בעולם

בעקבות גל האנטישמיות בעולם: זה מה שמתכננים היהודים לעשות

בעקבות גל האנטישמיות הגובר ואלימות ממוקדת בעולם, צפויים לעליית מאות אלפי יהודים לישראל, בנוסף קיימים ביקושים גבוהים לדירות עם ממ"ד

מערכת ice | 
גל האנטישמיות בעולם (צילום יוטיוב/ Global News)
בעקבות מלחמת חרבות ברזל גברו בשבועות האחרונים פעולות אלימות כנגד יהודים בעולם והפגנות המסיתות לפגיעה ביהודים. על פי דוח שפרסמה ממשלת ישראל יחד עם ההסתדרות הציוניות העולמית והסוכנות היהודית נרשם מאז תחילת המלחמה זינוק של 1,180% בתקריות אנטישמיות בעולם.
לאור המצב כבר כעת מתעוררים יהודים רבים ברחבי העולם ובוחנים אפשרות לעלות לישראל ולהקים כאן בית עם סיום המלחמה. במשרדי חברות הנדל"ן למגורים מתקבלות פניות מיהודים בעולם והצפי בהתאם הוא לגידול ברכישות על ידם בין אם יעלו לישראל או רק יערכו עם דירה במדינה למקרה שיחליטו לעלות בעתיד. בכירים בתחום מסבירים את ההשלכות על התחום.

אלכס מריאש, מנכ"ל הכשרת הישוב התחדשות עירונית: ניסיון העבר מלמד כי מצב כזה של אנטישמיות גואה ברחבי העולם מוביל לעליה של יהודים רבים לישראל. ברור כבר כעת שהגירה של אלפי יהודים תהווה חלק ממנועי הצמיחה של הענף והמדינה בתקופה שלאחר המלחמה. מדינת ישראל חייבת להתחיל כבר בשלב זה להיערך ליום שאחרי. הגעתם של מאות אלפי עולים חדשים תוביל לתוספת ביקושים לדירות על אלה שכבר קיימים בשוק ועלינו להיות ערוכים לקליטתם ולביקוש המוגבר. המלחמה הזאת גם מחדדת ביתר שאת את החשיבות של התחדשות עירונית, כאשר הצורך בחיזוק והקמת מבנים עמידים, איכותיים ובעלי ממ"ד בכל דירה הוא לא רק מחשש לרעידות אדמה אלא גם מתוך הצורך להתמגן באירועים ביטחוניים.    
בימים אלה אנו עדים להתעניינות של משפחות ישראליות שחושבות על דיור עתידי לבני משפחתן כחלק מבחינת האפשרות לעליה ארצה, וכן לפניות המגיעות ממשפחות מעבר לים בכדי להיערך לרכישת דירה בישראל. ניתן לשער שהחלטות כאלה לא תתקבלנה בימי מלחמה אבל ההתייעצות של היום תיושם ביום שאחריה. לכך יש להיערך באמצעות אישור מהיר של תוכניות והיתרים וצמצום חסמים ביורוקרטיים אשר מעכבים את האפשרות לקדם במהירות פרויקטי דיור משמעותיים שיפשירו אלפי יחידות דיור. הכשרת הישוב הוקמה מתוך החזון של ישוב ופיתוח הארץ, ומתוך הכאב הגדול שאנו חווים בימים אלה, הצורך בהמשך הגשמת החזון מתחדד ואנו פועלים ונערכים כבר כעת  לממשו.
צחי עומר, מנכ"ל ים סוף נדל"ן מקבוצת פפושדו: "להבדיל ממבצעים צבאיים אחרים ואירועי זוועות שעברנו כאן, אנחנו חווים מגה אירוע יוצא דופן ביחס למה שראינו בשנים שעברו. גל האנטישמיות אשר מציף את אירופה בכלל וארה"ב ורוסיה בפרט, מציף את החרדה והחשש של יהודים בכל העולם. ניתן לראות כי גם תושבים שכבר החליטו לעזוב את הארץ, שוקלים כעת לחזור, עקב חשש מפגיעה בביטחונם עצם היותם יהודים בארץ זרה. אנחנו מאמינים כי ביום שאחרי, אנו נראה גל עלייה מאסיבי, גם של ציונים המאמינים בישראל ותומכים בה בעת הנוכחית וגם של יהודים מכל העולם. כבר עכשיו מתקבלות פניות והתעניינות בפרויקטים. ככל הנראה, ערים שהיו מבוקשות טרם הלחימה, ביניהן הרצליה, נתניה ת"א, הקריות וערים נוספות לאורך קו החוף, יהיו עוד יותר אטרקטיביות לאחר סיום המערכה. לכן, ישנו צורך מהותי בהאצת הבנייה בפרויקטים נוספים ואף לשקול לבנות ערים חדשות, בכדי לתת מענה לביקוש שקיים כבר היום וזה שצפוי גם בהמשך".
גיל קטה, מנכל ובעלים של קטה גרופ: "משקיעים מזהים הזדמנויות, במיוחד כשמדובר בתקופות קשות ומשברים. תושבי חוץ, המשתמשים במטבע זר, נהנים מהנחה משמעותית במחיר הדירה בעקבות התחזקות הדולר והיורו לעומת השקל. זאת, לצד תחושה עולמית כללית והתגברות האנטישמיות, תושבי חוץ מתעניינים בתקופה זאת בנדל"ן בישראל. אפשר לומר שבעבר רוב הרוכשים ומשקיעים מחו"ל, בעלי זיקה לישראל, היו ממעמד סוציו-אקונומי בינוני-גבוה, שחיפשו לרכוש בערים יקרות כדוגמת ירושלים, נתניה, הרצליה ותל אביב, עבור השקעה, בטחון ובתי נופש. הפעם אנחנו צופים, בדומה לעלייה באנטישמיות בצרפת לפני מספר שנים, שנראה יותר משפחות המשתייכות למעמד סוציו-אקונומי בינוני, שמחפשים מקום בטוח להעתיק את מגוריהם ולפי כך ביקושים גבוהים יותר למגורים בסביבה אטרקטיבית כלכלית, כמו פתח תקווה והוד השרון״.
עו"ד ליאת קיסרי, ראש מחלקת לקוחות פרטיים במשרד ברנע ג'פה לנדה אומרת כי: "התגברות האנטישמיות ברחבי העולם בשילוב היחלשות השקל למול הדולר והאירו, שינו את כללי המשחק בשוק הנדל״ן ובפרט בשוק הנדל״ן היוקרתי. בעוד שטרם המלחמה, לקוח עתיר הון מחו״ל שישב על הגדר והתלבט אם להשקיע עשרות מיליוני שקלים באסופה של בלוקים בתל אביב, בימים אלה מבין שגם הוא וגם הדור הבא נמצא בסכנת קיום. ההפגנות האלימות  שמתקיימות באוניברסיטאות יוקרתיות ברחבי העולם מגבירות את תחושת הפחד והרצון לרכוש נכס בישראל שישמש כמקלט. לצד זה, מתעוררת ההבנה דווקא אצל הדור הצעיר במשפחות עתירות ההון, שעתידם הבטחוני נמצא בסכנה. השיקולים הללו לצד היחלשות השקל (שמביא לשיפור בשווי העסקה בעשרות אחוזים) יביאו לעלייה חדה ברכישת נכסי יוקרה בישראל". 
עו״ד שגיב רון, ראש תחום מיסוי נדל״ן ושותף במשרד בנימיני ושות׳ מסביר כי "תושב חוץ, בניגוד לתושב ישראלי, אינו זכאי ליהנות ממדרגות מס הרכישה הנמוכות החלות לגבי 'דירה יחידה', גם אם זו דירתו היחידה של תושב החוץ ואין לו דירה נוספת בישראל או במדינת תושבתו, והוא ישלם מס רכישה כמו תושב ישראלי שכבר יש לו דירת מגורים, קרי, לפי מדרגות מס הרכישה החלות לגבי 'דירה נוספת' – 8% עד לשווי של 5,872,725  ₪ ו- 10% על היתרה (בשנת 2023).
 
"יחד עם זאת, תושב חוץ אשר החליט לעשות 'עלייה' לאחר מועד רכישת דירת המגורים - יהיה זכאי להקלה מיוחדת במס רכישה החלה לגבי 'עולה חדש' – מס רכישה בשיעור של 0.5% עד לסך של כשני  מיליון שקל, ומס רכישה בשיעור של 5% על היתרה - וזאת בתנאי שדירת המגורים נרכשה במהלך תקופה המתחילה בשנה שלפני יום עלייתו לישראל ומסתיימת שבע שנים אחריה, וכן כי דירת המגורים תשמש למגוריו לאחר עלייתו לישראל.  
"כמו כן, 'עולה חדש' (או תושב ישראל ששהה מחוץ לישראל במשך 10 שנים לפחות), יהיה זכאי ליהנות ממדרגות מס רכישה מופחתות בגין 'דירה יחידה' וזאת במידה ויחליט לעלות/לשוב לישראל במהלך תקופה של עד שנתיים מהמועד שבו רכש את הדירה בישראל. זאת גם במידה ויש בבעלותו דירות מגורים נוספות מחוץ לישראל. יצוין כי במקרים מסוימים (בעיקר לגבי דירות זולות) שיעורי מס הרכישה של תושב ישראל שאין לו דירה נוספת נמוכים יותר משיעור מס הרכישה של עולה חדש".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה