בריאות

נערכים לחזרת החטופים: זה הטיפול הצמוד שיקבלו עם שובם ארצה

מתכוננים לשובם: עובדות ועובדים סוציאליים ילוו את החטופים מייד לאחר שחרורם מבית החולים. ואלו הצעדים יינקטו לגבי הילדים ששבים מעזה
מערכת ice | 
תמונות החטופים (צילום פלאש 90/ יונתן זינדל)
משרד הרווחה והביטחון החברתי ערוך לקליטת הישראלים הצפויים לחזור משבי חמאס ופרסם נוהל לעובדים סוציאליים אודות הליך קליטתם. לאחר שחרורם של החטופים מבדיקות בבתי החולים בהתאם לנוהל של משרד הבריאות, עובדת סוציאלית מטעם הרווחה תלווה אותם ותרכז את הטיפול בהם בטווח הקצר והארוך, ותשמש כמתכללת הטיפול מול כל המשרדים והגורמים הממשלתיים הרלוונטיים.
העובדים והעובדות הסוציאליות שצוותו למשימה עברו הכשרות ייעודיות בהתמודדות עם טראומה, וכל עובד יודע מי החטוף שיהיה תחת אחריותו וכבר נמצא בקשר עם בני המשפחה שנמצאים בארץ.

על פי הנוהל, מרגע חזרתו של החטוף לביתו, יפעלו העובדים הסוציאליים להערכת צורכיהם של השבים ובני משפחתם, בשיתוף המחלקה לשירותים חברתיים במקום מגוריהם. על העובד הסוציאלי לפעול להנגשת שירותים ומשאבים בהתאם לצורכיהם והעדפותיהם החומריות והרגשיות. כמו כן, העובדים הסוציאליים יפעלו למיצוי זכויותיהם של המשפחות מול גופים ממשלתיים אחרים תוך פתרון של בעיות והסרת חסמים.
במקרה שבו החטוף ששוחרר חוזר ליישוב אחר ממקום מגוריו הקבוע, על העובדים הסוציאליים ברשות הקולטת ליצור קשר עם המחלקה לשירותים חברתיים ברשות האם, ולאסוף את כל המידע הרלוונטי.
במקרים של קליטת חטופים ששוחררו ועוברים לבתי המלון שבהם שוהים המפונים, ימונה לכל אחד מהמשוחררים עובד סוציאלי שילווה אותו שאינו מצוות העובדים הסוציאליים שנמצאים במלון באופן קבוע. תפקידו של עובד סוציאלי זה יהיה בין היתר לדאוג לכך שלמשוחרר יהיה מרחב פרטי, ולהיענות לכל הצרכים שעולים מהחטוף ששוחרר ומבני משפחתו ואם יש צורך, ידאג לפתרון מגורים אחר.
כמו כן קובע הנוהל כי במקרה של יותר מבן משפחה אחת ששוחרר, יש להעדיף טיפול על ידי עובד סוציאלי אחד ככל שניתן, על מנת לא להקשות על בני המשפחה עם מספר רב של אנשי מקצוע.
העובדות והעובדים הסוציאליים שמלווים את משפחות החטופים שלא צפויים להשתחרר בעסקה הנוכחית, ימשיכו וילוו את המשפחות בכל צורך שהוא עד להשבתם של כלל החטופים.
 
במקביל, פרסם המשרד תדריך מקצועי לעובדים סוציאליים, אנשי טיפול ואנשי צבא שיהיו הראשונים להיפגש עם ילדים ששבו מעזה. התדריך מחולק לשלושה שלבים: שלב הקבלה של הילדים (24 שעות ראשונות), השבוע הראשון וחצי השנה הראשונה - והוא מגדיר בפירוט כיצד יש לנהוג על מנת שלא להעמיק את הטראומה שחוו הילדים.
על פי התדריך על העובדות והעובדים הסוציאליים להיות מוכנים עם כל המידע על המשפחה של הילד, הקהילה שלו וההקשר המשפחתי קהילתי שבו אירעה החטיפה ומה קרה לבני משפחתו של הילד.
התדריך, שנכתב על ידי פרופסור כרמית כץ ממכון חרוב ואוניברסיטת תל-אביב, עבור משרד הרווחה והביטחון החברתי, ממליץ למטפלים למצוא לילד עוגני התקשרות מקרב משפחתו וקהילתו הקרובה ומישהו מהם יחכה לילד מייד עם הגעתו לישראל.
בתדריך מפורטות המלצות להימנע מהעמסת גורמי מקצוע על הילד ומשפחתו ושעובדת סוציאלית אחת תלווה אותם לאורך כל התהליך, כולל בתהליכי הפנייה לגורמי מקצוע נוספים. עוד מומלץ בתדריך לבדוק אם לילד היו חיות מחמד ולהביא אותן מוקדם ככל שניתן, כולל לבדיקות הרפואיות בבית החולים. כמו כן ממליצים המומחים למנוע מהילד להיחשף לדיווחים בתקשורת ולהמתין עם בדיקות פולשניות. 
במסגרת המתווה, השלטון המקומי באמצעות ובשיתוף משרד הרווחה, יפנה לממשלה בבקשה לתוספת של 80 עד 100 תקנים של עובדים סוציאלים שיתווספו למערך הרווחה ברשויות המקומיות לצורך ביצוע משימה לאומית וחיונית זו.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה