מדדים ומחקרים

הדרכונים החזקים בעולם לשנת 2025: תופתעו לגלות איפה ממוקמת ישראל

הדרכון הסינגפורי חוזר למעמד הדרכון החזק בעולם, עם גישה ללא צורך בוויזה ל-195 יעדים והוא עוקף את הדרכון היפני שניצב במקום השני. ישראל עולה שתי מקומות בדירוג בהשוואה לשנת 2024 מהמקום ה-21 למקום ה-19, בזכות ביטול הוויזה לארה"ב ב-2023. והיכן מדורגים הדרכון האמריקאי והבריטי? הרשימה המלאה לפניכם
מערכת ice | 
דרכון (צילום shutterstock)
רשימת הדרכונים החזקים ביותר בעולם לשנת 2025 התפרסמה: הדרכון הסינגפורי חוזר למעמד הדרכון החזק בעולם, עם גישה ללא צורך בוויזה ל-195 יעדים והוא עוקף את הדרכון היפני שניצב במקום השני עם 193 יעדים ונהנה מפתיחת מחודשת של גבולות סין לאזרחיה,  ללא צורך בוויזה, לראשונה מאז סגרי הקורונה. מהדו"ח עולה כי ישראל עולה 2 מקומות בדירוג בהשוואה לשנת 2024 מהמקום ה-21 למקום ה-19, בזכות ביטול הוויזה לארה"ב ב-2023.
מאז ינואר 2024, התווספו כ-5 יעדים חדשים המאפשרים לישראלים כניסה ללא ויזה: פורטו ריקו, איי הבתולה, גואם, איי מריאנה הצפוניים וסמואה האמריקנית, כשבמקביל טוגו, הוסיפה דרישה להוצאת ויזה לפני הכניסה. אותן מדינות פתחו את שעריהן לישראלים, בזכות הפטור מויזה לארה"ב שניתן לישראלים בסוף 2023, שכן, כולן פועלות לפי מדיניות ויזה דומה לשל ארה"ב.
הנתונים מתפרסמים כחלק ממדד הדרכונים של הנלי ושות' (Henley & Partners), הפירמה הגדולה בעולם לבניית תכניות תושבות או אזרחות, מבוססות השקעה. הפירמה מנהלת בישראל 2 נציגויות בערים תל אביב וירושלים. הדירוג מבוסס על נתונים בלעדיים ורשמיים של איגוד התחבורה האווירית הבינלאומי (IATA). 
דניאל שמיילין, מנהל הנציגות הישראלית של Henley & Partners: "נכון ל-2024, אזרחי ארה"ב הם הקבוצה הגדולה ביותר מבין מגישי הבקשות לתוכניות הגירה והשקעה, ומהווים כ-21% מכלל הבקשות שקיבלה Henley & Partners. כיום לחברה יש יותר לקוחות אמריקאים מאשר מ-4 הלאומים הבאים יחד — טורקים, פיליפינים, הודים ובריטים".
בשנתיים האחרונות שבהן אנחנו פועלים בישראל, ראינו התעניינות גדולה מאוד בתכניות האזרחות. השינויים האחרונים במזרח התיכון בהחלט גורמים לישראלים להתעניין בדרכון נוסף. לאור התנודתיות חסרת התקדים, משקיעים ומשפחות אמידות בוחרים לייצר לעצמם אפשרויות מגורים ברחבי העולם".
לסיום הוסיף: "השינויים הגלובליים והתמורות במזרח התיכון, מביאים את אותם ישראלים בוחרים להגן על עצמם ולאפשר לעצמם את האופציה ליהנות מתנאים כלכליים, פוליטיים וחברתיים במדינות שונות".
במקביל, צרפת, גרמניה, איטליה וספרד — ירדו שני מקומות בדירוג למקום ה-3, והן מצטרפות לפינלנד ודרום קוריאה,  שגם הן ירדו מקום אחד בשנה האחרונה, והן מעניקות גישה ל-192 יעדים ללא צורך בויזה.
במקום ה-4, ניצבת קבוצה של 7 מדינות אירופאיות: אוסטריה, דנמרק, אירלנד, לוקסמבורג, הולנד, נורבגיה ושוודיה — עם גישה ללא ויזה ל-191 יעדים. מיד אחריהן, במקום החמישי, 5 מדינות — בלגיה, ניו זילנד, פורטוגל, שווייץ ובריטניה —  עם גישה ל-190 יעדים ללא ויזה.
ניצבת בתחתית המדד: אפגניסטן. בקצה השני של מדד הדרכונים, נמצאת אפגניסטן אשר נותרה בתחתית הדירוג, כאחרי שהדרכון שלה איבד גישה ל-2 יעדים, ללא צורך בויזה. בעקבות אותה הידרדרות, נוצר הפער הכי גדול בתולדות המדד:  169 יעדים יותר לסינגפורים מאשר לבעלי דרכון אפגני. 
ד"ר כריסטיאן ה. קלין, יו"ר Henley & Partners והוגה מדד הדרכונים: "עצם הרעיון של אזרחות שמבוסס על מקום הלידה, דורש חשיבה מחודשת בעולם גלובלי, ההתחממות הגלובלית גורמת לאסונות טבע תכופים וחמורים יותר, קהילות נעקרות וסביבתן הופכת בלתי ראויה למגורים. במקביל, אי יציבות פוליטית ועימותים באזורי שונים מכריחים אנשים לעזוב את בתיהם, בחיפוש אחר ביטחון ומקלט. הצורך בהקמת ‘ערים גלובליות חופשיות’ שינצלו את הפוטנציאל של מהגרים ועקורים מעולם לא היה ברור ודחוף יותר".
אלו 10 הדרכונים החזקים בעולם על פי הדירוג של Henley & Partners:
העשירייה הראשונה במדד: שאר המקומות בעשירייה הראשונה נשלטים בעיקר על ידי מדינות אירופאיות, למעט אוסטרליה (מקום 6 עם 189 יעדים), קנדה (מקום 7 עם 188 יעדים), ארה"ב (מקום 9 עם 186 יעדים) ואיחוד האמירויות, שהיא המדינה הערבית הראשונה והיחידה אי פעם שהגיעה לצמרת הדירוג. איחוד האמירויות היא אחת המדינות שרשמו את הזינוק הגדול ביותר במדד בעשור האחרון, כשהשיגה גישה ל-72 יעדים נוספים מאז 2015, מה שהעלה אותה 32 מקומות למקום ה-10, עם גישה ללא ויזה ל-185 יעדים בעולם.
הדרכונים האמריקאי והבריטי רשמו את ההידרדרות הבולטת במדד: רק 22 מתוך 199 הדרכונים בעולם ירדו בדירוג מדד הדרכונים של הנלי בעשור האחרון. באופן מפתיע, ארה"ב היא המדינה שרשמה את הירידה השנייה בגודלה בעשור האחרון: מהמקום השני ב-2015 למקום ה-9 ב-2025, כשרק ונצאולה רשמה ירידה גדולה יותר.
לעומת זאת, סין רשמה זינוק משמעותי בדירוג, כשעלתה מהמקום ה-94 בשנת 2015 למקום ה-60 בשנת 2025, עם הוספה של 40 יעדים. סין גם עלתה במדד הפתיחות של הנלי, שמדרג את 199 המדינות והטריטוריות לפי מספר הלאומים שהם מתירים כניסה אליהם ללא ויזה מוקדמת. סין העניקה גישה ללא ויזה ל-29 מדינות נוספות בשנה האחרונה בלבד, וכעת היא נמצאת במקום ה-80, עם גישה ל-58 מדינות.
אזרחי ארה"ב מהווים את הקבוצה הגדולה ביותר של מבקשי אזרחות ותושבות חלופיות, ומהווים 21% מכלל הבקשות בשנת 2024. פרופ' פיטר ג'. ספירו מציין כי "המגמות הפוליטיות בארה"ב והחזרה של טראמפ לשלטון גורמות לאמריקאים לשקול אזרחות שנייה כאמצעי ביטחון פוליטי".
בדוח הניידות הגלובלית של Henley & Partners לרבעון הראשון של 2025, המתפרסם היום לצד מדד הדרכונים אנני פורצ'יימר, עמיתה בכירה במכון המחקר Center for Strategic and International Studies בוושינגטון, מתייחסת לירידה המתמשכת במעמד הניידות של ארה"ב בעולם. 
פורצ'יימר מציינת כי הירידה אינה מפתיעה: "עוד לפני כניסתו של טראמפ לתפקיד, המגמות הפוליטיות באמריקה כבר הפכו מבודדות ואינטרוורטיות. אף על פי שהכלכלה האמריקאית תלויה במידה רבה בהגירה, תיירות וסחר, במהלך קמפיין הבחירות לנשיאות 2024 קיבל הציבור את הנרטיב שלפיו אמריקה יכולה (וצריכה) לעמוד לבדה".
"אם מכסים וגירוש מהגרים הם כלי המדיניות המרכזיים של ממשל טראמפ, לא רק שמעמדה של ארה"ב ימשיך להידרדר במדד הניידות בהשוואה למדינות אחרות, אלא שזה עשוי לקרות גם באופן משמעותי מאוד. במקביל, הפתיחות הגדלה של סין תביא כנראה להגברת הדומיננטיות של אסיה בעולם".
ד"ר טים קלאטה, שותף ב-Grant Thornton China ומרצה באוניברסיטאות שנחאי וניו יורק בשנחאי, מסכים ומוסיף כי טקס ההשבעה השני של הנשיא הנבחר דונלד טראמפ יהווה נקודת מפנה ביחסי הכלכלה בין ארה"ב לסין וישפיע גם על הכלכלה העולמית. "מלחמות הסחר של טראמפ לא ייראו רק כעימותים בילטרליים — הן יהפכו לאירועים מעצבים בכלכלה הגלובלית".
"השיבושים בסחר הבינלאומי, העלויות שהולכות וגדלות וחוסר ודאות יחייבו עסקים, ממשלות ומוסדות בינלאומיים להסתגל למציאות חדשה. אסטרטגיה זו מעוררת חששות רציניים מפני התפצלות הכלכלה הגלובלית ועלייה במתיחות הגיאופוליטית. טראמפ אינו מסתיר את מדיניות החוץ שלו, מקנדה ועד סין, וגישה זו תמשיך לערער את האמון בכוח הדרכון האמריקאי".
אמריקאים מובילים בבקשות לאזרחות שנייה: התחזיות לשנת 2025 מראות גידול משמעותי בהגירת מיליונרים, כאשר כ-142,000 בעלי עושר נזיל של מיליון דולר או יותר צפויים להגר ולחפש אופקים חדשים. דניאל שמיילין, מנהלת הנציגות הישראלית של Henley & Partners מסביר כי "מדובר בגל ההגירה הכלכלית המשמעותי ביותר שתועד אי פעם, והוא משקף שינויים בסיסיים באופן ניהול הסיכונים של עשירים בעולם".
ביטוח סיכונים פוליטיים: פרופ' פיטר ג'. ספירו מבית הספר למשפטים באונ' טמפל בפילדלפיה ואחד המומחים המובילים בעולם לאזרחות כפולה, מציין כי כהונת טראמפ השנייה מעלה את הערך של אזרחות נוספת כביטוח סיכונים פוליטיים. "הפעם הסיכון גבוה יותר.
במהלך כהונת טראמפ הראשונה עדיין היו מנגנוני בקרה פוליטיים, אך כעת רבים מהם נעלמו. התחושה היא שטראמפ יוכל לבצע כל דבר שירצה, ותוצאת לוואי היא חוסר יציבות פוליטית. יש סבירות גבוהה שהממשל יחזיר את 'איסור הנסיעות' המפורסם, אותו יישם טראמפ שבוע בלבד לאחר כניסתו הראשונה לתפקיד.
האיסור מנע ממהגרים ממדינות מסוימות לקבל אשרות שהייה זמניות וקבועות בארה"ב. עם זאת, האיסור לא חל על אזרחים בעלי אזרחות כפולה, שהחזיקו גם באזרחות של מדינה שלא נכללה ברשימה. החריג הזה היה הגיוני".
גזענות באשרות: אפריקאים נדחים פי שניים בהשוואה לוויזות שנגן: במחקר חדש שנערך עבור Henley & Partners ופורסם בדוח הניידות, פרופ' מהארי טאדלה מארו מהאוניברסיטה האירופית והמכון למדיניות הגירה, מצא כי שיעור הדחייה של בקשות ויזת שנגן בקרב אפריקאים כפול מזה של מבקשים מאזורים אחרים. "בעולם רק אחת מתוך שש בקשות נדחית. עם זאת עבור אפריקאים מדובר ב-1 מכל 2 בקשות. ב-2023, מדינות אפריקה היוו רק 2.8% מהבקשות הגלובליות, אך מחצית מבקשותיהן נדחו".
לפי המחקר, שש מתוך עשר המדינות עם שיעורי הדחייה הגבוהים ביותר הן אפריקאיות. קומורוס במקום הראשון עם שיעור דחייה של 61.3%, אחריה גינאה-ביסאו (51%), גאנה (47.5%), מאלי (46.1%), סודאן (42.3%) וסנגל (41.2%). גם פקיסטן (49.6%), סוריה (46%) ובנגלדש (43.3%) ברשימה.
פרופ' מארו מסכם כי פער זה משקף יותר מאשר גורמים כלכליים בלבד. "הדחיות הגבוהות חושפות מדיניות מפלה על בסיס זהות ותרבות, המעמיקות את אי-השוויון בניידות הגלובלית. כתוצאה מכך, אפריקאים נמצאים בתחתית סולם הניידות, מה שמגביל משמעותית את גישתם להזדמנויות כלכליות בינלאומיות".
מגמות מפתח בנסיעות בשנת 2025: ETA ו-ETIAS: עולם התיירות צפוי לעבור מהפכה דיגיטלית ב-2025. השנה מסמנת שינוי משמעותי בבקרת גבולות דיגיטלית, החל מהרחבת מערכת ה-ETA בבריטניה ועד להשקת מערכת המידע והאישור האירופית לנסיעות (ETIAS) שצפויה מזה זמן רב.
בריטניה מיישמת את מערכת ה-ETA שלה בשלבים. התוכנית, שנפתחה לראשונה לאזרחי מדינות מועצת שיתוף הפעולה של המפרץ בפברואר 2024, מתרחבת החודש (ינואר 2025) גם למטיילים זכאים ממדינות שאינן אירופאיות, כולל שישה מיליון אזרחים מאוסטרליה, קנדה וארה"ב. אירופאים זכאים יוכלו להגיש בקשות ל-ETA החל מה-5 במרץ 2025, והחל מה-2 באפריל 2025 יידרשו להציג אישור ETA לכניסה לבריטניה.
במקביל, מערכת ה-ETIAS של אירופה, שנדחתה פעמים רבות, צפויה להתחיל לפעול במאי 2025. בעלי אישור ETIAS בתוקף יוכלו להיכנס ל-30 מדינות אירופאיות לעיתים תכופות עבור שהיות קצרות, בדרך כלל עד 90 ימים בתקופה של 180 יום.
ניק קרין, סגן נשיא בכיר לתפעול, בטיחות וביטחון בארגון התעופה הבינלאומי (IATA), מציין כי הארגון וחבריו מבצעים ניסוי בפרויקט חדשני ליצירת חוויית טיסה דיגיטלית מלאה. "המעבר לנסיעות דיגיטליות הוא יותר משדרוג טכנולוגי — מדובר בשינוי תפיסתי".
"באמצעות זהות דיגיטלית וביומטריה, תעשיית התעופה תוכל לספק רמה של יעילות והתאמה אישית שעד כה לא הייתה אפשרית. אך ההשפעה חורגת מעבר לשדות תעופה. חוויית נסיעה חלקה יכולה לחזק את הקישוריות הגלובלית, לעודד תיירות ולתמוך בצמיחה כלכלית".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה