בעולם

דרום קוריאה צועדת קדימה והצבא צועד אחורה: מה עם הנשיא?

יון סוק יאול, נשיא דרום קוריאה, עשוי למצוא עצמו מודח בעקבות צעדו הכושל למען החזרת ארצו אל ימי המשטרים הצבאיים. ביממה האחרונה בה המטבע המקומי ירד לשפל, אמריקה ביטלה תמרון צבאי וראש ממשלת שוודיה ביטל עמו פגישה, הספיק הנשיא לחזור בו אבל כנראה שזה כבר מאוחר מדי עבורו, וההדחה בדרך
מערכת ice | 
דרום קוריאה (צילום shutterstock)
בכללי, נכון ליום רביעי, אנחת רווחה זהירה בעולם החופשי: דרום קוריאה עדיין אתנו. וזה לא מובן מאליו. מדובר בדמוקרטיה צעירה אשר עד לפני פחות מ-40 שנה עוד היתה נתונה תחת משטרים צבאיים דיקטטוריים, ואתמול כבר נדלקה נורה אדומה שאותתה על חזרת הגנרלים. כידוע, צפון קוריאה נשלטת על ידי עריץ מטורף ומפלגה קומוניסטית, ואם גם הדרום היה מחסל את הדמוקרטיה, אזי יפן היתה נשארת הדמוקרטיה היציבה היחידה במזרח הרחוק.
כזכור, נשיא דרום קוריאה, יון סוק יאול, הכריז על משטר חרום צבאי אבל נאלץ לחזור בו בעקבות ההתנגדות העזה של העם, וההבנה המהירה של הצבא כי מוטב שלא להילחם באזרחים ברחובות הבירה סאול. לנשיא אין רוב בפרלמנט, ומכיוון שהבכירים שלצדו, בממשלה ובקואליציה, מתחילים להתפטר או לפחות להביע התנגדות להחלטה החריגה של מנהיגם, נראה כי לא רק שדרום קוריאה נשארת דמוקרטית אלא גם שהנשיא יאול בדרך הביתה בבושת פנים.
אתמול, עוד כשהכרזת יאול על משטר צבאי היתה טריה, סימנה ארה"ב לקוריאנים על מה שצפוי להם, כשביטלה תמרון צבאי משותף. כל קוריאני יודע כי אין שום דרך לדרום קוריאה לשרוד ללא הסיוע הצבאי האמריקאי מול מכונת המלחמה של צפון קוריאה, שרק לאחרונה שלחה אלפי חיילים כדי לעזור לטיראן אחר, ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה, במלחמתו נגד אוקראינה אליה פלש ונגס בה חלקים. 
גם הבורסה והמטבע הקוריאני הגיבו בירידות, ולצד הפידבקים השליליים מאמריקה קיבל הנשיא המבולבל יאול גם ביטול פגישה עם ראש ממשלת שוודיה, אולף כריסטרסון. מפלגת האופוזיציה הגדולה, המפלגה הדמוקרטית, אשר שולטת ברוב מוחץ בפרלמנט, בודקת הליך הדחת נשיא, אבל גם במפלגת 'כח העם' של הנשיא, לא מפגינים תמיכה ביאול. כנראה שהם מבינים כי שילוב של מפגינים ברחובות, אי רצון של הצבא לחזור ולשלוט אחרי עשרות שנות דמוקרטיה, קרירות מצד העולם החופשי ומיעוט בפרלמנט, לא יכולים להחזיק מעמד.
יאול עצמו מנסה כעת לצבוע בצבעים רכים יותר את מהלכו הפרובלמטי, בהסבירו כי הכרזתו על משטר צבאי מעוגנת בחוקה וכי הוא בסך הכל רצה למנוע מתומכי צפון קוריאה שבארצו, כך לדבריו, לתפוס את השלטון. הוא גם הודיע כי הוא מקבל את הכרעת הפרלמנט, שהצביע נגד משטר צבאי, אבל מסתמן כי נבחרי העם לא יסתפקו בזאת וימשיכו בפרוצדרות להדחת יאול, אולי כבר לפני סוף השבוע.
בינתיים, המטבע של דרום קוריאה, וון, ירד אתמול לשפל הכי גדול שלו בשנתיים האחרונות, ועל כן הבנק המרכזי הודיע כי יזרים סכומים גדולים של כספים בצורות שונות על מנת לייצב את השוק. הבוקר כבר יש דיווחים על התייצבות הוון, אבל ההערכה היא כי אם המצב הפוליטי לא יתייצב, הוון יצלול אולי לשפל חדש.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה