השוק

בנק לאומי מעריך: זה מה שיקרה למחירי הנפט בשנה הקרובה

הכלכלן הראשי של בנק לאומי, ד"ר גיל מיכאל בפמן, ערך את סקירת הנפט השבועית המלאה שלו, בה סיפר כי "ה-EIA מעריך שמחיר הנפט הגולמי מסוג ברנט יעמוד בממוצע על 82 דולר לחבית בשנת 2024"
מערכת ice | 
ד"ר גיל בפמן (צילום יחצ, shutterstock)
הכלכלן הראשי של בנק לאומי, ד"ר גיל מיכאל בפמן, ערך היום (שני) את סקירת הנפט השבועית המלאה שלו, בה סיפר כי "ה-EIA מעריך שמחיר הנפט הגולמי מסוג ברנט יעמוד בממוצע על 82 דולר לחבית בשנת 2024".
"התפתחות מחיר הנפט: מחירי הנפט התאפיינו בתנודתיות במהלך השבוע החולף, זאת סביב מחיר של כ-78 דולרים לחבית, אך עם עלייה  מעל לרמה ממוצעת זו לקראת סוף השבוע החולף לכיוון של כ-80 דולרים לחבית. העלייה במחירים התרחשה על רקע החרפת האיומים על אוניות השטות בים האדום, באזור מיצרי באב-אל-מנדב, זאת תוך די התגברות המעורבות הצבאית מצד ארה"ב ואנגליה.
נראה שהחלה נטייה לרכוש היקף רב יותר של נפט למלאי וזאת מטעמי "ניהול סיכונים" עקב האפשרות של התפשטות המשבר הגיאו-פוליטי לאזור המפרץ הפרסי ומחסור באספקה מאזור זה של העולם. עוד במסגרת המתקפות, מיכלית נפט נחטפה במפרץ עומאן על ידי כוחות איראנים, שביקשו לנקום על יישום סנקציות לפני כשנה על ידי ארה"ב על אנייה זו ממש, תוך שהובילה אז נפט איראני שהיה אסור ביצוא. 
עד לאחרונה, המתקפות באזור הים האדום היו מכוונות בעיקר לאניות של מכולות וספינות תובלה אחרות, שאינן של אנרגיה, המגיעות מן המזרח הרחוק לנמלי הים התיכון ומשם לאירופה. מסיבה זו, ההשפעה על מחירי תובלת האנרגיה הייתה מצומצמת יחסית, זאת בעוד שהייתה עלייה חריפה במחירי הובלת מכולות מן המזרח הרחוק לים התיכון. עתה, נראה שהאיום מתרחב ומחריף ועלול לכלול, בין אם במכוון ובין אם בטעות, גם מכליות נפט וגז. בנוסף, עוד גורם שהשפיע בכיוון של עליית מחירי הנפט היה צמצום היצוא של נפט על ידי לוב.
שינויים בהיצע הנפט העולמי של רוסיה: היצוא של נפט גולמי על ידי רוסיה מתחיל את שנת 2024 עם יישום הקיצוצים שנקבעו בהחלטות קבוצת OPEC+. המשלוחים הימיים של נפט על ידי רוסיה היו בהיקף של כ-3.34 מיליון חביות ליום בארבעת השבועות שהסתיימו ב-7 בינואר. מדובר בירידה של כ-120,000 חביות ביום יחסית לתקופה עד ל-31 בדצמבר 2023 (אומדן של בלומברג, זאת לנוכח היעדר נתונים רשמיים מרוסיה).
האומדן השבועי של היצוא באמצעות ספינות, שהוא נתון תנודתי יותר מאשר הממוצע של ארבעה שבועות, אך ממוקד יותר בהתפתחויות העדכניות ביותר, ירד ב-500,000 חביות ביום ל-3.28 מיליון חביות ביום. רמה זו משקפת ירידה של כ-300,000 חביות מתחת לרמת הייצוא הממוצעת, על פי נתוני בלומברג, שהייתה במהלך מאי ויוני 2023, שהיא תקופת הבסיס ששימשה את מוסקבה להפחתת היצוא הגולמי כפי שהתחייבה כלפי שותפותיה בקבוצת OPEC+ ברביע הראשון של 2024.
במבט קדימה, רוסיה התחייבה להעמיק את צמצום יצוא הנפט שלה ל-500,000 חביות ביום מתחת לממוצע מאי-יוני 2023 במהלך הרביע הראשון של 2024. זאת, לאחר שסעודיה אמרה כי היא תאריך את את הפחתה החד-צדדית של האספקה שלה בהיקף של מיליון חביות ליום וכמה חברים נוספים מקבוצת OPEC+ הסכימו לשתף פעולה עם מהלך הצמצום של ההיצע.
מדידת היקף הצמצום הרוסי יכלול את הנפט הגולמי וגם את תזקיקי הנפט. עם זאת, לנוכח המצב התקציבי הלחוץ של רוסיה, לא ברור שתסכים לשתף פעולה עם מגבלות OPEC+ לאורך זמן, זאת במיוחד לנוכח האפשרות של הרחבה נוספת של היצוא לסין והודו, שאינן כפופות לסנקציות.
יצוא הנפט הגולמי הרוסי, המיועד לקונים באסיה, בעיקר בסין ובהודו, הועמס לאחרונה בנמלים המערביים של רוסיה מתוך כוונה שנתיב השייט יעבור דרך תעלת סואץ ואחרי כן דרך הים האדום, זאת למרות המתקפות על ספינות על ידי המורדים החות'ים מתימן. ההערכה היא כי מכליות הנושאות את הנפט הרוסי לא יעמדו במוקד "הכוונת" של המורדים, אך לנוכח התגברות הפעילות הצבאית באיזור, לא ניתן לקבוע בוודאות שמשלוחים אלו "חסינים".
היצוא של נפט גולמי מרוסיה למדינות אירופה פחת מאוד מאז הפעלת הסנקציות על רוסיה ונפט גולמי רוסי לא נשלח למדינות צפון אירופה או למדינות בים התיכון בארבעת השבועות שהסתיימו ב-7 בינואר. רוסיה עדיין מייצאת נפט לטורקיה ולבולגריה, שתי הרוכשות האחרונות שנשארו, אשר הינן קרובות לנמלים המערביים של רוסיה, אך גם שם נרשמה ירידה גדולה במשלוחי הנפט בתקופה האחרונה לרמה הנמוכה ביותר מזה שלושה חודשים.
היצוא לבולגריה, כיום השוק האירופי היחיד לנפט גולמי רוסי, פחת בתקופה האחרונה והפרלמנט של בולגריה אישר צעדים שיביאו לסיום יבוא הנפט הרוסי החל מחודש מרץ השנה, כתשעה חודשים מוקדם יותר מאשר הפטור הזמני ליישום סנקציות האיחוד האירופי.
דו"ח ה-EIA על מעמדה האנרגטי של ארה"ב: ה-EIA צופה שאנרגיה סולארית תהיה בארה"ב המקור המוביל לצמיחה בייצור חשמל גם ב-2024 וגם ב-2025. הקיבולת החדשה של חשמל תשקף גידול של החלק הסולארי בייצור הכולל ל-6% ב-2024 ו-7% ב-2025, לעומת 4% ב-2023. צפוי שייצור החשמל הכולל בארה"ב יגדל ב-3% ב-2024 ויהיה ללא שינוי ב-2025. על פי התחזית לגידול ייצור חשמל ממקורות סולאריים, ובמידה פחותה גם מרוח, צפוי שמשקל ייצור החשמל מפחם ילך וירד בשנים 2024-2025. צפוי כי ייצור החשמל מגז טבעי יהיה ללא שינוי בשנים 2024 ו-2025 בהשוואה ל-2023. 
במקביל לגידול בהפקת החשמל ממקורות מתחדשים, קיבולת אחסון החשמל במצברים בארה"ב גדלה מאז 2021 ועשויה לגדול במידה ניכרת עד לסוף 2024, זאת אם מתחשבים בכל מערכות אחסון האנרגיה שתוכננו להצטרף לרשת. הצמיחה המהירה של יכולת הפקת חשמל משמש ומרוח במדינות כמו קליפורניה וטקסס תומכת בצמיחה באחסון חשמל במצברים, זאת על ידי אחסון עודף הפקת חשמל בתקופות של ביקוש נמוך לחשמל ושחרור אנרגיה זו כאשר הביקוש לחשמל גבוה.
מפתחים מתכננים כיום להרחיב את קיבולת המצברים בארה"ב ליותר מ-30 ג'יגה וואט (GW) עד לסוף 2024, קיבולת שהינה גבוהה מאוד. שתי מדינות בארה"ב שלהן היקפי הפקת חשמל מרוח ומשמש שצומחים במהירות מהוות את עיקר תוספות הקיבולת הצפויה. לקליפורניה יש את קיבולת אחסון המצברים המותקנת הגדולה ביותר מכל מדינה, עם 7.3 GW, ואחריה טקסס עם 3.2 GW. לשאר המדינות יש קיבולת אחסון מותקנת בסך של כ-3.5 GW.
ארה"ב גם סוחרת בחשמל עם קנדה ועם מקסיקו, אך בהיקף קטן, אך הסחר בחשמל צפוי לצמוח ככל שהתפוקה המתחדשת תעלה. רוב הסחר עד כה היה עם קנדה, בה רשת החשמל מפותח. בדרך כלל, חשמל המיוצר ממקורות מים (הידרואלקטרי) בקנדה מיוצא לארצות הברית ובסך הכל, צפוי שארה"ב תישאר יבואנית חשמל קטנה במהלך השנים הקרובות. 
תחזית ה-EIA להפקת נפט גולמי בארה"ב מגיעה ל-13.2 מיליון חביות ליום ב-2024 ולמעלה מ-13.4 מיליון חביות ליום ב-2025, שניהם יהיו שיאים חדשים לארה"ב. הצמיחה בייצור משקפת עלייה ביעילות הקידוחים וההפקה מחד, אך הצמיחה הצפויה מואטת בגלל ירידת מספר אסדות הקידוח הפעילות מאידך.
הזינוק ביצוא האנרגיה של ארה"ב בשנים הקרובות יבטיח שארה"ב תישאר ספקית מרכזית של דלקים. חלק גדול מהיצוא הזה יהיה LNG, מכיוון שמסופי יצוא חדשים הולכים ונכנסים לפעולה. היצוא של מוצרי נפט מזוקק ופחם צפוי גם לעלות מכיוון שהביקוש המקומי צפוי להיחלש ולהשאיר יותר היצע זמין לייצוא. ארה"ב ייצאה לראשונה יותר אנרגיה ממה שהיא ייבאה ב-2019 והיצוא האפיל על היבוא מדי שנה מאז. 
מבחינת תזקיקים, בשנת 2023, ארה"ב ייצאה פי ארבעה יותר מוצרי נפט מזוקקים, כמו בנזין ודיזל, ממה שהיא ייבאה. מבחינה היסטורית, זה לא תמיד היה כך. עד 2008, ארה"ב ייבאה במונחי נטו היקף שיא של נפט גולמי כתשומה לתעשיית הזיקוק של ארה"ב. עם זאת, תפוקת בתי הזיקוק בארה"ב לא הספיקה בכדי לענות על הצרכים של המדינה ומוצרי נפט נוספים יובאו כדי לעמוד במחסור.
מאז, שני גורמים הפכו את ארה"ב ליצואנית מוצרי נפט נטו מאז 2011. ראשית, הביקוש למוצרי נפט ירד בחדות במהלך המשבר הפיננסי הגלובלי, ה-GFC של 2008-2009, ולא התאושש במלואו. שנית, קיבולת בתי הזיקוק בארה"ב, ומכאן אספקת מוצרי הנפט, המשיכה להתרחב עד 2020. יחד, גורמים אלה דחפו את היצע מוצרי הנפט המקומי לרמה גבוהה יותר מהביקוש, והמוצרים העודפים היו זמינים לייצוא, מצב שצפוי להישמר גם בשנים הקרובות.
הביקוש הגלובלי למוצרי נפט אמריקאי צפוי להישמר ברמה גבוהה; לא רק שהביקוש באסיה עדיין צומח, גם האמברגו של אירופה על מוצרי הנפט של רוסיה הופכים את ארה"ב למקור מרכזי לאספקה אלטרנטיבית.
צפוי שהצמיחה בצריכת הדלקים הנוזליים (בנזין, סולר, דס"ל ועוד) העולמית תהיה נמוכה יותר בשנתיים הקרובות. הירידה משקפת צפי להאטה בצמיחה בביקוש לנפט בסין עקב האטת צמיחת התוצר, הגדלת יעילות ציי הרכב והפסקת הצמיחה הקשורה להתאוששות מן הקורונה בשנת 2023. למרות צמיחה נמוכה יותר בביקוש לנפט, הצריכה העולמית של דלקים נוזליים עדיין צפויה להגיע לשיא חדש של למעלה מ-103.5 מיליון חביות ליום בשנת 2025. 
להערכת ה- EIA, מחיר הנפט הגולמי מסוג ברנט יעמוד בממוצע על 82 דולר לחבית בשנת 2024, בערך כמו ב-2023, ולאחר מכן תהיה ירידה ל-79 דולר בשנת 2025, כאשר ההפקה תעלה במעט על גידול הביקוש, מה שיאפשר למלאי לגדול באיטיות ולהפעיל לחץ כלפי מטה על מחירי הנפט הגולמי. ההתפתחויות האחרונות במזרח התיכון מגדילות את הסיכון לתנודתיות במחירים. עם זאת, שיפור מערך הובלת האנרגיה בצפון אמריקה צפוי להפחית עוד את מידת התלות של העולם בנפט מן המפרץ הפרסי. 
במסגרת זו, קנדה נאבקת עם מגבלות רגולטוריות בכדי להשלים הרחבה של מערך הובלת נפט שיוכל להגדיל פי שלוש את קיבולת הצינור הנוכחית להעברת נפט גולמי מחולות נפט באלברטה לחוף האוקיינוס השקט של קנדה ומשם ליצוא ללקוחות חדשים באסיה או לאורך החוף המערבי של ארה"ב.
ממשלת קנדה רכשה את הצינור תמורת 4.5 מיליארד דולר קנדי בשנת 2018 והקימה את החברה המנהלת את הפרויקט Trans Mountain Corporation (TMC) בכדי לפקח ולנהל את פרויקט ההרחבה וממשלת קנדה התמודדה עם מספר אתגרים משפטיים מצד פעילי איכות הסביבה וקבוצות אחרות בקנדה.
הרגולטור הקנדי (CER) מבקש לאשר תוספת של צינור הולכה בעל קוטר קטן יותר מאשר תוכנן תחילה בחלק מתוואי ההולכה, ועתה TMC טוענת שהמגבלה הרגולטורית הזו תביא גם לעיכוב ממושך בהשלמת בניית הצינור ובהתאם לכך מימוש הפוטנציאל להגדלת היצוא מקנדה למדינות אסיה לא יתרחש בקרוב.
תפוקת הנפט הגולמי של קנדה גדלה בהתמדה ב-13 השנים האחרונות. הייצור השנתי הממוצע של נפט גולמי וקונדנסט עלה בכמעט 2.0 מיליון חביות ליום בין 2009 ל-2019. בשנת 2020, השפעות הקורונה הפחיתו זמנית את ייצור הנפט הגולמי, זאת תוך שמחירי הנפט הגולמי ירדו באופן משמעותי.
מאז, הייצור של קנדה חזר למגמת צמיחה. יותר נפט גולמי זורם מקנדה ומדובר בעיקר ביצוא לארצות הברית וזאת בפער גדול לעומת כל מדינה אחרת. יבוא הנפט הגולמי של ארה"ב מקנדה היווה כ-79% מסך תפוקת הנפט הגולמי של קנדה במהלך אותה תקופה ויבוא זה זורם בעיקר לבתי זיקוק במערב התיכון ובחוף המפרץ של ארה"ב.
שוק הגז הטבעי: מחירי הגז הטבעי עלו בארה"ב, זאת לאחר שהתחזיות הצביעו על גל קור עז בארה"ב. כתוצאה, מחיר הספוט עבר את הרמה של 3 דולר, מה שהסתמן כעלייה החדה ביותר במחירי הגז בארה"ב מאז יולי 2022. לעומת זאת, מחירי הגז באירופה ירדו במתינות, זאת על רקע תחזיות מזג האוויר שהולכות והופכות ליותר מתונות.
כתוצאה, מחיר הספוט של גז TTF ירד לכ-31-32 אירו והחוזים מצביעים על המשך ירידה מתונה, זאת גם על רקע המלאי הגבוה שבאחסנה. אתרי האחסון של גז באירופה מלאים בהיקף של 84% מן ההיקף האפשרי, וזה הרבה מעל הממוצעים ההיסטוריים.
הגז זורם באופן סדיר לאירופה דרך צנרת מנורבגיה ומגיע גם במכליות LNG מארה"ב, כך שהשוק נראה במצב של היצע מספיק לעת עתה, וזאת גם משום שהביקוש לדלק בענפי התעשייה והחשמל של אירופה נותר מצומצם יחסית לעבר. עם זאת, השוק נותר פגיע לתנודתיות מחירים תוך יומית, זאת לנוכח האפשרות של התפתחויות גלובליות שישפיעו על זרימה סדירה של גז לאירופה. 
כתוצאה ממלאי הגז הגבוה, עם רמה גבוהה מהרגיל לתקופה זו של החורף, אירופה צפויה להגיע לעונת האביב עם מלאי של יותר ממחצית האחסון לעומת 10-35% בשנים קודמות. לצד השימוש בגז, ישנה תרומה חשובה של האנרגיה המתחדשת לייצור חשמל, כאשר אנרגיית שמש ורוח צמצמו את הצורך בגז. כמו כן, ההתאוששות בייצור גרעיני צרפתי בשנה שעברה והשימוש בפחם בגרמניה צמצמו עוד יותר את צריכת הגז.
במבט רחוק יותר קדימה, הייצור בארה"ב של גז טבעי יבש בתחזית ה-EIA היא להתמתנות קצב ההתרחבות לכ-1-2% לשנה וצפוי שמחיר הספוט של גז טבעי יהיה בממוצע כ- 2.70 דולר ל-MMBtu ב-2024 ותחול עלייה לממוצע של כ-3.00 דולר ל-MMBtu ב-2025, לעומת ממוצע של 2.54 דולר ל-MMBtu ב-2023. המחירים בארה"ב עולים בתחזית זו בגלל האטה צפויה של הצמיחה בייצור הגז הטבעי והגדלת יצוא הגז הטבעי הנוזלי של ארה"ב, במיוחד בשנת 2025 בעקבות תוספת קיבולת יצוא חדשה בסוף 2024.
עם זאת, צפוי שלחצי מחירים כלפי מעלה יוגבלו על ידי צמיחה מתונה יחסית של גז טבעי במגזר החשמל, זאת עקב המשך של יישום של אנרגיות מתחדשות. במקביל, לנוכח ירידות מתמשכות בצריכת הפחם במגזר החשמל, צפוי שייצור הפחם בארה"ב ירד לרמה הנמוכה ביותר בארצות הברית מאז תחילת שנות ה-60 של המאה הקודמת.
עבור הגז הטבעי, ישנן תוכניות שאפתניות להרחבת תשתית היצוא בשלוש השנים הקרובות בארה"ב. לפי התכניות, קיבולת יצוא ה-LNG תתרחב בכ-20% בשנת 2024, 20% שוב בשנת 2025 ו-9% בשנת 2027. זה אמור להוביל לעלייה מקבילה ביצוא, מכיוון שהטרמינלים הללו יפעלו בתפוקה כמעט מלאה בהינתן שמחירי הגז הטבעי בארה"ב הם כחמישית מהמחירים באירופה או באסיה וישנה כדאיות רבה ביצוא.
תוצאת הבחירות לנשיאות 2024 עשויה להשפיע על צריכת הנפט והגז בארה"ב בשנים הבאות. עם זאת, אין הרבה סימנים לכך שהממשל הנוכחי רוצה לעצור את קצב גידול הייצור ותחת ממשל ביידן, ניתנו היתרים לקידוחי נפט וגז ופרויקטי ייצוא LNG, אפילו באזורים שנויים במחלוקת מבחינה סביבתית כמו אלסקה.
נשיא רפובליקני עשוי להביא סביבה רגולטורית נוחה עוד יותר, למשל על ידי ביטול האיסור על קידוח בקוטב הצפוני. אבל תפוקת הנפט והגז כבר כה גבוהה עד שהמחירים, ולא המדיניות, עשויים להיות המניע הגדול ביותר להשקעות נוספות.
לעומת זאת, תוצאת הבחירות לנשיאות עשויה להשפיע על צריכת הנפט והגז בארה"ב בשנים הקרובות. חוק הפחתת האינפלציה מעודד מכירת רכב חשמלי. אם החוק יבוטל על ידי ממשל חדש, צריכת הנפט והגז תהיה גבוהה יותר. עבור הגז הטבעי, היצוא מוגבל לעת עתה על ידי מחסור בתשתיות, ולא יושפע משינויים מינוריים יחסית בביקוש המקומי לגז. מבחינת הפחם, גם הצריכה וגם הייצור ירדו תחת כל ממשל אשר יהיה.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה