלאכותית גבוה למדי , כמעט כמו באנשים אמיתיים. 36% מהמשתתפים אמרו שהם סומכים על עוזרי AI שישפיעו על החלטות הקנייה שלהם, לעומת 38% בלבד שסומכים על אנשי מכירות בחנויות פיזיות. רק רבע מהנשאלים ציינו שהם מעדיפים לקנות אונליין לגמרי לבד, בלי עזרה של בינה מלאכותית.
במקביל למגמות האלה, הושק לאחרונה תקן חדש בשם Agentic Commerce Protocol  ACP שמאפשר לבצע רכישות ישירות דרך ממשקי בינה מלאכותית. זהו תקן פתוח, שמטרתו לאפשר חוויית קנייה נוחה יותר, אך גם כאן עולות שאלות של בטיחות, אחריות ושליטה. ב-Riskified מזהירים כי אם עולם הקנייה החכמה לא ילווה במנגנוני שקיפות, שיתוף פעולה ומדיניות ברור, הסוחרים עלולים למצוא את עצמם חשופים לא רק לטכנולוגיה חדשה, אלא גם לסיכונים לא מוכרים שיגיעו יחד איתה.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה