טלוויזיה
שערורייה באולפן החדשות: זו השאלה שגרמה לסערת ענק
שר החוץ הפולני נשאל האם העובדה שאשתו יהודייה תשפיע על סיכויו להבחר לנשיאות פולין, לאחר הראיון, פרסם סיקורסקי ציוץ נזעם שבו טען כי השאלה על מוצאה של אשתו כשליחות פוליטית בבחירות לנשיאות היא בלתי מקובלת. "בניגוד לרמיזותיה של גברת אולייניק, אנחנו לא מדינה של אנטישמים"
הסערה הפוליטית בפולין גברה בשבועות האחרונים לאחר שמאורע לא צפוי התרחש במהלך ריאיון טלוויזיוני עם שר החוץ הפולני, רדוסלב סיקורסקי. במהלך הראיון, נשאל סיקורסקי על ידי המגישה מוניקה אולייניק אם יהדותה של אשתו, אן אפלבאום, תשפיע על סיכוייו להתמודד בבחירות לנשיאות פולין. לאחר השאלה, שלא התקבלה בעין יפה, קם סיקורסקי מהאולפן ונטש את הראיון בהתרסה, ובכך עורר סערה ציבורית ותגובות חריפות ברחבי פולין.
אן אפלבאום, רעייתו של סיקורסקי, היא עיתונאית וסופרת יהודייה-אמריקנית, זוכת פרס פוליצר, שהפכה לדמות בולטת בזירה האינטלקטואלית העולמית, בעיקר בזכות כתיבתה המעמיקה על הקומוניזם ועל התפתחותה של החברה האזרחית במזרח אירופה. השניים נישאו ב-1992, כאשר סיקורסקי שימש יו"ר הפרלמנט הפולני ואפלבאום עבדה ככתבת בוורשה. השאלה שהוצגה לסיקורסקי, שהייתה רמז ברור ליהדותה של רעייתו, עוררה תגובות נזעמות מפי השר, אשר מיהר להדגיש כי לא יכנס לוויכוח כזה.
לאחר הראיון, פרסם סיקורסקי ציוץ נזעם שבו טען כי השאלה על מוצאה של אשתו כשליחות פוליטית בבחירות לנשיאות היא בלתי מקובלת. "בניגוד לרמיזותיה של גברת אולייניק, אנחנו לא מדינה של אנטישמים", צייץ סיקורסקי, והביע אכזבה ממדיניות התקשורת של רשת TVN. לדברי סיקורסקי, יש דרישה מחברת החדשות להחזיר את הסטנדרטים העיתונאיים ולטפל בשאלות הממוקדות באופן הוגן ולא מקטב. התגובה החריפה שלו הוסיפה נופך נוסף למתח הפוליטי והחברתי שמתרקם בפולין סביב נושא האנטישמיות וההשתלבות היהודית במערכת הפוליטית.
האירועים האחרונים מעוררים שאלות נוקבות בנוגע למעמדה של היהדות בפולין ובאירופה בכלל. מחקר שנערך על ידי הליגה נגד השמצה (ADL) בשנה שעברה מצא כי למעלה משליש מהאוכלוסייה בפולין נושאת עמדות אנטישמיות, נתון שמציב את פולין במקום השני מבין עשר מדינות אירופיות שנבדקו. אמנם בשנים האחרונות ישנה מגמה של פתיחות והכרה במורשת היהודית בפולין, אך השאלה שהוצגה לסיקורסקי מעלה חשש כי עוינות כלפי יהודים עדיין קיימת במעמקי החברה הפולנית, ובמיוחד בהקשר של פוליטיקה גבוהה.
בנוסף, האירוע הזה חושף את המתחים הפוליטיים בתוך פולין עצמה. סיקורסקי, שנבחר על ידי מפלגת השלטון, הקואליציה האזרחית (KO), להתמודד על הנשיאות בבחירות הקרובות, מוצא עצמו בתנופה פוליטית חדשה, אך בו בזמן מצוי תחת לחצים פנימיים המאתגרים את קמפיין הבחירות שלו. המתח בין המגזר החילוני, הדתי והאינטלקטואלי במפלגתו, כמו גם ההתמודדות עם רעיונות וערכים של פוליטיקאים מן הימין, עשוי להפוך את הבחירות הקרובות לפוליטיקה טעונה במיוחד.
עוד ב-
לאור כל זאת, הדיון סביב מוצאה היהודי של רעייתו של סיקורסקי משקף את השסעים העמוקים הקיימים כיום בחברה הפולנית. האם ההתקוממות של סיקורסקי משקפת מאבק על כבוד אישי, או שמא מדובר בסימן לכך שבפולין, המדינה עם ההיסטוריה היהודית העשירה, קיימת עדיין מחלוקת קשה על מקומם של היהודים במרחב הציבורי והפוליטי? ימים יגידו, אך האירועים האחרונים פתחו פתח לשיח ציבורי שהפך את הנושא למרכזי בסדר היום הפולני.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה