נדל"ן ותשתיות

המדינה מנסה להפחית את עלויות הבנייה - אז מה מפריע להסתדרות?

בשבועות האחרונים הכריזה המדינה על ביטול דמי ההיתר עבור עובדי הבניין הזרים. המשמעות: חיסכון של 13 אלף שקל לעובד ומאות אלפי שקלים ליזם, מה שאמור להשפיע על המחיר הסופי של הדירות שאנחנו רוכשים. ההסתדרות פנתה לשר הפנים ומבקשת לבטל את המתווה - ההסבר בפנים
איציק יצחקי | 
אתר בניה (צילום פלאש 90/ מיכאל גלעדי, shutterstock)
המדינה עשתה לאחרונה החלטה נכונה, כשהחליטה לבטל את דמי ההיתר עבור עובדי הבניין הזרים המגיעים לישראל. מבחינת היזמים, מדובר בבשורה טובה: הדבר יקטין את עלויות הבנייה שלהם ואולי, בעתיד, זה ישפיע על מחירי הדירות.
צריך לזכור שעלויות הבנייה מהוות חלק נכבד במחיר הדירה הסופי. בפרויקטים של התחדשות עירונית, למשל, כשמרכיב הקרקע הוא אפס (מדובר בעסקת קומבינציה, היזם מקבל את הקרקע מבעליה ונותן להם דירות תמורה) המשמעות של עלויות הבנייה גבוהה יותר ביחס למחיר הדירה הסופי. אם תורידו את מרכיב הרווח היזמי, 20% נניח בפרויקט של התחדשות עירונית, תקבלו שעלויות הבנייה גוזרות את עיקר מחיר הבית (בנטרול המע"מ כמובן).
יחד עם זאת, ביממה האחרונה פנתה ההסתדרות לשר הפנים משה ארבל וקראה לו לשקול מחדש את המתווה המוצע. הטענה של מזל גולן, סמנכ"לית האגף לאיגוד מקצועי שהייתה מעורבת בשליחת המכתב, היא שהמתווה משרת את האינטרסים של התאגידים, יגרום לעליית מחירים ויוביל לפיטורים של אלפי עובדים מנוסים".
השאלה היא איך הדבר יוביל לעליית מחירים ומי יפטר אלפי עובדים בזמן שהמשק סובל ממחסור, כשאפילו קבלני השיפוצים ממריאים לסרי לנקה במטרה לגייס כאלה. בנוסף, השאלה היא מה ההסתדרות מנסה להשיג, כשהיא יודעת שביטול דמי ההיתר פירושו חיסכון של כ-13,600 שקל לעובד. העסקת עשרות עובדים למשך תקופת בנייה של שלוש שנים (חלק מהעובדים מתחלפים וחלק מתווספים), נניח, חוסכת ליזמים מאות אלפי שקלים.

עדיין לא מספיק. עובדים זרים בישראל (יוסי זמיר, פלאש90)
כזכור, רק בשבוע שעבר קיבלו תאגידים שהזמינו אלפי עובדים שהיו אמורים להגיע בינואר, כי הטיסות נעצרו. בסופו של דבר ההחלטה בוטלה, אבל היא משקפת היטב את המצב בישראל - אין מספיק פועלי בניין, המדינה לא יכולה להשלים את החסר והביורוקרטיה רק מעכבת.
בהסתדרות מסבירים כי המתווה המוצע "לא רק שלא יוזיל את עלויות הבנייה או מחירי הדיור, אלא ייקר אותם". ההסבר שלהם הוא שמדובר בצעד חיוני נוכח המחסור החמור בכוח אדם מקצועי בתחום, "אך יחד עם זאת, ניתוח מעמיק של טיוטת התקנות מעלה חששות כבדים באשר להשלכותיה אשר עלולות לפגוע דווקא באותם עובדים שכבר תורמים את חלקם לענף הבניה הישראלי".
כלומר, ההסתדרות מודאגת שהמדינה תביא יותר עובדים זרים על חשבון העובדים המקומיים, בגלל הרפורמה החדשה. צריך להזכיר: בישראל חסרים כיום לפחות 60 אלף עובדים. ספק אם המדינה, שהביאה לכאן רק שליש מהעובדים ששאפה לגייס בתחילת המלחמה, רואה את הדברים עין בעין עם ההסתדרות.
במכתב של ההסתדרות נכתב כי "אף שהתקנות מוצגות כאמצעי להפחתת יוקר המחיה בענף הבנייה, אנו סבורים כי בפועל הן לא ישיגו את מטרתן. ההטבה הכלכלית המשמעותית תשרת בעיקר את האינטרסים של תאגידי כוח האדם שיביאו עובדים חדשים לענף הבניין ולא בהכרח תתורגם להוזלה בעלויות הבנייה או במחירי הדיור".
אחד החששות המרכזיים העולים מנייר העמדה, הוא חוסר השוויון והאפליה שייווצרו  בין עובדים זרים "ותיקים" לבין עובדים זרים "חדשים", העלולים לסכן את יציבותם של העובדים. "אפליה זו יוצרת תמריץ שלילי מובהק עבור תאגידי הבניין להמשיך ולהעסיק את העובדים "הוותיקים", אשר כבר צברו ניסיון וכישורים חיוניים בענף.
כידוע, אחוז העובדים הישראלים הוא נמוך ביחס לעובדים הזרים, אבל ההסתדרות לא מייצגת רק עובדים ישראלים. הם טוענים כי התקנות המוצעות הופכות אותם ל"יקרים" יותר להעסקה. "תאגידי כוח האדם עלולים לנסות להיפטר מעובדים אלה, אם באמצעות פיטורין ישירים ואם באמצעות דיווחים כוזבים על נטישת מקום העבודה", לשון המכתב.
אז מה דורשים בהסתדרות? לתקן את טיוטת התקנות באופן שיצור שוויון בדמי ההיתר בין כל העובדים הזרים בענף הבניין. בקיצור, הם דורשים הנחה עבור כלל העובדים, ולא רק עבור העובדים הזרים. "גישה זו תשיג שתי מטרות חיוניות: ראשית, היא תתרום באופן ממשי להפחתת יוקר המחיה בענף הבנייה, שכן ההוזלה תחול על כל כוח העבודה הזר ולא רק על העובדים החדשים. שנית, היא תבטיח יציבות תעסוקתית לעובדים הוותיקים, ותעודד שימור ידע מקצועי חיוני בענף".
גולן הסבירה כי "המתווה המוצע מחטיא את מטרתו המוצהרת - הוזלת מחירי הדיור עבור זוגות צעירים ומשפרי דיור. דחיקתם של עובדים מנוסים ומיומנים לטובת עובדים חדשים, רק בשל שיקולי עלות דמי היתר, עלולה להוביל דווקא לעלייה בעלויות הבנייה הכוללות. תקופת ההסתגלות הנדרשת לעובדים חדשים, הצורך בהכרת שיטות העבודה המקומיות והתאמה לסטנדרטים הישראליים, כל אלה מתורגמים לזמני עבודה ארוכים יותר ולפריון עבודה נמוך יותר בתקופה הראשונה. עלויות אלו, יחד עם העיכובים הצפויים בלוחות הזמנים, יגולגלו בסופו של דבר לפתחם של רוכשי הדירות.
"לפיכך, המדיניות המוצעת לא רק שלא תוביל להוזלת מחירי הדיור אלא עלולה אף להביא לייקורם. אנו סבורים כי יש לתקן את טיוטת התקנות באופן שיצור שוויון בדמי ההיתר בין כל העובדים הזרים בענף הבניין, ללא קשר למועד הגעתם לישראל או למסלול דרכו הגיעו".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה