משפט

רשות המסים תשלם ביוקר: זו הטעות שתעלה לה הרבה כסף

לאחר ששלושה ממציאי פטנט מכרו את הפטנט שלהם, הם חתמו עם פקיד השומה על הסכם לרווחי הון, אך קיבלו מענה בו נדרשו לשלם שיעור מס גבוה יותר, ביהמ"ש דחה את הדרישה ומתח ביקורת על רשות המסים שהיא לא יכול לשנות את שיעור המס עבור תקבולים עתידיים
מערכת ice | 
המעטפה הירוקה של רשות המסים (צילום shutterstock)
פקידי השומה הסבירו לשלושה רופאים שהמציאו פטנט מתקדם כי הם עשו טעות וכי רשות המסים מבקשת להגדיל את גובה המס עבור הרווחים ממכירת הפטנט למרות מה שסוכם קודם לכן עם הממציאים, לפיו התקבולים ממכירת הפטנט ימוסו במס רווח הון בגובה 25% ו־27% בסך הכל.
הזמן חלף וברשות המסים חזרו בהם מההסכם בטענה כי מדובר ב"טעות" למסות את הרווחים במס הנמוך ודרשה מס של עד 50%. ההצדקה לכך היא שברשות טענו כי ההסכם יחול על התקבולים שהתקבלו בנוגע לשנים שהיו במחלוקת כשהוא נחתם בלבד ולא על אלו העתידיים.

שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, ירדנה סרוסי, פסקה בפסק דינה כי היא חוסמת את הניסיון של רשות המסים להתחמק מהסכם השומה עליו חתמה, לטענתה, בגלל שמדובר כביכול ב"טעות" ומתחה ביקורת על הרשות
על פי גלובס: "בשנת 2004 הגישו שלושת הרופאים בקשה לרישום פטנט בינלאומי לשתל דנטלי בעל ראש מתכנס, וכעבור שנה - מכרו את זכויותיהם בפטנט לחברת Nobel Biocare תמורת 750 אלף אירו. בד בבד, הוסכם על תמורות עתידיות לתקופה של עשר שנים, אשר יחושבו כנגזרת מאחוז המכירות של השתלים המבוססים על הפטנט. מכירת הזכויות בפטנט קדמה להחלטת נובל לרכוש את חברת השתלים המתקדמים הישראלית אלפא־ביו ב־2008, תמורת 95 מיליון דולר במזומן ומניות. ב־2006 דיווחו הרופאים על הכנסותיהם מהמכירה והכנסותיהם העתידיות, וסיווגו אותן כרווחי הון המחוייבים במס בשיעור 20% (ב־2005 שיעור מס רווחי הון עמד על 25% וב־2006 על 20%), אך פקידי השומה סירבו לסיווג תקבולי העסקה כרווחי הון. בין הצדדים התנהלו לאורך תקופה מגעים בנוגע לסיווג העסקה: הוני (מס שנע סביב ה־35%) או פירותי (המס עלול להגיע ל־50%)".
בסופו של דבר קבעה השופטת: "אני מקבלת שההסכמה הייתה מבוססת על שיעור רווח ההון נכון לשנת קבלת התמורה בתוספת אחוזים. אם המשיב, לאחר דיון, הסכים שכך יש למסות את התקבולים בנוגע לאותה עסקה, אין מקום שהוא יחזור בו מהסכמתו, אלא בנסיבות חריגות שאינן מתקיימות בענייננו", קבעה השופטת. עם זאת, ציינה השופטת בפסק הדין, כי "לולא הסכמי השומה... נכון היה לסווג את עסקת נובל כעסקת אקראי בעלת אופי מסחרי".
נקבע כי שניים מהתובעים ישלמו מס על תקבולי עסקת נובל בשיעור מס רווח ההון בשנות המס שבמחלוקת בתוספת של 5% לשנה, עסקת MIS תסווג כעסקת אקראי בעלת אופי מסחרי. הרופא השלישי נדרש לשלם מס על תקבולי עסקת נובל בשיעור מס רווח ההון בשנות המס הנדונות בערעור בתוספת 7% לכל שנה.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה