השוק
קריסה בהשקעות בהייטק: 3 השקעות ראשוניות בלבד ברבעון הראשון
דו"ח השקעות בהייטק הישראלי של פירמת עורכי הדין גורניצקי GNY וחברת IVC מגלה: עשרת המשקיעים הבולטים בישראל ביצעו ברבעון הראשון של 2023 רק 3 השקעות ראשוניות - כעשירית מהרבעון המקביל אשתקד
שנת 2023 לא מאירה פנים להשקעות בהייטק הישראלי: פירמת עוה״ד גורניצקי GNY וחברת IVC פרסמו דו"ח אודות השקעות בהייטק הישראלי לשנת 2022 ותחילת 2023, המצביע בין היתר על הקרנות הפעילות ביותר, ומציג נתונים על גיוסי הכספים שלהן, ההשקעות שלהן, תחומי ההשקעה העיקריים ועוד.
לפי הדו"ח, בשנת 2022, גייסו 56 קרנות הון סיכון ישראליות 4.5 מיליארד דולר. למרות השנה המאתגרת בשוקי ההון בעולם, עבור ההון סיכון הישראלי זהו הנתון השני בטיבו אחרי שנת 2021, בה גייסו הקרנות 5.6 מיליארד דולר.
בדרוג הקרנות הפעילות ביותר בשוק ההיי-טק בישראל, קרן Insight Partners האמריקנית שמרה על ההובלה משנת 2021 והייתה קרן ההון סיכון הפעילה ביותר ב-2022 עם 29 השקעות ראשוניות (כלומר ההשקעה הראשונה שהמשקיע מבצע בחברה, בניגוד להשקעות המשך שלו).
Tiger Global העולמית הגיעה למקום השני, לאחר שלקחה חלק ב-23 עסקאות, מתוכן 17 השקעות ראשוניות. קרן Our Crowd הייתה הקרן השלישית הפעילה ביותר בשנת 2022, והראשונה מבין קרנות ההון הסיכון הישראליות מבחינת היקף הפעילות.
Koch Disruptive Technologies הייתה ה-Corporate VC הפעילה ביותר, עם 5 השקעות ראשוניות. באופן כללי, CVCs זרות היו פעילות פחות בישראל בשנת 2022 מאשר בשנים 2018-2021, CVCs ישראליות לעומתן היו פעילות יותר בשנת 2022 מאשר בשנים 2018-2020, אך פעילות פחות מאשר בשנת 2021.
עבור קרנות Funds of Funds, Secondary Funds ו-Venture Lending, שנת 2022 הייתה שנת שיא, והן גייסו כמעט 2.5 מיליארד דולר (גידול דרמטי בהשוואה לכ-195 מיליון דולר ב-2021).
אולם הנתונים מתהפכים ברבעון הראשון של 2023, עם כניסתה של הממשלה החדשה וההכרזה על המהפכה המשפטית: בחינה של התנהגות קבוצת עשרת המשקיעים הבולטים בישראל ברבעון הראשון של 2023 מעלה רק 3 השקעות ראשוניות - נתון נמוך משמעותית בהשוואה לטווחים שראינו בשנים 2015-2022, וכעשירית מהרבעון המקביל אשתקד.
עו"ד שלמה לנדרס, שותף וראש תחום הייטק בגורניצקי GNY: "למשבר בעולם השקעות הטכנולוגיה של שנת 2023 צפויות מספר תוצאות אשר חלקן כבר נראות בשטח. על מנת למשוך משקיעים, סטארטאפים יצטרכו להצביע לא רק על הפוטנציאל אלא גם על מתווה לקראת הכנסות ורווחיות. שווי חברות צפוי לרדת וחברות יהפכו אטרקטיביות יותר לרכישות.
עו"ד לנדרס הוסיף כי "מכשיר ה-SAFE, שמאפשר השקעה הונית מבלי לקבוע מראש שווי לחברה, ימשיך להיות ערוץ השקעה משמעותי. זאת, במיוחד לאחר שרשות המיסים פרסמה לאחרונה הנחיות מס לגביו. עסקאות אקזיט גדולות תתרחקנה, ובשל כך הנהלות בחברות בשלות תתבקשנה על ידי עובדיהן לאפשר שוק משני למניותיהם. לבסוף, תחום ה-Generative AI ימצא ללא ספק מקום של כבוד בדו"ח הבא, כשאת תוצאות המהפכה שהוא נושא קשה עוד לחזות".
עוד ב-
גיא הולצמן, מנכ”ל IVC, מסר: "2022 ו-2023 מהוות תקופה מאתגרת עבור קהילת ההון סיכון הישראלית. אחרי שנים של שגשוג, השינוי בכלכלה העולמית מכתיב התנהלות שונה עבור הקרנות והחברות בכדי למקסם את ההחזרים. אם נלמד מהתנהלות השוק במשברים הקודמים, הסתבר כי תקופות מאתגרות הוכיחו את עצמן מהר מאוד כמקפצה מצוינת לתקופה טובה עוד יותר. גם היום, הנתונים (עדיין) אינם שוללים זווית ראיה אופטימית על המשך השנה ו-2024".
הכתבות החמות
תגובות לכתבה(0):
תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חזור לתגובה