מדדים ומחקרים
לכו להיבדק: בכל יום מתגלים כחמישה ישראלים עם הסרטן הזה
לרגל שבוע המודעות לסרטן העור ולמלנומה, ממנה חולים מדי יום כחמישה ישראלים, האגודה למלחמה בסרטן קוראת לציבור ללכת ולהיבדק אם נמצאה לכם שומה בעור. כל מה שאתם חייבים לדעת על סרטן העור בישראל
מאות מרפאות בכל קופות החולים ברחבי הארץ יאפשרו להזמין תור בחינם לבדיקת שומות לרגל שבוע המודעות לסרטן העור, שיערך ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף שירותי בריאות כללית, מכבי שירותי בריאות, מאוחדת ולאומית שירותי בריאות. על פי הנתונים המטרידים שמפרסמת היום (רביעי) האגודה למלחמה בסרטן עולה כי בכל יום מתגלים כחמישה ישראלים עם מלנומה, רובם גברים.
זהו כבר העשור הרביעי שהאגודה למלחמה בסרטן עורכת את שבוע המודעות למניעת סרטן העור ולגילויו המוקדם שיצוין השנה החל מיום שני ה-12.6 ועד יום ראשון ה-18 ביוני 2023. מדובר במבצע מודעות ייחודי לישראל שיזמה האגודה למלחמה בסרטן, במסגרתו מוזמן הציבור הרחב להיבדק בחינם על ידי רופאי עור וכירורגים פלסטיים, לצורך אבחון מוקדם של סרטן העור שבכוחו להציל חיים.
על פי הערכת האגודה למלחמה בסרטן, בשנת 2022 אובחנו כ 2,000 נשים וגברים עם מלנומה ממאירה של העור. כ-60% הם גברים וכ-40% הן נשים. על פי נתוני משרד הבריאות, בשנת 2019 אובחנו 1,818 חולים חדשים, לפני כשש שנים, בשנת 2017, אובחנו 1,798 חולים ולפני עשור בשנת 2013 אובחנו 1,634 ישראלים עם מלנומה ממאירה של העור.
על פי נתוני משרד הבריאות נכון ל-31.12.2019, חיו בישראל 5,649 מחלימים ממלנומה חודרנית ממאירה וכן 3,456 מחלימים ממלנומה ממוקדת. על פי הערכת האגודה למלחמה בסרטן, כיום באמצע שנת 2023 חיים בישראל כ-10,000 גברים ונשים המחלימים ממלנומה חודרנית או ממוקדת.
מלנומה ממוקדת, היא גידול בשלב מוקדם שטרם חרג מעבר לשכבת האפידרמיס בעוד מלנומה חודרנית היא גידול אשר חרג מעבר לשכבת האפידרמיס ויש לו פוטנציאל התפשטות בגוף האדם. גילוי מוקדם של הגידול, מאפשר סיכויי ריפוי גבוהים ביותר.
על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, בשנת 2020 אובחנו בעולם כ-325,000 מקרים חדשים של מלנומה, השיעור הגבוה ביותר דווח מאוסטרליה הנמצאת במקום הראשון בתחלואה ומניו זילנד הנמצאת במקום השני. בדרוג זה ישראל נמצאת במקום ה–22 בטבלת 30 המדינות עם שיעורי המלנומה הגבוהים בעולם.
משה בר חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן מסר כי: "בכל יום מתגלים כחמישה ישראלים עם מלנומה, אך הודות למבצעים השנתיים המשותפים שלנו עם קופות החולים והפעילות להעלאת המודעות לאורך השנה, למעלה מ-90% מהמאובחנים עם מלנומה עורית מתגלים בשלב מוקדם מאוד. לצד חשיבותו הדרמטית של האבחון המוקדם אשר מביא לשיעור ריפוי גבוה, חיוני גם למנוע מראש את סרטן העור. אני קורא לציבור הגברים והנשים בישראל, להקפיד על חשיפה מבוקרת לשמש. להיות חכמים בשמש זהו מסר מציל חיים גם למבוגרים ולא רק לילדים".
ד"ר מרינה לנדאו, מומחית ברפואת עור, מהמרכז הרפואי שמיר, מכבי שירותי בריאות ויועצת האגודה למלחמה בסרטן בנושא סרטן העור הוסיפה כי: "שימוש נכון במסנני קרינה עשוי להפחית את הנזקים הנגרמים בעקבות חשיפה בלתי מבוקרת לקרינת השמש, ובמיוחד את הסכנות לפתח כוויות, סרטן עור והזדקנות מוקדמת של העור. מומלץ להשתמש בתכשירים בעלי 30 SPF ומעלה, עם הגנה רחבת טווח. אך חשוב לזכור כי יש להימנע ככל האפשר מחשיפה לשמש גם אם נעשה שימוש בתכשיר הגנה".
יצוין כי את פעילות האגודה למלחמה בסרטן במהלך לקידום שבוע זה ילווה קמפיין בכלי התקשורת וברשתות החברתיות תחת הכותרת: אל תתעלמו, לכו להיבדק! שמטרתו לעודד את הציבור לגשת לבדיקה חינם, במיוחד למי שיש נקודה חשודה או שינוי בעור. את הקמפיין הפיק בהתנדבות משרד הפרסום גיתם BBDO.
האגודה למלחמה בסרטן מפעילה פורום מלנומה וסרטן העור, המאפשר לחולים ובני משפחתם לשאול שאלות ולקבל תשובות מקצועיות של מומחים בסרטן העור. הפורום מנוהל בהתנדבות על ידי פרופ' יעקב שכטר סגן מנהל המערך האונקולוגי ומנהל מכון אלה לטיפול ומחקר במלנומה וסרטן העור, המרכז הרפואי שיבא, תל השומר וחבר ועדת העדכון של האגודה למלחמה בסרטן בנושא סרטן העור ביחד עם ד"ר פליקס פבלוצקי מנהל מערך במחלקת עור, המרכז הרפואי שיבא ויועץ האגודה למלחמה בסרטן בתחום סרטן העור. הכניסה לפורום בקישור הבא: https://www.cancer.org.il/forums/40.aspx
סלבריטאים רבים בעולם חשפו בשנים האחרונות סיפור המאבק שלהם בסרטן העור. רק לאחרונה סיפרה קלואי קרדשיאן שכתם על פניה התגלה כמלנומה וכמה שנים לפני כן מצאה שומות חשודות בחזה ובגב. הביופסיה שעברה גילתה כי השומה מתחת לחזה שפירה אך השומה בגב התגלתה כסרטן והיא עברה ניתוח. גם השחקן האוסטרלי יו ג'קמן, מתמודד בשנים האחרונות עם סרטן העור, מדבר בפתיחות בכל ראיון על מחלתו, מעלה בקביעות תמונות מהטיפולים לאינסטגרם וקורא לכולם להיבדק.
בין היתר התמודדו עם המחלה גם יואן מקגרגור, אשר עורר סערה בשנת 2008 כשהסיר כתם לידה מהמצח, מה שהוביל להשערות שהוא עבר הליך קוסמטי. מאוחר הסתבר שהוא עבר הסרה של כמה נגעים חשודים ואחד מהם היה סרטן העור. גם קייטלין ג'נר, עברה בשנים האחרונות ניתוח בפנים להסרת מלנומה בשלב מוקדם והעלתה סרטונים לרשתות החברתיות כדי לספר על התהליך.
מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן מציג מחקר אירופאי ענק: שתיית אלכוהול מרובה מגבירה את הסיכון לסרטן העור במיוחד בקרב גברים. צריכת אלכוהול הוכחה זה מכבר כאחד מגורמי הסיכון העיקריים להתפתחות סרטן מסוגים שונים. מחקר רחב היקף שתוצאותיו פורסמו לאחרונה, מאשש כי קיים קשר בין צריכת אלכוהול לתחלואה בסרטן העור.
המחקר הסתמך על נתוני צריכת האלכוהול של 363,310 מבוגרים מעשר מדינות אירופאיות שונות, שגויסו למחקר בין השנים 1992-2000 ועקב אחריהם 15 שנה בממוצע. בשלב הגיוס למחקר המשתתפים מילאו שאלונים אודות הרגלי צריכת אלכוהול מסוגים שונים (יין, בירה, משקאות חריפים) במהלך 12 החודשים שקדמו לגיוס ובגילאים 20,30,40,50. מהנתונים חושבה צריכת האלכוהול הממוצעת במהלך החיים. החוקרים קטלגו את מידת צריכת האלכוהול לפי ארבע קטגוריות - לא שותים כלל, צריכה נמוכה (0-4.9 גרם ליום), צריכה בינונית (5-15 גרם ליום), צריכה גבוהה (למעלה מ-15 גרם ליום).
במהלך תקופת המעקב נרשמו בקרב משתתפי המחקר 14,037 מקרים של סרטן העור, מתוכם 2,457 מקרים של מלנומה ממאירה. מניתוח הנתונים עלה כי אצל גברים יש קשר בין מידת צריכת האלכוהול הממוצעת במהלך החיים ובשלב הגיוס למחקר לבין הסיכון לסרטן עור: צריכה גבוהה של משקאות חריפים במהלך החיים העלתה ב-47% למלנומה, שהוא הסוג הקטלני ביותר של סרטן עור, לעומת צריכת אלכוהול ממוצעת נמוכה. שתיית יין בכמות גבוהה בעת הגיוס למחקר העלתה ב-25% את הסיכון לסרטן עור מסוג תאי בסיס - BCC.
בנשים, הקשר בין צריכת אלכוהול לסרטן עור היה פחות מובהק, אם כי נמצא כי שתייה מרובה של יין בשלב הגיוס למחקר ובמהלך החיים, מעלה בכ-12% את הסיכון שלהן לחלות בסרטן עור מסוג BCC. שתיית בירה לא נמצאה קשורה לסיכון לסרטן עור בגברים או בנשים.
לסיכום, החוקרים מציינים שלממצאים אלו עשויות להיות השלכות על מדיניות בריאות הציבור למניעת סרטן העור. המחקר פורסם בכתב העת המדעי הבינלאומי לסרטן International Journal of Cancer בפברואר 2023. תורגם והונגש לציבור על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.
עוד ב-
האגודה למלחמה בסרטן קוראת לציבור: אם יש לכם נקודה חשודה או שינוי בעור, בואו להיבדק חינם בקופת החולים שלכם במסגרת מבצע שבוע המודעות למניעת סרטן העור ולגילויו המוקדם. התקשרו לכללית 2700*, למכבי 3555*, למאוחדת 3833* ללאומית 507* אם לא הצלחתם להגיע ניתן להיבדק כל השנה בתשלום סביר. משרתי צה"ל מוזמנים לפנות למוקדי חיל הרפואה 6690* ולציין שמדובר בקביעת תור עבור שבוע המודעות לסרטן העור ולגילויו המוקדם.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה