מדדים ומחקרים

בנק לאומי מזהיר: צפויות העלאות ריבית נוספות בהמשך

לאחר ההחלטה של הפד להעלות את הריבית ב-0.75%, ציין גיל בפמן הכלכלן הראשי של לאומי: "הפד מעדיף "הידוק יתר של המדיניות" על פני "הידוק חסר" ובמידה ויתברר שהפד הידק את התנאים הפיננסיים במידה יתרה, יופעלו כלי מדיניות מרחיבים בכדי לתקן את המצב"
מערכת ice |  2
גיל בפמן (צילום אורן דאי)
גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, ניתח את ההחלטה של הפד להעלות הערב (רביעי) את הריבית בהיקף של 75 נ"ב לרמה של 3.75-4.00%, כאשר מדובר ברמה הכי גבוהה מאז שנת 2008, שנת המשבר הגדול.
נראה שדבריו של יו"ר הפד הניחו בסיס להאטת קצב ההעלאות בהמשך, אך לא לעצירת תהליך העלאות הריבית בטווח הנראה לעין. היו"ר ציין את ההידוק המהיר יחסית בתנאים הפיננסיים במשק האמריקאי, ואת פרק הזמן הארוך שיש בין צעדי מדיניות מוניטרית ותגובת התנאים הפיננסיים לבין ההשפעה על האינפלציה.

היו"ר ציין שהתנאים הפיננסיים כבר הפכו למצמצמים, אך עדיין לא במידה מספקת בכדי להשתלט על האינפלציה ולכן יש מקום לעוד העלאות ריבית בהמשך.  לפי דבריו, הפד מעדיף "הידוק יתר של המדיניות" על פני "הידוק חסר" ובמידה ויתברר שהפד הידק את התנאים הפיננסיים במידה יתרה, יופעלו כלי מדיניות מרחיבים בכדי לתקן את המצב.
היו"ר שב וחזר על הצורך לשמור על ריבית ריאלית חיובית, וזאת לכל אורכו של עקום התשואות, כאשר המטרה הינה להשפיע במידה הנדרשת על התנאים הפיננסיים, הפעילות הכלכלית ולחצי האינפלציה. מדובר בתהליך מתמשך, שלא הגיע לסיומו עדיין, שיניב תוצאות רק על פני זמן, זאת תוך כדי השפעה על חלקים שונים של המשק האמריקאי.
להערכתנו, עתה, כאשר הריבית עלתה במידה ניכרת והתנאים הפיננסיים כבר מצויים בסביבה "מצמצמת", הפד יכול להרשות לעצמו לבחון האטה בקצב העלאות הריבית, אך לא עצירה, זאת בכדי להעריך את ההשפעה של 375 נקודות בסיס של הידוק מוניטרי מצטבר ומהלך הידוק משמעותי מספיק בתנאים הפיננסיים בארה"ב. האינדיקטורים העדכניים, ובכלל זה מדד התנאים המובילים של כלכלת ארה"ב, מצביעים על האטה של ממש בצמיחה וזאת במידה רבה בענפים הרגישים לריבית.
ההאטה הניכרת במצב המשק האמריקאי צפויה להתרחש הרבה יותר מוקדם מאשר ירידת האינפלציה לרמה העקבית עם יעד יציבות המחירים. לכן, הריבית צפויה להמשיך ולעלות, זאת תוך כדי כך שמצב המשק האמריקאי נחלש. היו"ר ציין שהסיכויים "לנחיתה רכה" של כלכלת ארה"ב פחתו. מידת המורכבות הגוברת של הדינמיקה של אינפלציה עיקשת בארה"ב יוצרת אתגר גדול מהרגיל למדיניות המוניטרית, מה שצפוי לגרור צורך בהידוק מוניטרי גדול מהרגיל וזאת תוך כדי הקטנת הסיכויים לנחיתה רכה של המשק. הוא ציין גם ששוק העבודה איננו משקף את החולשה הזו באופן מלא, זאת משום שישנו מחסור חריג וגדול מהרגיל בעובדים, באופן שאיננו תואם את מצב המשק.
נראה שאם לא תהיה הפתעה במדדי המחירים לצרכן של אוקטובר ונובמבר, דבר שלא ניתן לשלול, נראה שהפד מניח עתה את היסודות להאטת קצב ההעלאות ל- 50 נקודות בסיס בהחלטת חודש דצמבר ובהמשך תתכן האטה נוספת ל-25 נקודות בסיס בהחלטה של ינואר 2023, זאת לרמה של כ-4.50-4.75%. בשלב הזה, הפד ימשיך ויצמצם את גודל המאזן שלו בקצב של כ-1 טריליון דולר במונחים שנתיים, וזאת על ידי צמצום האחזקות באג"ח ממשלת ארה"ב ובאג"ח מגובי משכנתאות סוכנויות.
תגובות לכתבה(2):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    השתוללות חסרת רסן
    אורח 11/2022/03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    שימו לב בנק ישראל משתולל עם הריביות ללא שליטה ומישהו שירסן אותו מצא חן בעינין הקטע של יוקר המחיה. הוא לא מחייב את מונופול הבנקים לשלם גם כן ריבית הוגנת על עו"ש ותוכניות חיסכון. הכל חד סטרי כדי לקרוע כמה שיותר את האזרח הפשוט.
    סגור
  • 1.
    העלאות ריבית פראיות בפד ומוגזמות ומוסיפות שמן למדורה הא
    PAN 11/2022/03
    הגב לתגובה זו
    1 1
    האינפלציה, די כבר לא לחרב את העולם ביגלל אינפלציה סחורות שלא קשורות ביכלל בריבית, די בישראל לינהוג בתבונה,,,,, עוד העלאה בריבית ופשיטות רגל פרטיים וחברות,,,
    סגור