משפט

נתונים מקוממים: משרתים במילואים - וסופגים אפליה במקומות העבודה

למעלה מ-40% מהפניות שהוגשו השנה לנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה עוסקות באפליה בעבודה בשל שירות במילואים. עם תיקון חוק בכנסת, צפוי גל נוסף של פניות מטעם בני הזוג של משרתי מילואים. מ"מ הנציבה, עו"ד אורית שרפי: "רואים חשיבות רבה בסיוע למשרתים, ופועלים להנגיש להם את זכויותיהם ולייעל את הטיפול הממשלתי" 
מערכת ice | 
חיילי מילואים (צילום פלאש 90/ תומר נויברג)
מפרוץ המלחמה התקבלו בנציבות שוויון במשרד הכלכלה והתעשייה, למעלה מ- 650 פניות הנוגעות לאפליה במקום העבודה. 44% מהפניות עסקו באפליית משרתי המילואים ובני זוגם/ן ופגיעה בזכויותיהם/ן, בהתפלגות שלהלן: 39% מהפניות הן של משרתי/ות מילואים: כ-72% מפניות אלו עסקו בתנאי עבודתם/ן, 26% עסקו בפיטוריהם/ן מעבודה, 2% באפליה בקידום בעבודה, 1% באפליה בקבלה לעבודה
מפילוח פניות משרתי המילואים עולה כי 85% הם גברים ו-15% הן נשים. 11% מהפניות הן של בני/ות זוג של משרתי המילואים: כ-55% מפניות אלו עסקו בתנאי עבודתם/ן וכ45% עסקו בפיטוריהם/ן מעבודה. מפילוח פניות בני/ות זוג של משרתי המילואים עולה כי 90% הן נשים ו10% הם גברים. נציבות שוויון קוראת לכל מי שזקוק לייעוץ בדבר אפליה בעבודה על רקע שירות מילואים שלו או של בן/ת הזוג לפנות אליה לקבלת ייעוץ והכוונה.
מליאת הכנסת אישרה את תיקון חוק חיילים משוחררים, במסגרתו ניתנה מעטפת הגנה לבני/ות זוגם של משרתי המילואים ולהורה משותף של ילדיהם/ו. במסגרת תיקון זה, תוקן גם חוק שוויון הזדמנויות בעבודה ונוספה בחוק עילה מיוחדת לאיסור אפליה בעבודה: אפליה על רקע שירות במילואים של בן/זוג או הורה משותף לילד. נציבות השוויון תאכוף הוראה זו  במישור האזרחי.
לנוכח התופעה המדאיגה של פגיעה בעבודה של משרתי מילואים ובני זוגם ובהתחשב במגמת העלייה המתמדת בשיעור הפניות- אשר צפוי עוד לעלות משמעותית לאור תיקון החוק, נציבות השוויון כינסה שולחן עגול עם כלל הגורמים העוסקים בנושא, במטרה לייעל, להנגיש ולהסדיר את הסיוע הממשלתי בימים אלו למשרתי המילואים ובני זוגם/ן, לרבות הגברת המודעות לזכויותהם/ן והכלים לאכיפתן. במפגש זה לקחו חלק נציגים ממשרדים ממשלתיים, רשויות מקומיות, נציגי מעסיקים ועובדים, נציגי צה"ל, ארגונים ופעילים העובדים בתחום.
 
בעקבות המפגש, החליטה נציבות השוויון לפרסם מדריך המפרט את חלוקת סמכויות משרדי הממשלה בנושא, לרבות אופן יצירת קשר עם הגורמים השונים, וזאת במטרה להנגיש לציבור את המידע והסיוע הממשלתי המקיף הניתן להם בתחום התעסוקתי על ידי גופי הממשלה בימים אלו. המדריך יפורסם לציבור הרחב וכן יופיע באתר נציבות השוויון.
נציבות שוויון ההזדמנויות בעבודה במשרד הכלכלה פועלת למיגור האפליה בשוק העבודה וליצירת מודעות ציבורית לערכי שוויון וגיוון בעבודה בכלל, ובתקופה זו- בדגש על זכויות משרתי מילואים ובני/ות זוגם . נציבות השוויון יצאה בקמפיין רחב באמצעי המדיה השונים שבו היא קוראת למשרתי מילואים ובני זוגם/ן לפנות אליה לייעוץ, סיוע ו/או ליווי משפטי. מעבר לטיפול בפניות ולסיוע הצמוד, פועל צוות הנציבות במישור ההסברתי מול המעסיקים: מעביר הרצאות בנושא, כותב מאמרים ומפרסם סקרים ועלונים.
 
שר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת: "משרתי המילואים הם מגיני הארץ והאנשים בזכותם מדינת ישראל מתקיימת בבטחה. המדיניות שלי היא אפס סובלנות כלפי פגיעה בזכויות שלמי שמוכן לסכן עצמו ומקריב מעצמו למען המולדת. מדינת ישראל ומשרד הכלכלה מחוייבים לעמוד לצידם של משרתי המילואים ובני ובנות זוגם. בימים של מלחמה וגם בימי שגרה עלינו לזכור שחובתנו להילחם למען אלה שנלחמים למען המדינה. אני מצדיע לכם".
עו"ד אורית שרפי, מ"מ נציבת שוויון הזדמנויות בעבודה: "אני מברכת על תיקון חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, אשר יעניק לנציבות השוויון סמכות לפעול בכלים המשפטיים העומדים לרשותה, כנגד מעסיקים המפלים עובדים/ות בשל שירות המילואים של בני/ות זוג.  הנציבות תמשיך לפעול למיגור התופעה הפסולה של פגיעה בעובדים הנלחמים בחזית או בבני משפחותיהם שנותרו בעורף ורואה בכך ערך עליון. ישנם גורמים ממשלתיים רבים שיוכלו לסייע למי שנפגע בתקופה זו בשל השירות במילואים ויחד איתם תפעל הנציבות להגביר את מודעות העובדים הן לזכויותיהם על פי דין והן לכלי האכיפה המתאימים לכל פגיעה".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה