השוק
לפחות הפנסיה שלנו בטוחה: ישראל עלתה לדירוג A במדד העולמי
קצת אופטימיות בימים קשים: לפי מדד מרסר הבינ"ל לשנת 2023 שפורסם היום, מערכת הפנסיה הישראלית עלתה לדירוג המירבי ודורגה כאחת מארבע המדינות עם מערכות פנסיה הטובות בעולם
מרסר ומכון CFA פרסמו היום (שלישי) את תוצאות מדד הפנסיה הבינ"ל השנתי ה-15. ישראל, שנכללת במדד זו השנה הרביעית, שמרה על מקומה בצמרת העולמית ודורגה במקום הרביעי - עם עליה בדירוג הכולל ל A בהשוואה ל +B בשנה שעברה. מגמת שיפור בניקוד זו השנה השלישית ברצף. בכך מצטרפת ישראל לשלוש המדינות הנוספות במדד עם דרוג כולל A – הולנד שדורגה במקום הראשון, איסלנד במקום השני ודנמרק במקום השלישי.
מדד MCGPI של מרסר ואיגוד CFA לשנת 2023 הינו תוצר של מחקר עולמי מקיף על איכות מערכות פנסיה ב-47 מדינות שונות בעולם המשרתות כשני שלישים (64%) מאוכלוסיית העולם. מרכז הראל לחקר שוק ההון בפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב הינו שותף של מרסר בפיתוח המדד הבינלאומי ובניתוח נתוני ההשוואה.
המחקר משווה בין מערכות פנסיה ב-47 מדינות, מצביע על חולשות בכל מערכת, ומציע תחומים שבהם ניתן לבצע רפורמות כדי להבטיח לגמלאים פנסיה הולמת ובת-קיימא.
הדו"ח מציין כי מערכת הפנסיה בישראל ניצבת בשורה הראשונה בעולם מבחינת רמת הלימות גבוהה המעידה על חוזק במתן תגמולים לעמיתים, היא בת קיימא לאורך זמן, ויש לה רמה גבוהה של הוגנות. הדירוג הגבוה של ישראל נתמך על ידי סביבה רגולטורית חזקה ומערכת פנסיה המבוססת על גופים פיננסיים מוסדיים עם חובת הפקדה של מעסיקים ומועסקים כאחד. MERCER הדגישה כי מערכות פנסיה במדינות רבות סובלות מבעיות דמוגרפיות של שעורי ילודה נמוכים. חלק מהחוזק של מערכת הפנסיה בישראל נובע משעור ילודה גבוה.
פרופ' דן וייס. צילום: ישראל הדרי
פרופ' דן וייס, ראש מרכז הראל לחקר שוק ההון בפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטת תל אביב, התייחס לנתוני מדד מרסר לשנת 2023 וכן למצב הביטחוני בישראל בימים אלה וציין כי "בהשוואת מערכות פנסיה בין 47 מדינות במדד מרסר, מערכת הפנסיה הישראלית שמרה על המקום הרביעי במדד הפנסיה העולמי. חוזקה של מערכת הפנסיה בישראל נובעת מרמת הלימות גבוהה (היכולת לשלם לעמיתים את הפנסיה המגיעה להם), רמת קיימות גבוהה לאורך זמן ורמת הוגנות ומימשל תאגידי גבוהים".
לדברי פרופ' דן וייס "חוזקה של מערכת הפנסיה שנמדד בהשוואה הבינלאומית, בא לידי מבחן גם בזמן המלחמה שבה אנו נמצאים. מבדיקה נוספת שערכנו במרכז הראל לגבי ישראל מאז תחילת המלחמה עולה כי קרנות הפנסיה הגדולות יציבות ופועלות כראוי במהלך המלחמה לשמירה על לחסכונות העמיתים. יותר מכך, הפגיעה בחסכונות הציבור עקב ירידות במחירי המניות בבורסה בתל אביב קוזזו ברובן על ידי עליה בשווי נכסים הנסחרים בחו"ל וחשופים לשערי מטבעות זרים, בעיקר כי קרנות רבות העלו במהלך שנת 2023 את שיעור החשיפה למט"ח. יותר מכך, חוסנה של המערכת כפי שנמדד בהשוואה הבינלאומית של מדד מרסר בא לידי ביטוי בניהול מקצועי ואחראי של חסכונות הציבור וברמת ממשל תאגידי גבוהה ביחס למדינות אחרות".
הולנד, איסלנד, דנמרק וישראל זכו בציון כולל מעל 80 ודורגו בארבעת המקומות הראשונים. המדד מסתמך על ממוצע משוקלל של שלושה קריטריונים - הלימות, קיימות והוגנות.
הציון של ישראל בקריטריון הלימות הוא 77.0 (מקום 15 גלובלי) בשל הרמה הגבוהה של מערכת הפנסיה הפרטית, מיסוי, וזכויות פנסיוניות בכל רמות ההכנסה לרבות רמת פנסיית המינימום בקטגוריות ההכנסה הנמוכה.
בקריטריון קיימות השתפרה ישראל וקיבלה את הציון 82.7 (מקום 2 גלובלי), בזכות רמות גבוהות של צמיחה כלכלית ריאלית ושיעור השתתפות גבוה בכח העבודה.
עוד ב-
הציון הגבוה ביותר, 84.4 (מקום 8 גלובלי), הוענק לישראל בקריטריון ההוגנות, בזכות החוסן המבני שיצר הרגולטור במערכת הפנסיונית.
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה