מדדים ומחקרים

שוק הנדל"ן מתיישר? אלה נתוני דו"ח הבנייה הירוקה

הדו"ח מצביע על עלייה בשיעור התוכניות המחייבות בנייה ירוקה שאושרו בוועדות התכנון; בשנה זו אושרו 40 אלף יחידות דיור ירוקות – כ-28% מסך היחידות בתוכניות הרלוונטיות; ירידה חדה של 41% בהיקף התוכניות ליחידות ירוקות שאושרו לבנייה בסמכות הוותמ"ל
מערכת ice | 
נדל"ן ירוק (צילום pngwing)
דוח עתודות הבנייה הירוקה לשנת 2021 מצביע על מגמת שיפור בשיעור התוכניות המחייבות בנייה ירוקה שאושרו בוועדות התכנון – 21% מכלל התוכניות לעומת 17% בשנה הקודמת, וחיוב בבנייה ירוקה של כ-40 אלף יחידות דיור. עוד עולה מהדוח של המשרד, כי כבר כיום בנויות בישראל מעל ל-25 אלף יחידות דיור ירוקות ועוד כ-50 אלף נמצאות בהליכי תכנון ובנייה. 
 
ענף הבנייה בישראל אחראי ליותר מ-33% מפליטות גזי החממה במשק ולכ-66% מסך צריכת החשמל המתבססת על ייצור בתמהיל אנרגיה מזהם. בנייה ירוקה בסיסית מייעלת לפחות ב-20% את צריכת החשמל ומקטינה את פליטות גזי החממה, ולכן היא מהווה נדבך מרכזי באסטרטגיית המעבר של מדינת ישראל לכלכלה דלת פחמן. 
מהדוח ניכרת ירידה חדה בהיקף התוכניות שאושרו לבנייה בסמכות הותמ"ל, שעמדה על כמחצית ביחס לשנה הקודמת – דבר שהתבטא בירידה בשיעור של 41% ביחידות הדיור הירוקות. עיקר פעילות הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה (הותמ"ל) מתמקדת בערים שאינן חלק מפורום ה-15. הסבר לירידה ניתן לייחס גם לפקיעת תוקף חוק הותמ"ל שחלה ביוני 2021 אשר הותירה את חותמה ואף להפסקת הפעילות עד לאישור ההארכה במליאת הכנסת באוגוסט 2021. שינויים אלו הובילו לירידה ניכרת במספר התוכניות שאושרו בסמכות זו בכלל, וברשויות אלו בפרט.
 
נוסף על כך, הימשכות השיבושים בעבודתם הסדירה של מוסדות התכנון, המיוחסת לגלי הקורונה של שנת 2021, נתנו גם הם את אותותיהם. אלו, באו לידי ביטוי במגמת הירידה הכוללת במספר יחידות הדיור שאושרו במצטבר באותה שנה - הפרש העומד על כ-100 אלף יחידות דיור לעומת השנה שקדמה לה.
 
כפועל יוצא, שיעור יחידות הדיור הירוקות בערים שאינן חלק מערי פורום ה-15 ירד גם הוא. ואולם, חלה במקביל עלייה בשיעור יחידות הדיור הירוקות ברשויות הפורום כחלק מהמאמץ להטמעת התקן, אף שלא חל שינוי בשיעור התוכניות הירוקות בערים אלו. בהשוואה לשנת 2020 נוצרה ירידה קלה בשיעור הכללי של יחידות הדיור הירוקות (1%) ומספרן המוחלט בשנת 2021 עמד על כ-40 אלף יחידות.
 
אף שהצמצום בשיעור יחידות הדיור שנקבעו ירוקות היה מזערי, נצפתה עלייה קלה בהיקף של מ"ר בתוכניות הירוקות – 25% לעומת 24% בשנת 2020. בבחינת ייעוד השטח לבנייה ניתן לקבוע כי מחצית מהיקפם של מ"ר ירוקים שאושרו היא לבנייה למגורים.

ההערכה היא כי המגמות העולות מנתוני הדוח בשנה זו מצביעות על השפעת כניסתן לתוקף של תקנות הבנייה הירוקה על פעילות ועדות התכנון בשנה שקדמה להן. החלטת המועצה הארצית לתכנון ולבנייה לחייב את תקן הבנייה הירוקה (פורסמה במארס 2020 ונכנסה באופן הדרגתי החל ממארס 2022) השפיעה באופן מצנן על ועדות התכנון בשנת 2021 בקביעת חובת בנייה ירוקה בהוראות התוכניות, ביודען כי הנושא חויב בתקנות וימומש בלאו הכי משנת 2022.
 
לכן, אפשר לצפות גם למגמה מעורבת בשיעורי הבנייה הירוקה בדוח על שנת 2022 הצפוי להתפרסם בשנה הבאה, לאחר כניסת הפעימה הראשונה של התקנות לתוקף.

העלייה בשיעור התוכניות הירוקות בשנת 2021 היא נגזרת של הצעדים שקודמו להובלת הטמעה של התקן החדש בתכנון וניכרת בדוח. בהחלטות מוסדות התכנון ניתן דגש על חשיבות הנושא במרחבי תכנון נוספים (המרחב הכפרי, וביישובים במעגל השני). עוד ניתן דגש לקביעת חובת בנייה ירוקה כאמצעי מרכזי במאמץ המשותף לצמצום ההשפעה על האקלים, להקטנת מפגעי פסולת בניין, לעידוד מחזור, להתייעלות אנרגטית ולקידום כלכלה מעגלית בענף החומרים בכלל והבנייה בפרט.
השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג: "בנייה ירוקה הכרחית למאבק שלנו במשבר האקלים, הן בהיבט של איפוס פליטות גזי חממה, והן בהיבט של היערכות מתאימה לשינויים הצפויים ואלה שכבר מתרחשים. התקנות המחייבות שנכנסו לתוקפן השנה, בדחיפה של המשרד להגנת הסביבה, יגבירו את קצב המעבר לבנייה ירוקה בישראל. בנייה זו תאפשר לכולנו גם לחסוך כסף וגם לשפר את איכות החיים ולהתאים את הבתים והמבנים שלנו להתחממות הגלובלית ולשינויים הנלווים לה".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה