מדדים ומחקרים

סקר מפתיע: האם ערביי ישראל תומכים בתקיפות צה"ל בעזה?

מחקר מקיף בחברה הערבית קובע: כמחצית מהציבור הערבי בישראל מצדיקים את התגובה של צה"ל בעזה. רוב הציבור הערבי (57%) מאמינים כי במתקפת ה-7.10 מחבלי חמאס פגעו בכוונה בנשים ובילדים
מערכת ice |  6
סטודנטים ערבים פרו-פלסטינים בקמפוס אוניברסיטה בישראל (ארכיון) (צילום תומר נויברג/פלאש 90)
מחקר מקיף של מרכז דיין באוניברסיטת תל אביב מציג מגמות מאוד משמעותיות של הציבור הערבי בישראל ביחס למלחמת "חרבות ברזל". על פי ממצאי המחקר, כמחצית מהציבור הערבי (47%) מצדיקים את התגובה של ישראל על המתקפה של חמאס ב-7 באוקטובר (לעומת 44% שאינם מצדיקים זאת). בנוסף, רוב הציבור הערבי (57%) מאמינים כי פעילי חמאס פגעו בכוונה בנשים ובילדים ביישובי עוטף עזה ואילו 32% אינם מאמינים כך.
מהנתונים עולה בנוסף, שכמחצית מהמשיבים חושבים כי המתקפה של חמאס ב-7 באוקטובר אינה תורמת לפתרון הבעיה הפלסטינית. היתר נחלקים בין הסבורים כי המתקפה תורמת לפתרון הבעיה הפלסטינית (21%) לבין הסבורים כי אין לה כל השפעה על פתרון הבעיה הפלסטינית (19%).
כמו כן, רוב גדול בציבור הערבי (85%) רואים בחיוב את היוזמות של אזרחים ערבים לסייע לתושבי היישובים בעוטף עזה. מחצית מהציבור הערבי (54%) רואים בחיוב אף את השתתפותם של אזרחים ערבים במאמצי ההסברה של ישראל ברחבי העולם. עם זאת, באשר לשאלת הסולידריות הרי ש-70% מהציבור הערבי דווקא חשים כי הסולידריות בין ערבים ליהודים בתוך ישראל נחלשה בעקבות אירועי 7 באוקטובר. 

המחקר בדק גם עמדות פוליטיות ומהן עולה כי רוב המשיבים (66%) תומכים בהצטרפותה של מפלגה ערבית לקואליציה שתקום אחרי הבחירות הבאות.
ראש התכנית, ד"ר אריק רודניצקי מציין כי המחקר מציג שינוי עמדות חד בציבור הערבי והתחזקות המגמה של הזדהות עם ישראל: "המלחמה בין ישראל לחמאס, שנמשכת כבר יותר מחודש וחצי, גורמת לשינוי חסר תקדים בעמדות הציבור הערבי. בראש ובראשונה הדבר מתבטא בהזדהות עם תושבי היישובים באזור עוטף עזה ואפילו עם יוזמות ההסברה של ישראל בעולם. ההזדהות עם ישראל מתבטאת בכך שלראשונה בכל הסקרים שערכנו בשנים האחרונות נרשם שוויון בין הזהות האזרחית הישראלית לזהות הלאומית הערבית.
"המלחמה מייצרת סכסוך חריף בין הנרטיב הישראלי לנרטיב הפלסטיני בתקשורת העולמית וברשתות החברתיות. ראוי לציין כי דווקא בקרב בני הדור הצעיר בחברה הערבית יש יותר הזדהות עם הנרטיב הישראלי בהתייחס לאירועי 7 באוקטובר. זה ממצא דרמטי, משום שהצעירים חשופים יותר מהמבוגרים לא רק לאמצעי התקשורת הרגילים בישראל ובעולם אלא גם למה שמתחולל ברשתות החברתיות, שם מקובל לחשוב שהנרטיב הישראלי נמצא בעמדת נחיתות.
"יחד עם זאת, יש רמת חרדה גבוהה מאוד בציבור הערבי מפני התנכלויות מצד אזרחים יהודים על רקע מצב המלחמה. ברור כי האירועים האלימים של מאי 2021 מהדהדים בראשם של רבים, יהודים וערבים כאחד, אולם חשוב להבין: אירועי אוקטובר 2023 שונים לגמרי מאירועי מאי 2021. חשוב לזכור זאת ליום שאחרי המלחמה. האזרחים הערבים מאותתים לציבור היהודי וגם לממשלה: אנחנו חלק בלתי נפרד מהמדינה".
המחקר כלל סקר עליו השיבו 502 נשאלים בני 18 ומעלה, המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה הערבית הבוגרת, כולם אזרחי ישראל. המחקר נערך ביוזמת תכנית קונרד אדנאואר לשיתוף פעולה יהודי-ערבי הפועלת מטעם קרן קונרד אדנאואר במרכז משה דיין ללימודי המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת תל-אביב. 
תגובות לכתבה(6):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    איזו נאיביות חחח בתוך עצמם רוב רובם שמחים לאיד ל מה שקר (ל"ת)
    הניה 12/2023/15
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 5.
    שימו לב מי ערך את הסקר
    גלית 12/2023/12
    הגב לתגובה זו
    3 0
    אוניברסיטת ת"א שם מניפים דגלי אויב באין מפריע . לא מאמינה לסקר הזה.
    סגור
  • 4.
    הנתון ש 44% מתנגדים לתגובת ישראל בעזה זה תמרור האזהרה! (ל"ת)
    אביטל 12/2023/12
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • 3.
    ערבי ישראל.
    כהן 12/2023/05
    הגב לתגובה זו
    0 3
    כל הכבוד לכל ערבי ישראל שממש תומכים בפעולת צה״ל בשטחים.
    סגור
  • 2.
    סקר זה שקר
    חן 12/2023/03
    הגב לתגובה זו
    10 0
    חחח 85 אחוז בעד לעזור לתושבי העוטף אבל חצי כמעט נגד התקפות צהל בקיצור תמשיכו לחיות בעולם וורוד משלכם עד שזה יגיע אליכם לבית
    סגור
  • 1.
    הכל נשמע וורוד עד השורה התחתונה - מי הזמין את הסקר (ל"ת)
    קאטו הזקן 12/2023/03
    הגב לתגובה זו
    7 0
    סגור