נדל"ן ותשתיות

הצעד שצפוי להפחית את המחירים הגבוהים בשוק הדיור

מאז מלחמת חרבות ברזל נוצרה מצוקה חמורה בשוק העובדים הזרים בענף הבניה ובענפים נוספים - דבר שמשפיע בין היתר על יוקר המחיה ויוקר הדיור. האם הצעד הבא בו נקט משרד הפנים יהפוך את הקערה?
מערכת ice | 
אתר בניה (צילום פלאש 90/ מיכאל גלעדי)
המחסור בעובדים זרים בתחומים שונים בישראל הוא רב, מלחמת חרבות ברזל שמנעה מפלסטינים את הכניסה לעבודה, הגבירה עוד יותר את החוסר הרב, ובקרב התעשיות השונות זועקים בגרון ניחר למעלה משנה על המחירים המאמירים שבסוף מושתים על הצרכן בגלל כך.
עתה, לראשונה יוכלו מעסיקים בענפי המסחר והשירותים לגייס עובדים זרים מחו"ל באופן ישיר, כולל ממדינות ללא הסכם בילטרלי עם ישראל. בנוסף הורחבה האפשרות לגיוס ישיר לתחומי התעשייה זאת על פי החודש נהלים חדשים שפורסמו החודש על ידי רשות האוכלוסין וההגירה.
בתחילת נובמבר פרסמה רשות האוכלוסין נוהל להעסקת 6,400 עובדים זרים בענפי המסחר והשירותים, ובימים האחרונים פרסם משרד הכלכלה הודעה על הקצאה נוספת של  2,000 עובדים זרים לתעשייה. שני הנהלים מבוססים על החלטת ממשלה 1752, ממאי 2024, העוסקת בייעול ושיפור הפיקוח והאכיפה על העסקת עובדים זרים שבעקבותיה הוקמה ועדת מנכ"לים בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה.
עו"ד צבי קן תור, יו"ר משותף של ועדת עובדים זרים בלשכת עוה"ד ציין כי הנוהל המתייחס לענף המסחר והשירותים, קובע כי ניתן לגייס עובדים זרים למספר רב של תפקידים ללא דרישה לתעודות או הכשרה מקצועית. הנוהל מתייחס כאמור למספר קטגוריות: שירותים בבניין ותשתיות, מסחר סיטונאי וקמעונאי כולל הובלות, מוסכים, אולמות אירועים וניקיון.
הנוהל מפרט תפקידים קונקרטיים ובכללם: מטפלים במטענים, מפעילי מכונות לאריזה ולייצור מזון, סבלי מטען, סדרני סחורות וממלאי מדפים, עובדי אריזה ידנית במעדניות ובעסקים לממכר מזון, עובדי ניקיון בבתי עסק שאינם תעשייה, מלונות או מסעדות, וכן קצבים. בתחום המוסכים מפורטים תפקידים כמו זגגים, חשמלאי רכב, מכונאי רכב, פחחי רכב, עובדי ריתוך וצמיגאים. בתחום הניקיון, קבלנים בעלי רישיון ממשרד העבודה יוכלו להעסיק עובדי ניקיון בבתי עסק ומוסדות ציבוריים.הנוהל מאפשר להעסיק בנוסף לקטגוריות שצוינו גם אנשי אחזקה והתקנה (הנדימן), עובדי פיגומים לבניין, עובדי ריתוך וחיתוך מתכות, פועלי גינון, צבעים וסיידים, וכן שרברבים ומתקיני צנרת.

עו"ד קן תור הדגיש כי בעבר, ניתן היה לגייס עובדים זרים רק במדינות שלהן הסכם בילטרלי עם ישראל. הנהלים החדשים מאפשרים להגיש בקשה להבאת עובדים גם ממדינות מסוימות ללא הסכם כזה. בה בעת חוק הכניסה לישראל לא שונה ולפיכך, גם עובדים זרים אלו מחויבים לצאת מהארץ עם תום תקופת ההיתר שניתן לו, שלא תעלה במצטבר על 63 חודשים.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה