נבחרת אייס
סיבוס ותן ביס: האיום החדש על המסעדות בישראל
לא די לנו בשיעור המע"מ העצום שאנו משלמים לממשלה, אז נוסף עלינו גם היטל נוף לטובת סיבוס ותן ביס, רק שאנו כלל לא מודעים לו. למעשה, זו אחת הסיבות מדוע המסעדות בישראל כה יקרות, אך רשות התחרות ישנה בעמידה ומפקירה אותנו ואת ציבור בעלי המסעדות
חייהם של בעלי המסעדות בישראל קשים עד מאוד. שיעור המיסים המוטל עליהם גבוה מאוד ובראשו שיעור מע"מ מאוד גבוה. הארנונה ומחירי השכירות הורגים את רווחיהם בדיוק כפי שהם מקשים על הצעירים בישראל.
מחירי המזון המטורפים בישראל פוגעים בהכנסתם בדיוק כפי שהם ממררים את חיינו. החשמל והמים גבוהים והתייקרו בדיוק כפי שהתייקרו לנו. וכמובן אסור לשכוח את מגפת הפרוטקשן המאיימת על מרבית המסעדות בישראל, מייצרת להן עלויות כבדות, מעלה את הסיכון על עסקיהן וכתוצאה מיקרת מאוד את מחירי הביטוח ואת עלויות המימון שלהן.
והנה, נוסף על כל הצרות הללו – שכולן באחריות הממשלה או באוזלת ידה - נחתה בשנים האחרונות על ראשם של בעלי המסעדות צרה חדשה. שתי ענקיות סליקה, תן ביס וסיבוס השתלטו על מרבית שוק ההסעדה למשרדים ועסקים.
הענקיות הללו מספקות למשרדים ולעסקים (בעבור עובדיהם) כרטיסי חיוב המקושרים לכרטיסי האשראי ומרכזות כוח קנייה מצטבר של מאות אלפי עובדים כל אחת. מחד גיסא, מעניקות החברות הנחה למשרדים ולעסקים שבאמצעותה הן הצליחו לרכז כמות גדולה של עסקים כלקוחותיהם. מאידך גיסא, הן מנצלות את כוח הקנייה המצטבר כדי ללחוץ את המסעדות לעמלות מאוד גבוהות שיועברו אליהן, ייקרו את מחירי המסעדות ויקזזו את ההנחות שקיבלו לכאורה המשרדים והעסקים.
לעסקים המתמקמים בין שני לקוחות (במקרה זה בין המשרדים והעסקים לבין המסעדות) ומחברים ביניהם קוראים בעגה המקצועית רשתות דו צידיות. קוראי הטור הזה יכולים להיזכר בשני מאמרי הקודמים על הרשת החברתית פייסבוק שאף היא מונופול מסוג רשת דו צידית. אלה כזכור מתאפיינים בהגבלים עסקיים המיוחדים לסוג זה של שחקנים.
למיטב ידיעתי, מחירי הסליקה של סיבוס ותן ביס היו עד לאחרונה זהים. שתי החברות דרשו 6% עבור המחיר הכולל מע"מ במסעדה (או בעצם 7% מההכנסה של המסעדה בניכוי המע"מ) ו-10% על המחיר הכולל מע"מ בשליחויות (או בעצם 11.7% מההכנסה של המסעדה בניכוי המע"מ). לאחרונה העלתה תן ביס את התעריפים ב-25% נוספים, היינו כמעט 9% ו-15% בהתאמה מהכנסות המסעדות. סביר להניח כי סיבוס תעלה אף היא את התעריפים אם לא עשתה זאת כבר.
על שום כוח השוק העצום שצברו שתי הענקיות, אין לאף מסעדה את היכולת להתמודד עימן או להתנתק מהן מבלי להסתכן באובדן לקוחות בהיקף עצום. על שום הטבע הדו צידי של שירות הסליקה שמספקות השתיים על רשות התחרות להכריז עליהן כמונופולים, להחיל עליהן את חוק ההגבלים ולהפעיל עליהן את מלוא כלי הבקרה והאכיפה לרבות בדיקה מעמיקה של מחיריהן שמא הוא חורג מהחוק האוסר על מחירים מופרזים של מונופולים.
זאת ועוד, רשות התחרות חייבת לאכוף עליהן סליקה צולבת כדי לאפשר לשחקנים חדשים לצמוח בדיוק כפי שאנו אוכפים (בעקבות וועדה ציבורית בראשותי) סליקה צולבת בכרטיסי אשראי.
זכרו כי האובדן העצום מהכנסות המסעדות מכריח אותן לייקר בהתאמה את מחירי המסעדות. כאילו לא די לנו בשיעור המע"מ העצום שאנו משלמים לממשלה אז נוסף עלינו גם היטל נוף לטובת סיבוס ותן ביס רק שאנו כלל לא מודעים לו. למעשה, זו אחת הסיבות מדוע המסעדות בישראל כה יקרות. אך רשות התחרות ישנה בעמידה ומפקירה אותנו ואת ציבור בעלי המסעדות. אתם מבינים מדוע צריך שר אוצר שישב לרשות התחרות על הראש ויוודא כי היא ואנשיה יתחילו לעבוד?
עוד ב-
הכותב: פרופ' ירון זליכה, יו"ר המפלגה הכלכלית וראש ביה"ס לחשבונאות, כלכלה וניהול כספים בקריה האקדמית אונו
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(16):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה
-
11.אך מה היה ללא תן ביס וסיבוסע 05/2022/03הגב לתגובה זו1 0כמה מהלקוחות של המסעדות היו ממשיכים לאכול שם על חשבון המעסיק אם המעסיק היה נותן להם משכורת במקום הכרטיס תן ביס או סיבוס? אני יכול להגיד על עצמי שלפחות בחצי מהמקרים הייתי מביא אוכל מהבית ושומר את הכסףסגור
-
10.פרופ' זליכה והזיכרוןחיים 05/2022/03הגב לתגובה זו0 0פרופ' זליכה הנכבד לפני שרץ לפוליטיקה ולעיתונות היה מנכ"ל משרד האוצר. ובתור מנכ"ל לשעבר הוא היה אמור לזכור ששיעור המע"מ בישראל הוא שוויוני. כלומר, העסקים והלקוחות משלמים אותו שיעור מע"מ בדיוק העומד כיום על 17% . ההבדל בין עסקים ללקוחות פרטיים הוא בכך שעסקים רשאים לקזז את המע"מ שקיבלו מהלקוחות עם המע"מ ששילמו לספקים שלהם. כך שבפועל סכום המע"מ שהעסק יעביר לקופת המדינה קטן מ-17%. כמו כן, העסקים מקבלים החזרי מס על התשלומים שלהם לספקים ועל ההוצאות השוטפות שלהם, כולל הרכב והטלפון של המנהלים. כך שהתיאור שפרופ' זליכה הנכבד מתאר אינו עולה בקנה אחד עם המציאות העסקית. מסעדות יכולות גם להעסיק שליחים עצמאיים שלהם ובכך להפחית את התשלומים לתן ביס ודומיה. עם זאת אני מסכים עם פרופ' זליכה שמדובר בקרטל עסקי שיש לפקח עליו ובד בבד לעודד חברות נוספות להיכנס לתחום וכך ליצור תחרות עם כמות משתתפים גדולה יותר. מה שאמור תיאורטית להביא להוזלת התעריפים שנגבים מהעסקים כיום עבור הזמנה ושילוח.סגור
-
9.אז אל תשתמשו בשירות שלהםדרור 05/2022/02הגב לתגובה זו2 1כמות ההזמנות שנכנסת למסעדות בזכות סיבוס ותן ביס היא עצומה. אני מסבסד 3 4 מסעדות ב1000 שקל כל חודש אם היו מביאים לי 1000 שקל ישירות למשכורת כסעיף ארוחות במקום 1000 שקל בסיבוס הייתי חוסך את זה ומביא אוכל מהבית לא פחות טעים ולא פחות בריא ומזין.סגור
-
8.מעמלימור 05/2022/02הגב לתגובה זו0 0לא לשכוח שבעצם אנחנו המסעדנים בעצם משלמים 10% לתן ביס וסיבוס ועוד 27% לוולט רק על השירות שאנחנו נותנים למדינה על גביית המע"מ עבורם. בעצם, עולה לנו המסעדנים מלינוי שקלים מהכיס שלנו על גביית המע"מ. שירות למדינה עולה לי כל חודש כמה אלפי שקלים. ואען מנוס אלא להעביר את העלות ללקוח. ניחה לוקחים אחוזים כה גבוהיים. שלפחות לא ייקחו את זה על המע"מ אלא רק על עלות המנהסגור
-
7.זליכה זה פופוליזם זולדוד 05/2022/02הגב לתגובה זו4 2אדון זלכיה היקר, כמסעדן מאוד ותיק אני לא זוכר שבתקופתך כחשב הכללי של האוצר עשית איזה מהלך כלכלי עבורנו המסעדנים. היום שאתה מריח בחירות בדרך אתה פתאום נזכר בנו? זה פופוליזם זול מידי.סגור
- טען עוד
-
מהלך כלכלי נתון בידי דרג פוליטי לרוב. לא בידי החשב. (ל"ת)אתה קצת מתבלבל 05/2022/04הגב לתגובה זו0 0סגור
-
6.ירון זליכה לממשלהאביב 05/2022/02הגב לתגובה זו1 0הלוואי והיו מקשיבים לרבע ממה שאתה אומר וסועק שנים כבר. זוכרת אותך עוד ב 2009 במכללה למנהל ואוהבת אותך מאוד מאז. הצבעתי לך ואצהיע שוב עש שתעבור את אחוז החסימהסגור
-
5.הפרוטקשן הכי גדול זה החברות הללושחר 05/2022/02הגב לתגובה זו1 0סלט עולה היום 50 שח, שווארמה 40 שח וארוחה עסקית סדר גודל של 55 שח והכל בגלל החברות הללו , ההייטקיסטים כרגיל מסודרים עם תקציב של מעל 1000 שח לחודש בסיבוס ולמעמד ביניים כמו סוכנמ מכירות זה מספיק ל12 יום לפני סיבוס ותן ביס עסקית הייתה עולה 30.שח ושווארמה 25 ש חסגור
-
4.שנים אני זועק את זעקת המסעדניםאיציק 05/2022/02הגב לתגובה זו5 1קצת אומץ מצד כל המסעדות וכל החברות כולל וולט יורדות ל2 אחוז עמלה. בלעדי המסעדת אין להם עתיד. ראו את AVO ,אם אין לקוחות ,סוגרים!!סגור
-
3.לבעלי המסעדותאין לי טיפת אמפתיה 05/2022/02הגב לתגובה זו3 1אין לי טיפת אמפתיה לבעלי המסעדות. אם הן היו רוצים "להתנתק" מהדואופול הזה - הן היו מוזלית ב 9%-15% את המחיר ללקוחות שאינם משתמשים בתן ביס או סיבוס - והופ - גם הם מרוויחים בדיוק את אותה כמות אילולא היו משלמים להם עם תן ביס או סיבוס - ויכולים לתפוס את החברות האלו ב***** ולגרום להן להוריד את העמלות ההזויות שהן לוקחות.סגור
-
2.לחזור לסנדביצים מהביתיאיר אוחנה 05/2022/02הגב לתגובה זו4 1הדור של היום מפונק,בכיין, לחזור לסנדביצים ולקופסאות אוכל מהבית! יותר זול יותר טעים יותר נקי!! גם דירה אפשרי למצוא מחוץ למדינת תל אביבסגור
-
1.בלי קשר למהות הכתבה אודות העלאת ההתעמלות..עמנואל 05/2022/02הגב לתגובה זו1 1להיות שליח בתו ביס זה כבר ליגה אחרת! עבודה בשכר גבוה, תנאים טובים,פנסייה,חופש ,גאוות תפקיד ועוד ועוד. הרבה מאוד מעובדי המשרדים למיניהם,עו"ד הייטק ועוד מקנאים והיו רוצים מאוד לעבוד השליחים אך האגו ומה יגידו החבר'ה ,המשפחה והקרובים מונע מהם את זה.סגור
-
למה שמישהו יקנא בשליח????על מי אתה עובד 05/2022/04הגב לתגובה זו0 0המשכורת הממוצעת בהייטק היא 30K. אף שליח לא מתקרב למספר הזה. אולי עורכי דין בעיקר מתחילים ברמות שכר נמוכות מרוויחים מעט פחות משליח אבל זו ריצה לטווח ארוך וקידום. איזה עתיד יש לעבודה בשליחויות? הייתי שם, זה חרא.סגור
-
תגובה מפורטת לתגובתךעמנואל 05/2022/05הגב לתגובה זו0 0" המשכורת ...ההייטק...30k"-זה לא ממש. אלה המשתכרים מעל 20k הם רק המבריקים בעלי וותק של מספר שנים. "אף שליח...הזה"-לא מדוייק. יש שליחים המגיעים קרוב ל20000 אלף מבלי "לקחת את העבודה הביתה" כמו עובדי הייטק ,משרדים ומקצועות מדופלמים אחרים רופאים ,שמאים,רו"ח עושים עבודה מרווחים יפה אך עושים עבודה ברובה משעממת,אחראית רבה,סיזיפית ומתישה, אחרי שהם למדו והשקיעו זמן רב ,כסף ומשאבים רבים. נכון מי ששואף להתקדם לטווח הארוך זה עשוי להיות שווה אך מי שרוצה להיות ראש קטן עם אחריות מינימלית ,לחוש חופש רב ולהישתכר די יפה זה לא רע להיות שליח,כמובן שלא בכל חברה ולא בכל תחום. שוב אחזור ואומר שבהרבה עבודות כאלה המיתיימרות להיות איכותיות עובדים בהן המון שעות והעבודה נגררת גם לבית.סגור
-
הבולטות בשטח ובדרכים עם המדים הייצוגייים אומרת את הכל (ל"ת)ללל 05/2022/03הגב לתגובה זו2 0סגור
-
ללא ספקשלומית 05/2022/02הגב לתגובה זו0 0להיות שליח בתו ביס כבר כבר ליגה אחרת!סגור