השוק

אגודת האשראי אופק קיבלה רישיון ויוצאת לדרך

"אופק" קיבלה מאת הממונה על שוק ההון "רישיון למתן שירותי פיקדון ואשראי". הרישיון יאפשר לאופק להשלים את המערכות ולאחר תקופת התארגנות לספק את מכלול השירותים הפיננסיים, כמקובל במערכת הבנקאית 
אורן שטרנברג | 
תום דרומי חכים (צילום אופקו)
הממונה על שוק ההון, ד"ר משה ברקת, חתם היום (רביעי) על הרישיון לאגודת האשראי אופק. הרישיון יאפשר לאופק להשלים את תהליך ההקמה, ולספק שירותים פיננסיים מקיפים, בדומה למקובל במערכת הבנקאית.
הרישיון יאפשר לאופק להוות אלטרנטיבה למשקי בית ועסקים קטנים. אופק היא אגודה שיתופית בבעלות של מעל 6,500 חברות וחברים. כעת עם קבלת הרישיון אופק נערכת להגדלה משמעותית במספר החברים. אופק תפעל על בסיס לשכת השירות למחשוב בנקאי וצפויה להתחיל לספק שירותים פיננסיים מקיפים באופן דיגיטלי בסוף שנת 2021.
אופק היא אגודת אשראי, שבה הלקוחות הם גם הבעלים. מדובר במודל נפוץ בעולם המערבי – 43% מלקוחות הבנקים בארה"ב מנהלים את כספם באגודת אשראי. הייחוד של אגודות האשראי: אגודת האשראי פועלת ומחוייבת רק ללקוחותיה, שהם גם הבעלים וגם הלקוחות. אופק מחוייבת רק לחבריה, ולא נדרשת בחלוקת רווחים לבעלי הון חיצוניים. מודל זה מאפשר אספקת שירותים פיננסיים משתלמים ומוזלים – בחסכון ובאשראי. בנוסף, אופק פועלת על בסיס ערכים של הוגנות, שקיפות ודמוקרטיה, ומתמקדת באשראי למטרות חברתיות וסביבתיות.
"אגודת אשראי" ("Credit Union") היא מוסד פיננסי, ללא כוונת רווח, המספק את מכלול השירותים הפיננסיים, בדומה למערכת הבנקאית, לרבות: חשבון עו"ש, פיקדונות, הלוואות, כרטיסי אשראי. זאת בדומה למצב בארה"ב, שם למעלה מ-110 מיליון אמריקאים (43%!) מנהלים את חשבון הבנק שלהם במסגרת אגודת אשראי. בהשוואה בינ"ל בנקים קואופרטיביים ואגודות אשראי מספקים שירותים מוזלים בכ-25% מבנקאות מסחרית. במשברים הפיננסיים הבנקאות הקואופרטיבית הציגה עמידות ביחס לבנקים המסחריים בזכות ניהול סיכונים שמרני.
אופק הוקמה במטרה לייצר אלטרנטיבה לבנקים, להוות פלטפורמה לשינוי כלכלי חברתי בישראל, ולהעניק לכל חבריה שירותים פיננסיים הוגנים ומשתלמים. כמו כן, אופק נערכת בימים אלו לקראת קמפיין אשר יקרא לציבור בישראל להצטרף כחברים-בעלים לאגודת האשראי. אופק מבקשת להגדיל משמעותית את מספר חבריה וכיעד ראשוני מבקשת לצרף 7,000 חברים נוספים, עד סוף השנה.
החברה תפעל על בסיס לשכת השירות לשירותי מחשוב בנקאית של חברת TCS, מבית טאטא, שזכתה במכרז של אגף התקציבים במשרד האוצר.
TCS תעמיד לרשות אופק את כל התשתיות לבנקאות דיגיטלית כולל מערכות ליבה בנקאיות, חומרה, תוכנה ותשתיות תקשורת. בעזרת תשתיות אלו אופק תספק לחבריה שירותי עו"ש, הוראות קבע ותשלומים, כרטיסי חיוב, פיקדונות, הלוואות, תכניות חיסכון, העברות, ולמעשה את כלל השירותים המקובלים במערכת הבנקאית. כמו כן, TCS תספק מערכות לתפעול, מערכות אבטחת מידע ומערכות למניעת הלבנת הון, דאטה סנטר עצמאי, ניטור ותפעול IT.
עו"ד יהודה טלמון, יו"ר אופק, מסר: "אנשים רבים במערכת האמינו בחזון של קידום בנקאות קואופרטיבית בישראל, היום הוכחנו כי הדבר אפשרי ובר קיימא, ואנחנו מוסרים להם את תודתנו. אנחנו מודים לאנשי רשות שוק ההון וד"ר משה ברקת בראשם, על התמיכה והגיבוי להקמה של גוף ייחודי במערכת הפיננסית. בנוסף, רבים וטובים האמינו במיזם החשוב הזה וסייעו בהקמתו. בתקופה האחרונה בעיקר הרב יצחק כהן, סגן שר האוצר; יואב להמן, לשעבר המפקח על הבנקים; דרור שטרום ויואל באריס שקידמו את החקיקה לתחרות במערכת הבנקאית, וכן לחברי הוועד המנהל של אופק ולמתנדבים הרבים. על מנת לגרום למיזם לקרום עור וגידים אני קורא לציבור בישראל להצטרף לאופק ולכל חבר אופק לצרף לפחות חבר אחד נוסף".
עו"ד תום דרומי חכים, מנכ"ל אופק, מסר: "זה יום חג לאופק, ולכלל הציבור בישראל. אנחנו מודים לחברי אופק על שנים ארוכות של אמונה ותמיכה. עברנו ביחד אתגרים רבים – תשקיף מול רשות ני"ע וקבלת היתר לגיוס חברים, גיוס אלפי החברים במאות חוגי בית ברחבי הארץ, פעילות מול בנק ישראל והפיקוח על הבנקים, העברת חוק בכנסת, הגשת רישיון ותהליכי רישוי ארוכים מול רשות רגולטורית חדשה שמתארגנת ומוקמת במקביל. אופק היא גוף שונה וייחודי במערכת הפיננסית בישראל – קואופרטיב ללא מטרת רווח הפועל לטובת חבריו ומספק שירותים על בסיס ערכי ואנושי".
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה