חדשנות וטכנולוגיה בחזית המלחמה בסרטן - מובילים דרך חדשה

חדשנות וטכנולוגיה בחזית המלחמה בסרטן

"אני מקווה ומאמינה שבעתיד הקרוב נראה שיפור משמעותי בהארכת תוחלת החיים של המטופלות שלנו"

סרטן צוואר הרחם, הרחם והשחלות הן מחלות הפוגעות במערכת הרבייה הנשית. פרופ' תמר ספרא, מנהלת המרכז לסרטן האישה באיכילוב, על החידושים האחרונים בטיפול בהן

אסנת עופר | 
פרופ' תמר ספרא, מנהלת המרכז לסרטן האישה באיכילוב (צילום באדיבות דוברות איכילוב)

מחלות סרטן הפוגעות במערכת הרבייה והמין הנשית נחשבות למחלות שהטיפול בהן מורכב. בשנים האחרונות הצטרפו למאגר הטיפולים במחלות אלה תרופות מתקדמות ובדיקות גנומיות. טיפולים אלה מעוררים תקווה למניעת חזרת המחלה, להארכת תוחלת החיים ולשיפור באיכות החיים של נשים החולות בהן.  

סרטן הרחם (סרטן רירית הרחם), מוגדר כשכיח ביותר מבין המחלות הממאירות של מערכת המין הנשית, כ-800 נשים חדשות מאובחנות מדי שנה בישראל כחולות בסרטן הרחם. סרטן השחלות מוגדר כסוג הסרטן השני בשכיחותו וכגורם התמותה העיקרי מבין גידולי מערכת המין הנשית. מדי שנה מאובחנות בישראל כ-300 נשים עם סרטן השחלות. סרטן צוואר הרחם הוא הסרטן הרביעי בשכיחותו בקרב נשים. זוהי מחלה שאופיינית יותר לנשים צעירות, בפרט מתחת לגיל 50. מדי שנה מתגלים בישראל כ-200 מקרים חדשים של סרטן צוואר הרחם.
"בשנים האחרונות התפתחו אפשרויות חדשות לטיפול ייחודי בחולות בסוגי סרטן של מערכת המין הנשית. אפשרויות אלה מתבססות על תובנות גנטיות שהובילו  לפיתוחן של בדיקות גנטיות חדשניות ולתרופות ממוקדות שנותנות מענה מותאם אישית לממצאי הבדיקות. אלה תרופות יעילות שלחלקן  תופעות לוואי קלות יחסית לאלו של הטיפול הכימותרפי הוותיק" מסבירה פרופ' תמר ספרא, מומחית לאונקולוגיה, ומנהלת המרכז לסרטן האישה, המערך האונקולוגי, במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב). 
הבדיקות הגנומיות  והטיפולים הביולוגיים והאימונותרפיים החדשניים
בעשורים האחרונים אנו עדים להתקדמות ולפריצות דרך עצומות בחקר הגנטיקה והביולוגיה המולקולרית, המקרבת אותנו לרפואה מותאמת אישית, כלומר, לרפואה שבה הטיפול מותאם לא רק לסוג הגידול, לאבר המקור של הגידול (שד, מעי וכדומה) ולסוג הרקמה שבה התהווה (היסטולוגיה), אלא גם למאפיינים הגנטיים הייחודיים של המטופלת.  
בדיקות מולקולריות, הנקראות גם בדיקות גנומיות, נחשבות להתקדמות משמעותית בטיפול במחלות סרטן קשות לריפוי. מדובר בבדיקות שמאתרות שינויים ומוטציות בחומר התורשתי של התא,  המניעים תהליכים סרטניים.
תוצאות הבדיקות הגנומיות מאפשרות לרופאים ולרופאות לבחור תרופות ביולוגיות, אימונותרפיות, הורמונליות, כימותרפיות ועוד שמתאימות באופן ייחודי לשינויים הגנטיים המסוימים האופייניים לגידול. "אמנם אנחנו עדיין בשלבי למידה ושיפור של השימוש בהן", מציינת פרופ' ספרא. "אבל אין ספק כי התרחבות השימוש בבדיקות אלה בשנים האחרונות, שחלקן נמצאות כבר בסל הבריאות, מגדילה את אפשרויות הטיפול התרופתי שיש לנו להציע. אני מקווה ומאמינה שבעתיד הקרוב נראה שיפור משמעותי בהארכת תוחלת החיים של המטופלות שלנו. נראה שזה הכיוון המשמעותי ביותר שאליו צועדת הרפואה האונקולוגית: רפואה אישית מכוונת מטרה, שתתן מענה והתייחסות לתת קבוצות, למוטציות ולביטויים גנטיים המאפיינים את הגידול הספציפי של המטופלת".

כיצד השתפר הטיפול בחולות בסרטן השחלות?
"סרטן השחלות היא מחלה קשה שמתגלית רק בשלביה המאוחרים, שלב 3 או שלב 4", מרחיבה פרופ' ספרא. "אנחנו קוראים לה 'מחלה חמקנית'. אמנם מבחינת אבחון מוקדם לא חלו שינויים בשנים האחרונות, אבל כדאי להדגיש כי חלה ירידה בשיעור התחלואה. באופן מפתיע, אחת הסיבות לירידה בשיעור נשים החולות בסרטן השחלות הוא השימוש בגלולות למניעת הריון. 
"ישנן שתי קבוצות של תרופות שמשמשות אותנו בטיפול בסרטן השחלות: האחת היא קבוצה ותיקה של תרופות ביולוגיות שמונעת צמיחת כלי דם של הגידול. חלק מהתרופות מקבוצה זו הוכיחו יעילות רבה במניעת חזרת המחלה והארכת תוחלת החיים של החולות בה. קבוצת התרופות השנייה היא חדשה יחסית: קבוצת מעכבי האנזים PARP". 
פרופ' ספרא מוסיפה עוד כי "התרופות ממשפחת מעכבי PARP גם הן תרופות ביולוגיות. PARP הוא חלבון שעיכוב הפעולה שלו, במקרים שבהם נמצא פגם גנטי מסוים, מוביל לתמותה של תאים סרטניים. התרופה יעילה במיוחד בנשאיות של פגם (מוטציה) בגן BRCA, וזוהי בשורה משמעותית לנשים בישראל שמאובחנות כנשאיות.
המוטציה ב-BRCA שכיחה יחסית ביהודים, בעיקר אשכנזים. התרופה יעילה בסרטן שחלה חוזר ובשנים האחרונות מחקרים מראים כי כאשר מעכבי PARP ניתנים בקו טיפולי ראשון, נצפה עיכוב של מספר שנים בחזרת המחלה. זוהי בשורה גדולה למטופלות אלה". 
לדבריה, "בשורה נוספת היא כי הודות לממצאים חדשים, נראה שקבוצת מעכבי PARP יעילה גם בקרב נשים שאינן נושאות את הפגם הגנטי המסוים הזה. מדובר בשיפור גדול אצל נשים שעד היום לא היה לנו מענה רפואי מספק עבורן", מסבירה פרופ' ספרא. 

פרופ' תמר ספרא, מנהלת המרכז לסרטן האישה באיכילוב צילום: באדיבות דוברות איכילוב
כיצד השתפר הטיפול בחולות בסרטן רחם?
בניגוד לסוגי סרטן "נשיים" אחרים, סרטן הרחם, או ליתר דיוק סרטן רירית הרחם, הוא סרטן המתגלה בדרך כלל כבר בשלב המוקדם של המחלה. גילוי מוקדם, יש להדגיש, הוא מפתח לטיפול יעיל ולעצירת התפשטות המחלה, והדברים מקבלים משנה תוקף כשמדובר בסרטן הרחם: ככל שהמחלה מאובחנת בשלביה המוקדמים - כך עולים  סיכויי הריפוי ממנה. 
לדברי פרופ' ספרא, "סרטן הרחם מתקדם או מפושט הוא מחלה שיכולה להיות קשה לריפוי, ויש סיכון גבוה לחזרת המחלה גם אחרי טיפול ניתוחי ותרופתי יעיל. בשנים האחרונות הצלחת הטיפול במחלה השתפרה באופן משמעותי תודות למציאת סמנים (מרקרים) ביולוגיים (MMR ,MSI). מחקרים הראו כי חולות סרטן הרחם שמתגלה אצלן אי-תקינות בסמנים מגיבות בצורה טובה מאוד לתרופות  אימונותרפיות וכאשר הסמן מתגלה כתקין ישנה תגובה טובה לטיפול משולב – תרופה ביולוגית עם תרופה אימונותרפית. זהו שינוי משמעותי מאוד, שכן ישנם מספר תתי-קבוצות בקרב החולות, המגיבות לתרופות החדשות לתקופות ארוכות מאוד, וזה מעורר תקווה רבה לגבי חולות שעד עתה לא היה לנו טיפול יעיל עבורן".  
כיצד השתפר הטיפול בחולות בסרטן צוואר רחם?
סרטן צוואר זכה בשנים האחרונות לחשיפה גבוהה ולמודעות רבה בזכות החיסון הניתן למניעתו. ועם זאת, למרות האפשרות למניעת המחלה, הרי שמדי שנה מתגלות, כאמור, כ-200 מאובחנות בסוג סרטן זה, הנחשב כקשה לריפוי, וזכה אף למונח "קטלני". "גם במחלה זו השגנו בשנים האחרונות שיפור משמעותי בנשים המציגות סמנים (מרקרים) מסוימים, באמצעות טיפול בתרופות מתקדמות ביולוגיות ואימונותרפיות", מסכמת פרופ' ספרא. 

תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה