מדדים ומחקרים

פריצת דרך דרמטית: מודל בינה מלאכותית לזיהוי מוקדם של סרטן

חוקרים מאוניברסיטת מקיגל בקנדה פיתחו מודל חדש שמזהה במהירות ובדיוק רב התפשטות סרטן במוח – ללא צורך בניתוחים פולשניים. איך הפלא קורה? והאם אנו בפתחו של עידן חדש בתחום גילוי סרטן המוח?
מערכת ice | 
מוניטורים ושתלים מוחיים (צילום shutterstock)
הבינה המלאכותית טומנת בחובה סכנות רבות כפי שמזהירים מומחים, אבל את מרבית הדברים שהיא מביאה לעולם, בפרט בתחום הרפואה, אי אפשר לקחת לה, והמהפכה בקושי בתחילתה.
חוקרים מאוניברסיטת מקגיל בקנדה פיתחו מודל בינה מלאכותית חדשני לזיהוי התפשטות סרטן גרורתי במוח באמצעות סריקות MRI, מה שמאפשר אבחון מצבם של חולי סרטן ללא צורך בניתוחים פולשניים.
המחקר, שנוהל בשיתוף פעולה בין ד’ר מתיו דנקנר וד’ר רזה פורגאני מאוניברסיטת מקגיל לבין צוות בינלאומי של מדענים ורופאים, הציג מודל ראשוני המזהה תאי סרטן ברקמת המוח הסמוכה עם דיוק של 85 אחוזים.
לצורך בדיקת המודל, נעשה שימוש בסריקות MRI של יותר מ-130 מטופלים שעברו ניתוח להסרת גרורות במוח בבית החולים נוירו (המכון לנוירולוגיה של מונטריאול). החוקרים השוו את ממצאי הבינה המלאכותית עם ממצאי בדיקות מיקרוסקופיות של הרקמה הסרטנית כדי לאמת את מידת הדיוק.
גרורות במוח, הסוג הנפוץ ביותר של סרטן מוח, נגרמות כאשר תאי סרטן מאזורים אחרים בגוף מתפשטים למוח. גידולים אלה עלולים להיות אגרסיביים במיוחד כאשר התאים הפולשניים חודרים לרקמת מוח בריאה, מה שמקשה על הטיפול.
"במחקרים קודמים מצאנו שגרורות פולשניות במוח קשורות לתוחלת חיים קצרה יותר ולסיכון גבוה יותר לצמיחה חוזרת של הגידול," אמר דנקנר, רופא מתמחה ברפואה פנימית באוניברסיטת מקגיל וחוקר פוסט-דוקטורט במכון לסרטן ע"ש רוזלינד ומוריס גודמן. לדבריו, הממצאים  מדגישים את הפוטנציאל העצום של למידת מכונה לשיפור ההבנה של הסרטן והדרך לטפל בו. 
מודל ה-AI מזהה שינויים עדינים ברקמת המוח הסובבת המצביעים על התפשטות הסרטן ברקמות הסמוכות, תבניות שמערכות דימות מסורתיות מתקשות לפענח. 
בתחילת השנה הצביעו החוקרים על תרופות פוטנציאליות לטיפול בגרורות מוחיות, אך על מנת להעריך אילו מטופלים עשויים להפיק תועלת מהן, על הרופאים לדעת האם הסרטן התפשט לרקמות סמוכות. פתרון הניתוח הנפוץ אינו מתאים תמיד, בעיקר כאשר הגידול קשה לגישה כירורגית או במקרים בהם מצבם הבריאותי של החולים אינו מאפשר ניתוח.
החוקרים מתכננים להרחיב את המחקר עם מאגרי נתונים גדולים יותר ולשפר את המודל לשימוש קליני רחב. המחקר זכה לתמיכה ממספר גופים, כולל האגודה הקנדית לסרטן, מכוני הבריאות הקנדיים ומוסדות נוספים.
כזכור, רק השבוע התגלה במהלך דיון בכנסת  על התוכנית הלאומית המתמקדת בתשתיות ומתוקצבת  בכמיליארד שקל, לבינה מלאכותית ברפואה. 
 
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה