השוק

כלכלני דויטשה בנק מעריכים: התנודתיות בשוק תורגש לאורך כל השנה

ברקע חזרתו של דונלד טראמפ לבית הלבן כלכלני דויטשה בנק מעריכים שבעוד התחזית השנתית לשוק המניות והאג"ח חיובית, התנודתיות שהורגשה השבוע צפויה ללוות אותנו לאורך כל השנה | סקירה
מערכת ice | 
דויטשה בנק (צילום shutterstock)
בשבוע שעבר חוו השווקים תנודות חזקות, כאשר נתוני מדד המחירים לצרכן (CPI) היו רכים מהצפוי, העלו ציפיות להפחתות ריבית והובילו לעלייה באג"ח ובמניות. רווחים חזקים מהבנקים הגדולים וחברות טכנולוגיה תמכו עוד יותר בתחושת השוק.
ניתן לצפות לתנודתיות גבוהה גם השבוע, כאשר המשקיעים ממתינים להשבעת טראמפ היום ולהכרזות אפשריות על מכסים. כלכלני דויטשה בנק כותבים בסקירה השבועית שלהם כי בעוד שהתחזית השנתית המלאה של הבנק ל-2025 חיובית עבור שוק מניות והאג"ח, התנודתיות היא חלק חשוב בתחזית.
הצמיחה הכלכלית בסין ברבעון הרביעי הגיעה ל-5.4% בהשוואה לשנה הקודמת, הודות לצעדי תמריצים אחרונים. היום שמר הבנק המרכזי של סין (PBoC) על הריבית להלוואות לשנה ולחמש שנים ללא שינוי על רקע לחצים על המטבע. בשבוע שעבר הזריק הבנק המרכזי למערכת הפיננסית יותר מ-1.3 טריליון יואן, רמת שיא, כדי להתמודד עם פקיעת הלוואות לטווח בינוני, עונת המס ותזרים מזומנים לקראת עונת החגים לשנה הירחית החדשה (28 בינואר - 4 בפברואר). 
נתוני הצריכה לאחר עונת החגים ייבחנו בקפידה כדי לקבל מושג על מצב הביקוש. סביר להניח שהבנק המרכזי יכריז בקרוב על צעדי תמריצים נוספים, כאשר סין מתכוננת להכרזות מכסים מצד ארה"ב. בינתיים, מחירי הנפט עולים למרות הפסקת האש בין ישראל לחמאס ועליית תפוקת OPEC. ירידה במלאי הנפט הגולמי בארה"ב לשפל מאז אפריל 2022 והערות סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA), כי סנקציות חדשות של ארה"ב על רוסיה עשויות לגרום להפרעות באספקה, מפעילים לחצים לעליית מחירים.
ארה"ב: סקרי פעילות מראים עליות  
היום (שני), דונלד טראמפ וג'יי.די. ואנס יושבעו לנשיא וסגן הנשיא. השינויים המוצעים במדיניות (הפחתת מיסים והוצאות, ביטול רגולציה נרחבת, העלאת מכסים ועוד) מבטיחים לשפר את התחזית הכלכלית בשנים הקרובות. השבוע נלמד עד כמה נשמרה רמת הביטחון הגבוהה לגבי הממשל הנכנס, עם פרסום אינדיקטורים עסקיים אזוריים של הפד ונתוני PMI בינואר ביום שישי. אנו מצפים לעלייה נוספת בסקטור השירותים ב-PMI (58.5 לעומת 56.8 בדצמבר) ולירידה קלה ב-PMI לייצור (מ-49.3 ל-48.3), מה שעדיין ישאירו מתחת ל-50.  
ההערכה הסופית של מדד אמון הצרכנים של מישיגן ליום שישי צפויה לאשר רמות ביטחון גבוהות, כשאמון הצרכנים ממשיך להשתפר לאחר תוצאות הבחירות בנובמבר. נתוני ה-CPI בשבוע שעבר וסקרי הפעילות הכלכלית החזקים צריכים להרתיע את הפד מהפחתת ריבית במהלך ישיבת ועדת השוק הפתוח הפדרלית (FOMC) בינואר. ההסתברות שהפד ימתין עד אחרי המחצית הראשונה של השנה להפחתת ריבית נוספת תושפע מנתונים מקרו-כלכליים עתידיים. הנקודה העיקרית של כלכלני הבנק היא העובדה שנתוני מדד מנהלי הרכש (ה-PMI) שיפורסמו השבוע צפויים לאשר רמות ביטחון מוצקות.
גוש האירו: הערכות לקראת פרסום נתוני מדד מנהלי הרכש
בגוש האירו, נתוני ה-PMI הראשוניים לחודש ינואר שיפורסמו ביום שישי הם הפרסום החשוב ביותר השבוע וכנראה הנקודה החשובה האחרונה לפני פגישת המדיניות המוניטרית הבאה של הבנק המרכזי האירופי (ECB) ב-30 בינואר. שווקים עתידיים מתמחרים כיום סבירות של 97% להפחתת ריבית של 25 נקודות בסיס, לעומת 27 נקודות בסיס שציפו להן לפני שנתוני אינפלציה מצרפיים הצביעו על עלייה בדצמבר. למרות שמדובר בעלייה לא רצויה אך צפויה, היא לא צפויה לסטות באופן מוחלט מנתיב ההפחתות של ה-ECB.  
עם זאת, המשקיעים יעקבו מקרוב כיצד מתפתחת הפעילות העסקית בגוש האירו, לאחר שמדד ה-PMI המשולב לדצמבר (49.6) נותר בטריטוריית התכווצות חודש שני ברציפות. התאוששות מתונה בשירותים (51.6) לא הצליחה לקזז ירידה חדה בייצור (45.1). היום נקבל גם נתוני תפוקת הבנייה בגוש האירו לנובמבר, לאחר עלייה שנתית ראשונה באוקטובר לאחר שמונה חודשים של ירידות רצופות. מחר מצפים למדד תחושת הכלכלה של מדד הסנטימנט הכלכלי בגרמניה (ZEW), שטיפס ב-4.5 נקודות ל-17.0 בדצמבר, בעיקר בשל תקוות הקשורות לבחירות המוקדמות בגרמניה. 
בנוסף, ביום חמישי יפורסם אומדן מהיר של תחושת הצרכנים בגוש האירו לחודש ינואר, שיגלה האם התחושות משתפרות לאחר שנפלו לרמתן הנמוכה ביותר מאז אפריל 2024 בדצמבר. כלכלני דויטשה בנק מעריכים כי ככל שנתוני PMI מאשרים את המעקב של אינפלציית השירותים, ייתכן שה-ECB יישאר זהיר ויכריז רק על הפחתות ריבית קטנות ברבעון הראשון של 2025.  
בריטניה: נתונים מצביעים על הפחתת ריבית בפברואר
השילוב של צמיחה כלכלית מאכזבת בנובמבר (+0.1% לעומת +0.2% הצפוי) והאטה באינפלציית ה-CPI בדצמבר (2.5% לעומת 2.6% בנובמבר) עצרו לפחות זמנית את מגמת העלייה החזקה, שהביאה את תשואות האג"ח הממשלתיות לשיא של 17 שנים. השבוע ייפתח בנתוני מחירים (מחירי הבתים של Rightmove לינואר), ואחריו נתוני שוק העבודה (שכר שבועי, שינויים בתעסוקה ואבטלה לנובמבר). ביום רביעי יפורסמו נתוני הכספים הציבוריים לחודש דצמבר. 
סביר להניח שהנתונים לא יראו עדיין השפעה מתקציב אוקטובר, שבו הוכרזו העלאות מסים של 40 מיליארד ליש"ט. ביום חמישי יפורסמו נתוני סקר ה-CBI על הזמנות, מחירים, אופטימיות עסקית, וביום שישי נתוני מכירות קמעונאיות של ה-CBI וכן מדדי PMI של S&P, שיספקו רושם ראשוני על אופן פתיחת השנה החדשה.   כלכלני הבנק סבורים כי הצמיחה האיטית ורמות האינפלציה הגבוהות מוסיפות לדאגות לגבי סטגפלציה אפשרית. סביר להניח שהבנק המרכזי של אנגליה ימשיך בגישתו ההדרגתית.  
יפן: העלאת ריבית של הבנק המרכזי ביפן אינה ודאית  
השבוע מתוכננים מספר פרסומים חשובים ביפן. הזמנות למכונות בנובמבר עלו ב-10.3% לעומת השנה הקודמת, גבוה מהתחזיות של +5.6%, סימן להתאוששות בהשקעות הון, ככל הנראה בשל מחסור בכוח עבודה ודיגיטציה. נתוני אינפלציה וישיבת המדיניות המוניטרית של הבנק המרכזי של יפן (BoJ) צפויים בסוף השבוע. חלק מחברי הבנק המרכזי רמזו על אפשרות להעלאת ריבית. 
נתוני המחירים ועדכוני השכר הקרובים תומכים באופן כללי במהלך זה. האינפלציה, שעמדה על 2.9% בשנה בנובמבר, עשויה לעלות ל-3.4% בדצמבר על פי תחזיות השוק. בנוסף, יש אינדיקציות לכך שחברות יציעו העלאות שכר ממוצעות של כ-5% השנה, בהתאם לשנה הקודמת. עם זאת, הבנק המרכזי עשוי להתמקד במכסים הפוטנציאליים של הממשל האמריקאי החדש ובכל הפתעה משמעותית בשוק.
לאחרונה, השוק תמחר סיכוי של 80% להעלאת ריבית של 25 נקודות בסיס. כלכלני הבנק מציינים כי אף שהשוק מצפה ברובו להעלאת ריבית, חוסר הוודאות המתמשך לגבי התפתחויות המכסים בארה"ב עשוי לשכנע את הבנק המרכזי להימנע מהעלאה בינואר.
תגובות לכתבה(0):

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה